17 responses

  1. Testokick
    23 ianuarie 2012

    Superb banc si interesant ce le mai trece unor oameni de stiinta prin cap. Oare cat o fi costat studiul stiintific(fantastic)?

    Răspunde

    • logosfera
      24 ianuarie 2012

      Pai tocmai ca nu prea le trece. Exista un univers in care individul respectiv a emis teoria, dar, primo, noi nu traim acum in el, secundo, nici chiar el nu mai gandeste asta „acum” (orice ar insemna asta in conditiile astea)

      Răspunde

  2. Ion
    28 ianuarie 2012

    De fapt exista teorii care spun ca si spatiul ar fi granular (discontinuu) de la un anumit nivel. Dovada ar fi particulele subatomice care aparent nu au o miscare continua intre doua puncte ci dispar din punctul initial si apar in spatiul imediat vecin si tot asa pana la destinatie.
    Bineinteles, cifra 24 este data ca si exemplu, daca timpul ar fi granular, ar trebui ca intr-o secunda sa fie un numar cu cateva zeci de zerouri de cadre, dat fiind numarul mare de evenimente ce pot avea loc. Un lucru insa este foarte clar: nu se stie 🙂

    Răspunde

  3. Betelgeux
    6 februarie 2012

    N-as depune atata zel in apararea perceptiei umane.
    O simpla deductie bazata pe teoria relativitatii te poate face sa-ti pui intrebari serioase cu privire la natura timpului.
    Spatiul-timp este o continuitte inseparabila. Deci daca eu aflandu-ma in punctul A pot spune ca punctul B exista fara sa am nicio perceptie asupra lui de ce n-as spune ca desi eu ma aflu in punctul temporal t1 punctul t1-1 exista de asemenea, chiar daca nu am nicio perceptie asupra lui. Adica, tehnic vorbind, este incorect sa spui ca Descartes sau Napoleon nu mai exista. Nu inseamna asta ca timpul este o iluzie ?

    Răspunde

    • logosfera
      6 februarie 2012

      Daca nu poti sa spui ca Descartes nu mai exista atunci nici nu poti sa spui ca nu esti in Afganistan. Asta incercam sa spun… ca daca timpul este o iluzie, atunci si spatiul este.

      Răspunde

  4. Betelgeux
    6 februarie 2012

    In primul rand „timpul este o iluzie” nu inseamna neaparat ca timpul nu exista, ci ca perceptia noastra asupa lui este eronata.
    Si asta nu inseamna ca in cazul asta este necesara si o perceptie deformata a spatiului. Poate ca pur si simplu suntem niste creaturi cu o afinitate spre latura spatiala a universului; dar deja o dau pe SF. Cee ce vreau eu sa zic e ca ideea respectiva nu e atat de banala si nefondata incat sa poata fi respinsa cu o analogie si un banc.

    In al doilea rand, desi nu pot sa spun ca Descartes nu mai exista, pot sa spun ca ii foarte probabil ca eu sa nu fiu in Afganistan si asta pentru ca nu am fost niciodata acolo si probabil ca nici nu voi fi. In schimb putem fi siguri ca Descartes isi are locul pe „axa timpului”.

    Răspunde

    • logosfera
      6 februarie 2012

      Ai spus ca „nu putem spune ca Descartes nu mai exista”, acum spui ca „putem fi siguri ca decartes are un loc pe axa timpului”.

      Daca tot ne dedam la SF-uri putem spune ca, avand in vedere miscare de rotatie a Pamantului a fost sigur in Afganistan caci multimea punctelor SPATIALE ocupate de Romania in timpul miscari de rotatie se intersecteaza cu multimea punctelor SPATIALE prin care trece Afganistan. Avand in vedere ca te deplasezi cu o viteza de 1674km/ora pot spune ca ai scris comentariul asta de pe undeva din Krasnodar

      Răspunde

      • Betelgeux
        7 februarie 2012

        „Ai spus ca “nu putem spune ca Descartes nu mai exista”, acum spui ca “putem fi siguri ca decartes are un loc pe axa timpului”.”

        Asa…atat? Daca vezi o contradictie aici inseamna ca avem o problema de limbaj; eu spunc eva, tu inelegi altceva si probabil si viceversa.

        „Daca tot ne dedam la SF-uri putem spune ca, avand in vedere miscare de rotatie a Pamantului a fost sigur in Afganistan”

        Niciodata. Cu miscareade revolutie ce facem, cu cea de precesie, sau cu cea a sistemului solar in jurul centrului galactic ?:))

        Răspunde

      • logosfera
        7 februarie 2012

        Pai eu nu contestam faptul ca „Descartes are un loc pe axa timpului” ci ca faptul ca „nu putem spune ca Descartes NU mai exista”. Daca are un loc pe axa timpului, adica nu ocupa toata axa timpului, atunci exista momente in care putem spune ca Descartes nu mai exista. Iar acest moment poate fi unul din ele. Deci putem spune ca Descartes nu mai exista.

        Răspunde

      • logosfera
        7 februarie 2012

        „Niciodata. Cu miscareade revolutie ce facem, cu cea de precesie, sau cu cea a sistemului solar in jurul centrului galactic ?:))”

        Deci mai degraba ai fost in centrul Pamantului decat in Afganistan 🙂

        Răspunde

  5. Betelgeux
    8 februarie 2012

    „Daca are un loc pe axa timpului, adica nu ocupa toata axa timpului, atunci exista momente in care putem spune ca Descartes nu mai exista.

    Asta doar in cazul in care sistemul de referinta o sa fie perceptia umana. Tocmai asta incercam io sa spun, sa nu idealizam perceptia umana.
    Acuma daca incerc sa exemplific afirmatia asta risc sa o dau iar pa SF sau sa intru in idei stiintifice pe care nu le inteleg foarte bine. Totusi, o sa incerc.
    Inchipuie-ti o entitate bidimenionala. Cum percepea ea una tridimensionala care trece prin mediul ei ? O sa perceapa, rand pe rand, sectiuni bidimensionale ale entitati respective. O sfera o sa o perceapa intai ca un punct, apoi ca un cerc care devine din ce in ce mai mare si care apoi redevine un punct inainte sa dispara.
    La fel si noi, entitati tridimensionale percepem sectiuni tridimensionale din a 4-a dimensiune. Dar la fel cum intreaga sfera exista, desi entitatea bidimensionala percepe doar o sectiune din ea, la fel ar trebui sa existe si „axa timpului” in intregeime, dintr-un sistem de referinta superior, nu doar sectiuni ale ei.

    „Deci mai degraba ai fost in centrul Pamantului decat in Afganistan :)”
    Nici, de fiecare data intr-un spatiu virgin :).

    Răspunde

    • logosfera
      8 februarie 2012

      Vorbesti de chestia asta cu spatiul bidimensional? http://www.youtube.com/watch?v=BWyTxCsIXE4
      Care de fapt nu este bidimensional, e tridimensional (ca mai e si timpul in ecuatie), dar treaca de la mine 🙂

      Elementul bidimensional nu va percepe nici un cerc… va vedea doar o linie, mai mare sau mai mica. Elementul bidimensional nici macar nu percepe unghiurile sub care potentialele linii sunt inclinate.

      Cum spuneam, elementul ala bidimensional ca sa poata percepe ceva trebuie sa existe PE AXA TIMPULUI. Daca spatiul ar fi cu adevarat bidimensional atunci acel obiect nu ar putea sa vada ca linia (ce reprezinta degetul demiurgului) se mareste, pur si simplu acea entitate nu ar avea perceptie.

      Am vazut si eu teoria cu cele 11 dimensiuni dar acolo, in momentul in care timpul exista ca punct (si nu ca axa) s-a terminat cu perceptia. Nu poti sa percepti tot timpul ca un punct tot in acelasi fel in care nu poti sa-ti imaginezi continutul unui film intreg intr-o poza. Pixelii suprapusi pixeli ti-ar da ceva negru, orice film transformat intr-o poza ar fi egal cu orice film transformat intr-o poza. La fel, orice entitate care ar percepe timpul ca un punct ar vedea orice timp la fel. 2 universuri cu 4 dimensiuni alaturate si „vazute” din a 5-a dimensiune vor avea timpii la fel. Intocmai precum pentru noi, cei ce traim in 4 dimensiuni. Un Ferari si un Logan compresate intr-un punct arata la fel.

      “Deci mai degraba ai fost in centrul Pamantului decat in Afganistan ”
      Nici, de fiecare data intr-un spatiu virgin .

      Sa nu idealizam perceptia umana, dar s-o idealizam pe a ta, sau cum? 🙂

      Răspunde

  6. Betelgeux
    9 februarie 2012

    „Elementul bidimensional nu va percepe nici un cerc”
    Evident ca nu, era doar o analogie.

    „Nu poti sa percepti tot timpul ca un punct tot in acelasi fel in care nu poti sa-ti imaginezi continutul unui film intreg intr-o poza.”
    In continuare te raportezi tot la perceptia umana cand faci afirmatiile astea. Da, pentru noi e imposibil sa concepem timpul ca pe un punct, dar din moment ce timpul nu e absolut nu vad de ce nicio perceptie n-ar putea sa faca asta.
    Nu zic ca o face, io zic doar sa ne pastram indoiala, chiar si cand subiectul e perceptia umana.

    „Sa nu idealizam perceptia umana, dar s-o idealizam pe a ta, sau cum?”
    :))

    Răspunde

    • logosfera
      9 februarie 2012

      Exact ca in clipul cu Dr.Quantum, explicatiile sunt fara sens, si singurul mod in care un obiect bidimensional este facut sa vada realitatea (3D) este sa fie adus in acea dimensiune. Putem sa pastram indoiala, dar pana cand nu calatorim in a 5-a dimensiune totul e masturbare intelectuala.

      Pe de alta parte stim ca o linie concentrata intr-un punct este un… punct. Caz in care toate liniile vor arata la fel. Daca planul e redus la dimensiunea unui punct face ca toate planurile sa arate la fel. Daca un cubul e redus la un punct, toate obiectele tridimensionale vor arata la fel. Cred ca putem extrapola, cu oarecare incredere, ca timpul redus la un punct face ca toti timpi sa arate la fel. Cineva care „traieste” in a 5-a dimensiune va „vedea” viata lui Socrate la fel ca viata lui Hitler. Si cica perceptia noastra ar fi gresita 😀

      Răspunde

  7. Betelgeux
    12 februarie 2012

    „Putem sa pastram indoiala”
    Pai hai sa o pastram atunci !

    „Caz in care toate liniile vor arata la fel.”
    Si daca nu le reduci la un punct prin ce altceva difera decat lungimea ? Deci 1000 ani in universul x = 1000 ani in universul y ?
    Nu inteleg de ce tot insisti pe faptul ca perceperea dimnesiunii timp ca un intreg e echivalenta cu perceperea unui punct. Nu vad nicio necesitate.

    Răspunde

    • logosfera
      13 februarie 2012

      Atunci prezinta cazul in care poti vedea o linie ca un tot unitar fara s-o comprimi intr-un punct. Imi plac SF-urile dar ce spui tu acolo e doar „perceptia umana are bube”. E ca si cum un scriitor SF ar fi scris in anul 500 ca omul va putea sta sub apa zile intregi iar cineva l-ar fi intrebat cum si ar fi raspuns „nu stiu cum dar se va putea”.
      – „Pai omul are nevoie de oxigen ca sa traiasca, probabil ca va sa intr-o cutie care e plina cu aer”.
      – „Nu inteleg de ce are omul nevoie de aer ca sa stea sub apa”.
      – „Atunci spune tu cum va sta sub apa fara aer”
      – „Pastreaza-ti indoiala ca cunostintele noastre sunt prea limitate acum ca sa stim asta”

      Răspunde

  8. Ion
    12 februarie 2012

    Voi discutati pe ipoteze neverificate experimental, iar daca unele au fost verificate (cum ar fi exemplul meu de spatiu granular, si de ce nu, si timp granular), la un moment dat se va face o alta descoperire care va rasturna tot ce se stia pana atunci. Oricum experimentele de genul asta, tin foarte mult de observator. Nu cred ca vom afla mare lucru, pentru ca ne vom autodistruge (sau reset al omenirii) pana sa ajungem sa intelegem macar partial universul.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top
mobile desktop