TVA = impozit pe venit

Din ciclul „cat de mult fura statul de la propriul popor?” articolul de fata arata cum Taxa pe Valoarea Adaugata este de fapt un impozit pe venit si ca principiul dublei impozitari nu e o regula ci doar un… sfat.

Orice firma care produce bunuri sau servicii functioneaza dupa urmatorea formula

venituri = materii prime + servicii prestate de terti + salarii + profit

Firmele care platesc TVA adauga la venituri procentul de TVA rezultand TVA de plata. Din acest TVA de plata au dreptul (slava statului!) sa-si deduca TVA-ul aferent bunurilor si serviciilor achizitionate si care sunt purtatoare de TVA. Pentru simplificare vom presupune ca toate materiile prime si serviciile prestate de terti sunt purtatoare de TVA in procent de 24%

Astfel, datorita TVA firma are de platit catre stat

venituri x 24% – materii prime x 24% – servicii prestate de terti x 24%

Conform regulii de 2 simpla rezulta ca TVA-ul pe care-l plateste firma catre stat este

(salarii + profit) x 24%

De fapt nici nu era nevoie de atatea calcule pentru ca insasi denumirea „valoare adaugata” arata ca nu poate fi vorba decat de salarii (valoarea adaugata de cei ce aduc in firma MUNCA) si profit (valoarea adaugata de cei ce aduc in firma CAPITALUL). Faina si drojdia din paine nu produc valoare adaugata caci ele au deja o valoare prestabilita ci echipamentele de productie si oamenii care le utilizeaza.

Binenteles ca TVA-ul respectiv nu este suportat de firma ci de consumatorul final. Firma este transformata doar in colectorul statului care prin includerea acestei taxe in pret il obliga la plata acesteia. Socialistii si etatistii ar spune ca, avand in vedere ca pretul reprezinta ceea ce poate plati omul pentru un bun, produsele ar fi vandute la un pret echivalent cu pretul cu TVA, restul diferentei urmand sa fie incasata de „patroni” care, in mod evident n-ar mari salarii ci si-ar insusi diferenta drept profit. Pentru ca, nu-i asa, socialistii si etatistii cred ca majoritatea oamenilor care au firme sunt niste scursuri pusi pe capatuiala iar majoritatea salariatilor sunt niste imbecili incapabili sa ceara mariri de salariu. Drept si prin urmare, e nevoie ca statul sa-i puna la colt pe patroni si sa-i apere pe salariati.

Aceasta diversiune insa nu clinteste fondul problemei: TVA este un impozit pe venit. Statul ar putea la fel de bine sa ceara 40% impozit pe salarii si profit (24% cat e TVA-ul + 16% ca e impozitul pe venit). Problema este insa ca ar fi prea evident ca statul ia salaritilor 40% impozit pe salariu + 12,5% taxe. Fara sa mai vorbim de cele aproximativ 29% taxe pe care firma este obligata sa le plateasca statului in contul angajatului, pentru ca socialistii si etatistii ar sari imediat de cur in sus sa ne aduca aminte ca scursurile de patroni nu ar plati aceste sume oamenilor si le-ar pastra in buzunar, iar salarii, prosti fiind nici n-ar lupta pentru cresterea salariilor.

Acest nivel de 52,5% taxe se aplica insa celor care-si cheltuie intreg salariu pe bunuri de consum purtatoare de TVA. Adica exact acelor persoane care nu economisesc, si care cheltuie toti banii pe mancare si intretinere. Cei care reusesc sa economiseasca sau sa-si permita medicamente (spre exemplu), nu sunt taxati cu 24% din venit, plata acestui impozit urmand sa fie amanata pana cand acestia se decid sa cumpere bunuri purtatoare de TVA. Mai simplu spus, sistemul esueaza (ca intotdeauna) intocmai pentru cei mai oropsiti dintre cetateni, pentru cei pentru care, cica, sistemul exista.

Fara indoiala taxele in Romania se incadeaza, in cazul in care crezi ca patronii sunt niste jeguri iar salariatii niste dobitoci intre 28,5% (pentru cei care traiesc cu aer) si 52,5% (pentru cei care n-au aer sa traiasca) sau intre 57,5% si 79,5%, daca crezi ca semenii tai pot manifesta decenta si ratiune. Toate astea ca sa beneficiem impreuna de asistenta medicala GRATUITA, invatamant GRATUIT, ajutoare de somaj, alocatii GRATUITE, transport GRATUIT. Nu sunt incluse aici celelalte taxe si accize prin care statul ii mai spoliaza pe indraznetii consumatori de alcool, tutun sau cafea, sau pe impertinentii care-si permit o masina sau o casa. Si nici inflatia, taxa prin care statul ii spoliaza pe cei care au nesimtirea sa economiseasca.

PS: calculele sunt facute pentru un salariu de 1800RON.

11 comentarii la „TVA = impozit pe venit”

  1. Nu-nteleg. Exista o diferenta clara intre taxe. Alea indirecte te lasa sa alegi. Ex: vreau „decat” aer….. si am scapat de tva! Pana l-or impozita si p’ala

  2. @old an
    Depinde cum privesti problema. Daca te uiti la forma e o taxa indirecta (nu mananci paine, nu platesti TVA). Daca te uiti la fond, suma se calculeaza asupra unei valori care este… venitul. TVA-ul si impozitul pe venit nu vin cu un serviciu specific in compensatie (ca fondul de sanatate sau pensia), deci si din punctul asta de vedere se aseamana. Ca sa scapam de taxa asta trebuie sa nu muncim (toti). Caz in care scapam si de impozitul pe venit. Deci, unde e diferenta de fond?

  3. Politie, justitie si tot ce mai inseamna stat… aia-i taxa indirecta. Da wtf asta-i teorie de doi lei… cel mai bine Ar fi: am nevoie,
    ;platesc…nu: flit

  4. Ai scris de cei care isi permit masini si probabil te-ai referit la taxa auto. Daca asa este, ai omis acciza, taxa de drum si taxa pe poluare din pretul benzinei, care aproape il dubleaza. De pretul benzinei depind si restul de preturi, deci inca o data, statul ne taxeaza pe toti, nu numai pe cei care au masini.

    Ar mai fi rovigneta si taxa pe a doua proprietate care ii va forta pe cei care au mostenit case sa le vanda daca nu isi permit sa plateasca. Bineinteles, anumiti „unsi” sunt scutiti de astfel de taxe :), sau mai bine decat atat, dupa ce se aduna o suma considerabila ca si datorie la buget, un premier ii sterge datoria pur si simplu.

  5. Pingback: Despre patriotism | Logosfera

  6. Pingback: Daca Rosia Montana era in Bulgaria… | Logosfera

    1. Nu stiu daca e chiar 36.16 dar intr-adevar e mai putin de 40%. 24% se calculeaza la fondul de salarii (salariul brut + taxe platite de companie) iar impozitul pe venit la salariul brut. Deci, relativ la „valoarea adaugata” de un angajat, TVA + impozit pe venit nu este 40%.

      Cum ar putea fi gratuie niste servicii pentru care platesti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *