Tipuri de idei

Atunci cand omul se intalneste cu o problema si incearca sa gaseasca solutii la probleme ii trec prin cap tot felul de idei pentru solutionarea problemei in cauza. Despre Edison se spune ca a facut foarte multe incercari pana sa gaseasca o solutie viabila pentru realizarea becului. Aceste incercari au pornit de la niste idei.

Deci, cate tipuri de idei exista?. Nu incerc sa fac o clasificare multi-criteriala a ideilor dar cred ca cel mai rapid raspuns la aceasta intrebare (in contextul celor spuse mai sus) ar fi „idei corecte si idei gresite„.

In cazul lui Edison, a fost nevoie de zeci de idei gresite si una corecta pentru a rezolva problema becului. Se pare ca am gasit raspunsul la intrebare: exista fie idei corecte, fie idei gresite. Gresit! Mai exista un tip de idei: ideile proaste. Despre acestea Steven Pinker in cartea „Cum functioneaza mintea” foloseste expresia: „idei atat de proaste incat nici nu pot fi gresite„.

Steven Pinker se refera la acele idei a caror corectitudine nu poate fi testata. Pentru ca o idee care poate fi infirmata, sau se dovedeste a fi gresita, aduce un plus in ceea ce priveste cunoasterea umana. Din acest punct de vedere o idee gresita isi are utilitatea ei. Cele cateva zeci de idei gresite ale lui Edison in ceea ce priveste „problema becului” l-au impins pe acesta tot mai aproape de ideea corecta. Sunt insa idei care nu aduc nici un progres in ceea ce priveste cunoasterea umana datorita faptului ca nu putem determina nici daca sunt corecte nici daca sunt gresite.

Desigur, ca unele idei se pot dovedi corecte la o prima testare iar apoi pot fi dovedite a fi gresite. Asta e povara pe care o poarta orice fiinta care nu e omniscienta, cunoasterea avanseaza, teoriile vechi sunt inlocuite/imbunatatite de teorii noi. Cred ca putem trece peste acest „inconvenient”.

Ce fel de idee este cea conform careia pozitia astrelor influenteaza destinul oamenilor? Ce fel de idee este cea conform careia pozitia fotoliului intr-o camera determina succesul in afaceri? Ce fel de idei sunt explicatiile supra-naturale ale evenimentelor din mediul inconjurator?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *