Viata ca o loterie

Stim cum functioneaza o loterie: te duci la ghiseu, platesti un bilet si astepti extragerea; daca ai avut noroc castigi, daca nu, ai pierdut „investitia”. Voi ignora faptul ca premiul cel mare se strange din banii platiti pe bilete, pentru ca nu este relevant cu privire la subiectul articolului si voi considera ca exista resurse inepuizabile in privinta acordarii premiilor iar faptul ca tu trebuie sa dai bani pe bilet, face parte doar din „regulile” jocului.

Nu ti se pare ca viata, asa cum este ea propusa de marile religii ale lumii seamana teribil cu o astfel de loterie? Tii posturi, te rogi, asculti de un popa blajin sau betiv (dupa cum ti-e norocul), donezi din bani pentru construirea de catedrale, intr-un cuvant, investesti resursele proprii in schimbul unui bilet la loterie care-ti poate aduce „premiul cel mare”, o eternitate de fericire absoluta. Ii inteleg pe cei care-si vand intreaga avere pentru achizitia unui bilet la loteria care aduce cel mai mare premiu din istorie. Iar o viata dusa in genunchi, cu spatele garbovit, pupand moaste si icoane, e chiar un pret mic in schimbul recompensei. De fapt, avand in vedere valoarea premiului, ar fi chiar complet justificat sa-ti petreci toata viata intr-o camera de tortura daca asta ar garanta ca vei pe lista norocosilor.

Ca si in cazul unei loterii, daca norocul nu-ti surade, ai pierdut investitia facuta. Toate eforturile tale se duc pe apa sambetei. E normal, asa functioneaza loteria. (Cum ar fi ca cei ce nu castiga la Loto sau la Bingo sa ceara returnarea banilor?) Ce nu e normal la loteria vietii careia religiile abrahamice fac atat marketing este ceea se intampla atunci cand nu ai noroc. Nu pierzi doar ce ai investit, pierzi mult mai mult. Daca ai fost crestin si Allah exista loteria te cadoriseste cu o eternitate de chinuri. Daca ai fost catolic si credinta corecta e ortodoxia, vei face cunostinta, pe Gratarul Galactic, cu ateii pe care-i dispretuiai. Iar ceea ce este hidos la aceasta loterie, este faptul ca e obligatorie. Nu doar cei care si-au luat bilet vor risca sa castige sau sa piarda ci si cei ce au refuzat sa-si cumpere bilet. Organizatorul acestei loterii va trimite din casa in casa armata sa de angajati cu lista de castigatori. Cei fara de bilet sau cu biletul necastigator isi vor continua eternitatea in corul filarmonicii „Jalea Eterna”, spre desfatarea auditiva a publicului angelic.

Fiecare religie este organizatoarea unei astfel de loterii, iar participarea la una din ele, te exclude de la celelalte, fara insa a-ti diminua sansele de a pierde. Pentru ca regulile jocului sunt de asa natura incat nu poti scapa de neparticipare, trebuie spus ca si ateismul e o loterie. Ateii aleg sa-si investeasca timpul si resursele in activitati producatoare de placere fie ca e vorba de placerea unei lecturi, placerea de a descoperi ceva nou despre lume, placerea de a participa la crearea unei lumi mai bune, aici si acum, placerea savurarii unei fripturi miercurea sau a „tigarii de dupa”, placerea de a cauta solutii la probleme, placerea dialogului, placerea de a sta drept si nu cocosat etc. Asta e premiul loteriei ateiste. Costul biletului? Efortul de a gandi singur, increderea in fortele proprii si in capacitatea omului de a rezolva probleme, renuntarea la umbrela protectoare a autoritatii.

Eu ca ateu stiu ca particip la loteria vietii si am luat decizia de a participa la ea in cunostinta de cauza, stiind cu relativa certitudine care sunt riscurile. Tu, crestine, poti spune acelasi lucru despre tine? Stiu ca primul lucru care-ti vine in minte este sa ma intrebi: dar daca organizatorul loteriei este autorul Bibliei? Daca organizatorul loteriei vietii se va dovedi a fi psihopatul din Biblie, cu totii vom fi pierdut. Nu crezi? Citeste Biblia. Cu mintea ta si nu a angajatiilor loteriei al caror prim interes este sa te faca sa cumperi bilet.

5 comentarii la „Viata ca o loterie”

  1. Da, dar sa nu uitam ca ai posiblitatea sa te prajesti pe gratarul galactic, si sa canti in corul „Jalea Eterna” impreuna cu angajatii loteriei, aia care te-au mintit. Nu este asta un fel de recompensa?

  2. Nici in Rai, nici in Iad, nu mi-ar veni sa spun nimanui „In your face, biatch!” 🙂 Desi dupa jumate de eternitate celor din Rai le-as striga „Va simteti bine, evlaviosilor?” 🙂

  3. si dc dumnezeu exista, dar altfel decat cel descris de habotnici?
    dc el considera valida orice inchinare la orice ipostaziere a lui?(ex dc ii judeca pe musulmani dupa lege a;lor, pe crestini dupa legea crestina?)

  4. Eu as spune ca biserica e loterie + companie de asigurari. Doar majoritatea se duc acolo „din frica de Dumnezeu”, mult mai mult in situatii proaste decat in rest…

  5. @cineva
    Vai… vrei sa spui ca toti teologi care i-a produs omenirea in ultimii 3000 de ani sunt doar mancatori de cacat? Nuuuuuuuuuuuuuuu….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *