UDMR ii vrea pe maghiari prosti

Am scris mai de mult ca tara ne vrea prosti. Termnul „tara” se refera insa la policienii care conduc aceasta tara. Oamenii slabi din punct de vedere fizic si mental sunt mai usor de controlat. Clasa politica n-are prea multe de facut daca oamenii ar fi puternici si imputerniciti sa-si conduca propriul destin. Iar din clasa politica romaneasca face parte si UDMR. Ai carei reprezentanti nu-s mai sfinti decat restul clasei politice. Si ei ii vor pe maghiari prosti.

Acum ceva timp a fost un reportaj Pro TV despre analfabetii din Romania. Acolo am putut vedea lipsa optiunilor pentru analfabeti. Oamenii care nu pot citi ce scrie pe semnele stradale si in ziare nu pot iesi din satele in care s-au nascut. Necunoscutul care-i asteapta face supravietuirea aproape imposibila. Singurii oameni in care se pot increde sunt parintii si cateva rude apropiate. Atat. Am fost acum cativa ani in Spania la niste rude. Nationalismul prost inteles a determinat politicienii spanioli sa adopte legi prin care toate (!!!) filmele straine sa fie dublate in limba spaniola (asa cum isi dorea si un dement din Romania). Copii rudei mele din Spania invatasera si engleza iar scolile spaniole aveau obiceiul, inainte de criza, sa organizeze excursii in Spania, Franta, Anglia si Germania. Ei bine copii spanioli, mare parte necunoscatori de limba engleza, nu aveau inclinatia de a merge in excursiile din afara tarii.

Cu cat orizontul cunoasterii este mai mare cu atat mobilitatea oamenilor este mai mare. Succesul de care se bucura programatorii romani in Occident se datoreaza pe de o parte si faptului ca, limbajele de programare folosesc vocabular englez, si, cea mai mare parte a documentatiei si materialelor didactice sunt in limba engleza. Astfel, de voie, de nevoie, programatorii romani au invatat limba engleza. Cine asteapta sa citeasca manuale in limba romana ramanea in urma cu vreo 2-3 ani.

Ori UDMR-ul nu doreste ca cei pe care pretinde ca-i protejeaza sa fie mobili. Altfel maghiarii s-ar imprastia pe teritoriul Romaniei si visele separatisto-erotice ale liderilor acesteia s-ar spulbera. Asa ca UDMR-ul s-a luptat pentru invatamant in limba materna. In cativa ani vom avea maghiari care vor termina tot cliclul de invatamant in limba materna. Care, ca in cazul analfabetilor, vor fi legati de glie. Adica de zona aia pentru care UDMR-ul vrea autonomie. Imagineaza-ti cum ar fi sa pleci din Bucuresti si la Slobozia oamenii sa nu vorbeasca limba ta. De cate ori ai pleca din Bucuresti sa vizitezi Slobozia? Sau care ar fi deschiderea sa te muti la Slobozia pentru o viata mai buna? Am citit pe forumuri deja de absolventi de facultati care au studiat in limba materna care se plang de faptul ca bariera lingvistica le limiteaza optiunile la angajare. Previzibil. Atat pentru mine cat si pentru liderii UDMR.

Ignoranta nu a fost niciodata o virtute, iar UDMR-ul isi doreste, ca orice partid care se respecta, un electorat ignorant. Pentru ca… „decat codasparlamentar la orasCasa Poporului, mai bine in satul tauTinutul Secuiesc, fruntaspresedinte”.

11 comentarii la „UDMR ii vrea pe maghiari prosti”

 1. subscriu, e atât de evident…nu înțeleg de ce părinții maghiari continuă cu prostia asta de a-și da copii la maternă. Poate în ideea că odată și odată o să revină Transilvania la Ungaria 😛

  1. Daca limba materna e un impediment de ce mata te plingi ca in Serbia romanii ma rog timocenii n-au voe sa invete in rumaneste? Cu ce masuri apreciezi tu rimlinule.

   1. @stefan… Amice, esti idiot!
    Nici Flavius nici eu nu ne-am plans ca romanii din Serbia (sau Spania, sau whatever) ca nu invata in romaneste. Nu stiu cu cine mata vorbesti.

 2. ii vrea maghiari in continuare, iar daca asta inseamna sa-i aiba rupti de restul lumii in care traiesc, in enclavele lor acolo, cu atat mai bine.
  inca un motiv pentru care nationalismul imi provoaca urticarie.

 3. Sunt de acord. Invatamantul in limba materna afecteaza grav mobilitatea populatiei. Astfel, intreg sistemul de invatamant din Romania ar trebui sa treaca pe limba engleza, pentru ca populatia sa nu fi legata de glie in Romanistan.

  Problema nu e invatamantul in limba materna, ci calitatea proasta a profesorilor, mai ales a celor de romana.

 4. Astfel, intreg sistemul de invatamant din Romania ar trebui sa treaca pe limba engleza, pentru ca populatia sa nu fi legata de glie in Romanistan.

  Nici chiar asa. Invatamantul in limba materna PENTRU maghiarii din Romania este echivalenta cu invatamantul in limba materna PENTRU romanii din Spania si nu cu studierea limbii engleze in Romania.

  Problema nu e invatamantul in limba materna, ci calitatea proasta a profesorilor, mai ales a celor de romana.

 5. Echivalenta este stramba in momentul in care minoritatea maghiara n-a emigrat in Romania in ultimii ani din Ungaria. Insa nu asta este relevant. Educatia in limba materna nu este o opreliste in calea mobilitatii atata timp cat se invata si limba statului, precum si niste limbi straine gen engleza. La fel cum nici pentru minoritatile traditionale (catalani, basci, galitieni) din Spania probail nu i-a prostit educatia in limba materna din perioada post-franchista.

 6. @Bezbojnicul
  Deci romanii din Spania peste X generatii (unde X e diferit de 1) vor avea dreptul sa ceara invatamant in limba materna. Cat de mare trebuie sa fie minoritatea ca sa fie educata pe banii statului (vorba vine) in limba materna? Daca se instituie autonomia teritoriala in satele in care romanii sunt minoritari acestia vor trebui sa solicite express invatamant in limba materna? In cartierul Rahova din Bucuresti, tiganii invata in limba materna? Nu de alta, dar Tokes vrea ca romanii sa invete maghiara daca au bafta sa traiasca in Romania, dar printre maghiari.

  Neinvatarea limbii chineze nu e opreliste in calea mobilitatii in China, iar in Londra te descurci excelent daca stii doar maghiara. Dar asta pe partea stanga a Tamisei, unde marmotele nu invelesc ciocolata in staniol.

  Iar cei din Catalonia nu invata in limba spaniola geografia tarii lor http://www.lifeincatalonia.com/catalan-kids-dont-know-their-spanish-geography.html

 7. Din partea mea românii din spania să ceară și acum. Și din nou, analogia cade (maghiarii trăiaun la Miercurea Ciuc înainte de existența statului numit România)

  Iar exemplul din Catalunia e un simplu blogpost, argument din proprie experiență. Studii ai? Eventual care să compare situația din mai multe țări cu educație în limbile minorităților, să vedem o corelație clară.

  Cât despre românii din satele majoritar maghiare, mulți din ei știu deja limba maghiară. Și oricum, crearea unei clase în română depinde de numărul minorității române (din acel sat). Poți să faci o clasă cu ei (cam la fel cum e cu ungurii într-un sat majoritar românesc). Sau tu vrei să-i obligi pe toți din Cucuieți să învețe în română doar ca să ferești un român de la a învăța ungurește? Zici că-i ciumă să înveți ungurește, așa se feresc unii de asta.

  Cât despre Rahova, câți dintre țiganii de acolo s-au declarat țigani la recensământ, dar mai ales, câți au ca limbă maternă limba țigănească? (Politica asta se face pe baza referendumului). Din partea mea să învețe toți în țigănește. (Oricum ar trebui să învețe și limba română)

  Cât despre faptul că țara se cheamă România mă doare fix în pix (să se cheme Logosfera din partea mea). Asta nu înseamnă că plătitorul de taxe român ar trebui să aibe mai multe drepturi decât plătitorul de taxe maghiar. Dacă românu are dreptul la educație în limba maternă și minoritarul o merită. Sau drepturile lingvistice nu sunt și pentru căței?

 8. Pai asta-i diferenta: romanii care traiesc intr-o regiune in care sunt minoritari invata limba maghiara ca sa descurce mai bine in zona respectiva iar UDMR-istii ii vor pe maghiari ignoranti in ale limbii romane ca sa NU se descurce bine in alte zone din Romania. Sa nu cumva sa plece sa ramana fara obiectul muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *