TVA = impozit pe venit (2)

Spuneam acum ceva timp ca Taxa pe Valoarea Adaugata este un impozit pe venit mascat. Afirmam ca prin intermediul TVA, statul ascunde faptul ca impozitul pe venit se ridica la 40%, permitandu-si sa ne minta ca de fapt impozitul pe venit este de 16%.

Lasand la o parte faptul ca TVA-ul este ambalajul prin care statul ne vinde o minciuna, TVA-ul este o forma prin care statul ia de la saraci si da la bogati. Cum? Simplu. Spuneam in prima parte ca, daca statul nu ar camufla exproprierea averilor cetatenilor sai prin intermediul TVA ar trebui sa declare pur si simplu ca impozitul pe venit este de 40%. Pe orice sursa de venit. Dar aceasta simplificare functioneaza doar in ansamblul societatii. La nivel individual, cei care nu-si consuma toate veniturile pe bunuri de folosinta imediata sau indelungata sunt amanati de la… expropriere. Sa luam exemplul proprietarului unei fabrici de paine. Pentru ca statul se ascunde sa spuna ca ne fura 40% din avutie, si presupunand ca proprietarul fabricii isi insuseste intreg profitul, proprietarul fabricii nu va plati 40% impozit pe dividende ci doar 16%. Profitul fabricii este aproximativ egal cu valoarea adaugata la care se aplica procentul de 24%. Deci, pentru ca statul nu vrea sa arate cat de mare este hotia, muta obligatia de plata a 24% din valoarea adaugata de la proprietar la consumatorul final. In cazul unei persoane care-si cheltuie intregul venit pe bunuri de larg consum, acesta plateste catre stat impozitul de dividendele tuturor proprietarilor de fabrici care produc bunuri de larg consum.

Avand in vedere aceasta sumbra concluzie trebuie sa ne aplecam putin asupra politicienilor nostri si sa tragem cateva concluzii. Partidele socialiste, comuniste sau social democrate ar trebui sa militeze pentru desfiintarea TVA pentru ca, asa cum am aratat, aceasta inseamna transferul de obligatiei de plata a impozitului pe venit de la bogat la sarac. Partidele liberale ar trebui sa militeze pentru desfiintarea TVA pentru ca aceasta inseamna distorsionarea puterii a agentilor economici.

Totusi nici partidele social-democrate, nici cele liberale nu au ca obiectiv desfiintarea TVA. De ce? Raspunsul este evident. Doctrinele social-democrate si liberale sunt doar un paravan dupa care birocratii si etatistii se ascund. Ei vor doar bani si putere. D’aia aliantele intre PSD, PNL, PDL se fac si se desfac cu atata usurinta. Se coalizeaza cand trebuie sa ne fure si se cearta cand trebuie sa-si imparta prada.

6 comentarii la „TVA = impozit pe venit (2)”

  1. Ai dreptate. Şi?
    Chiar dacă s-ar naşte un partid care să şi ajungă la putere cumva până la urmă tot la „talpa ţării” va ajunge ca să o mulgă. Nu din reavoinţă, din necesitate. Cineva trebuie să îşi ia răspunderea de a încerca o „redistribuire” şi prin asta va ajunge să construiască un sistem care să facă acest lucru (statul). Iar sistemul va profita de oportunităţile oferite de cei fără oportunităţi.
    Una peste alta, ai şi o soluţie?

  2. O solutie ar putea fi limitarea nivelului maxim de taxe platit de un individ la 15% din venituri prin Constitutie. Ah, daca statul vrea sa faca ceva ca-l fute grija de bietu’ cetatean initiaza parteneriate public-private. Spre exemplu ca sa se construiasca un spital ofera teren si impune un nivel de investitii.
    Asta doar daca statul (si cand spun asta ma refer la birocratii lui) actioneaza din necesitate si nu din rea-vointa asa cum zici tu.

  3. Parteneriatul public privat e la fel de nociv deoarece, si in acest caz, decizia investitionala apartine tot statului care se subtituie pietei.
    Iar limitarea cheltuielilor publice la X% (oricum sume e absolut discretionar aleasa) nu va avea nici un efect. Cel putin cata vreme statul este detinatorul monopolist al tiparirii (falsificarii) de bani, si cata vreme se va accepta guvernarea prin deficit.
    Cel ce detine monopolul violentei coercitive constrangatoare si al extragerii de taxe, se situeaza el insusi in afara ei (al constrangerii). Desi fraza anterioara e redundanta, e uimitor cat de putini indivizi o constientizeaza.

  4. Doar o observatie: vezi ca procentele alea nu se aduna asa (16% e pe toata suma, 24% e pe ce ramane dupa prima talharie).

    Si ca o chestie conexa, mi se pare foarte grav ca se plateste impozit pe impozit, adica impozitul pe venit e si pe suma care merge la stat de exemplu prin TVA.

    E un impozit pe niste bani care nu sunt practic ai tai, e ca si cum saracul Ionescu ar fi pus sa plateasca impozit pe averea lui Becali.

    Si daca iei la puricat, afli ca pe undeva se plateste chiar si impozit pe impozitul impozitului, dar nu mai intru in amanunte…

  5. @Feynman. Daca stai sa purici intr-adevar ajungi sa vezi ca platesti pimpozit pe impozitul impozitului.

    Totusi cu procentele situatia e mai grava decat spui tu (din cate imi dau seama tu vrei sa spui ca e 16% + 24%*84%). Pentru ca eu, atunci cand cumpar paine platesc 24% pe valoarea adaugata care reprezinta costuri cu salarii + costuri cu capitalul (simplific acum). Care costurile cu salariile reprezinta salariul brut + alte taxe. In schimb alea 16% se calculeaza doar la salariul brut.
    La nivelul intregii societati 16% (din salariul brut) + 24% (din bunurile cumparate) > 40% (din salariul brut).

  6. Pingback: Care-i pedeapsa corecta? | Logosfera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *