Un dictator in cer si unul pe Pamant

Un studiu recent arata ca 3 sferturi dintre romani isi doresc un „despot luminat” (ca sa nu zic dictator) care nu-si bate capul cu legislativul si executivul, el fiind si judecator, avocatul acuzarii si al apararii. Multi comentatori se minuneaza de aceste rezultate si toti evita sa-si pune cateva intrebari simple:

  1. In conditiile in care 95% din populatie este foarte crestina si, deci asteapta ca Justitia sa vina din partea unei autoritati, de ce este surprinzator ca 73% din aceeasi populatie isi doreste un presedinte Justitiar?
  2. In conditiile in care 95% se uita la autoritati (popi, calugari, carti scrise de preoti morti) ca sa stie ce trebuie si ce nu trebuie sa faca, de ce este surprinzator ca 73% din aceeasi populatie isi doreste un conducator care sa le spuna ce trebuie si ce nu trebuie sa faca?
  3. In conditiile in care de la cele mai varste fragede 95% din romani sunt invatati sa-si inhibe simtul critic si scepticismul si sa-si dezvolte capacitatile de rationare, de ce este surprinzator ca, ajunsi la varsta maturitatii, romanii isi doresc ca un „geniu” sa gandeasca pentru ei?
  4. In conditiile in care la fiecare slujba de duminica, (cel putin) de la Revolutie incoace, 95% din Romani se aseaza in genunchi ca sa se roage pentru bunastarea conducatorilor, de ce este atit de rau ca 75% din ei spera ca Dumnezeu le va trimite un dictator care se va gandi la ei in primul rand?

Cand un adolescent sau tanar se comporta intr-un mod deranjant toata lumea se intreaba ce fel de educatie a primit. Cand o societate tanara ca cea a Romaniei se comporta in acest mod surprinzator ar trebui sa ne punem intrebari asupra educatiei pe care a primit-o acea societate. In cazul Romaniei este una puternic religioasa. Astfel incat e o consecinta naturala faptul ca rugaciunea nationala este:

Tatal nostru
Care esti in ceruri,
Vie dictatura ta,
Precum in cer asa si pe Pamant,
Statul Politienesc cel de toate zilele
Da-ni-l noua astazi
Si ne transmite ordinele noastre
Precum si noi ordonam altora
Si nu ne lasa sa gandim liber
Ci ne scuteste de efort intelectual
Ca a ta este Armata si Televiziunea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *