Titi Caca

Barcelona a jucat un fotbal „total” si a castigat detasat. Insa stilul de joc al Barcelonei nu-mi place. Tiki Taka este pentru mine, asa cum am crezut ca l-am auzit prima oara, doar… titi-caca. Inteleg ca este doar o strategie creata pentru a castiga un meci conform regulilor acestui sport. Inteleg ca e nevoie de mult antrenament ca pasele sa se lege atat de bine. Imi plac Iniesta si Messi de la Barcelona. Dar jocul echipei nu-mi place. Asa cum nu mi-a placut nici catenaccio.

Cred ca Alex Fergusson a inceput cu o organizare corecta. 2 linii de 4 ar fi putut face fata atacului catalan daca jucatorii ar fi fost mai disciplinati. Au incercat sa castige mingea in loc sa astepte ca Barca s-o piarda. Asta e greseala pe care-o fac toatele echipele care pierd cu Barcelona: incearca sa joace fotbal. Incearca sa „puna mana” pe minge si sa atace poarta lui Valdez. Dar antidotul pentru jocul Barcelonei este anti-fotbalul. Vorba englezului… „you must fight fire with fire”. Daca Banel da o pasa in spate cand avea coechipier liber e huiduit, cand o face Xavi insa e aplaudat pentru ca ceea ce face el se numesti tiki-taka. Daca o alta echipa in afara Barcelonei s-ar plimba cu mingea prin fata apararii cateva minute spectatorii ar striga „Jucati bah-n pula mea fotbal”, dar cand o face Barca se cheama arta.

Barcelona isi invinge adversarii pentru ca-i aduce la exasperare cu pasele scurte si schimbarile a la „Harlem Globetrotters”. Baschetul si handbalul au reguli care previn aparitia unor astfel de strategii. Atacul de 24 de secunde din baschet obliga echipa aflata in atac sa… surpriza… atace cosul iar in handbal echipele pot fi penalizate pentru joc pasiv. Daca reguli similare ar fi implementate in fotbal strategia Barcelonei n-ar avea acelasi succes. (Nu mai vorbesc de regula off-side-ului care ar putea preveni echipele scurte si ar creste sansele marcarii de goluri).

Ma lansez si fac cateva previziuni legate de viitorul fotbalului

  • Tot mai multi conducatori de club vor dori sa-si vada echipele jucand titi-caca. Pe cale de consecinta antrenorii vor incepe sa viseze noaptea numai titi-caca si anti-titi-caca.
  • Pentru ca stilul necesita echipe ce se „leaga” in timp, strategiile privind achizitiile de jucatori vor fi modificate (se vor urmari planuri pe termen lung). Echipele tari vor fi cele care vor reusi formeze un nucleu de 6-7 jucatori care nu se schimba in decurs de 4-5 ani.
  • Pentru ca singurul antidot pentru titi-caca este sa astepti ca echipa ce-l practica sa greseasca jocul va deveni plictisitor. Fiecare echipa va face sute de pase pana sa incerce sa suteze.
  • FIFA va modifica regulamentul pentru a dinamiza jocul. Poate vor scoate off-side-ul. Poate vor aduce la fiecare meci o echipa de arbitri de margine care vor urmari monitoare pentru a detecta simularile (care vor fi pedepsite mai drasctic), faulturile si offside-urile.

Vom trai si vom vedea.

2 comentarii la „Titi Caca”

  1. frate ,
    esti varza ! Nu stiu cat fotbal ai vazut la viata ta , dar daca nu-ti place actuala Barcelona , daca nu reusesti sa vezi disciplina de echipa pe care o au , tenacitatea in recuperari , exactitatea paselor , fluenta constanta a jocului , … , esti ori Gica-contra , ori … Nu te chinui sa-mi raspunzi , nu te voi mai citi veci-pururi .

  2. ramane de vazut daca previziunile tale se vor implini, deocamdata e haios ce spui. De care simulari vorbesti? 🙂 de cele 11 faulturi la messi intr-un singur meci? Intr-o privinta iti dau dreptate! de cand sunt copil nu inteleg regula off-side-ului e pur si simplu idioata si.. impiedica spectacolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *