Acum ca s-a terminat mascarada numita „alegerile europarlamentare” cred ca partidele care se prezinta „de dreapta” au de luat o decizie: fie devin de dreapta, fie se unesc cu PSD-ul. Asta pentru ca PSD-ul este deja partidul „solidaritatii sociale”, brandul PSD este asociat cu masuri socialiste. E irelevanta realitatea (PSD-ul este partid de hoti) conteaza doar perceptia („astia ne dau ajutoare maica”). Asa ca partidele „de dreapta” trebuie sa tinteasca alt public. Acel public este definit grosier de faptul ca… nu vrea pomana.
Ca sa scoata electoratul la vot, partidele declarate „de dreapta” trebuie sa treaca ceea ce numesc eu „testul hotului”. Testul este foarte simplu si se rezuma la 2 aspecte: accesul la procesul democratic si taxele. Romania are una din cele mai restrictive legi electorale, accesul pe listele de vot necesitand resurse importante. Reducerea cerintelor privind accesul in sistemul democratic ar trebui sa fie o prioritate pentru orice partid care nu este… hot. Numai hotii doresc restrangerea accesului altor persoane la borcanul cu miere numit „bugetul statului”. Unii ar obiecta afirmand ca faramitarea voturilor ingreuneaza formarea unei aliante care sa guverneze in mod eficient tara, in cazul in care un singur partid nu reuseste sa obtina majoritatea. Obiectia este corecta, dar doar daca presupunem ca toti cei care participa in procesul democratic sunt pus pe furat (aceasta problema este rezolvata de partea a 2-a a „testului hotului”). Daca cei ce intra in cursa electorala o fac insa pentru binele tarii, ar fi irelevant pentru orice partid „nehot” daca poate guverna doar cu oameni din randurile sale, sau daca trebuie sa colaboreze cu alte persoane care au aceleasi opinii economice si politice. Concluzia e una singura: un partid care nu e pus pe furat ar trebui sa aiba in platforma program reducerea pragului electoral si a cerintelor privind accesul la procesul democratic. Acum imi vine in minte Valeriu Stoica care declara intr-un interviu ca visul lui e un sistem bi-partid; putea la fel de bine sa-si scrie pe frunte cu aparatul de pirogravat „Sunt hot”.
Chiar si in conditiile in care accesul la procesul democratic de „liberalizeaza” exista riscul ca mare parte din cei ce vor sa intre in politica s-o faca din motive financiare (sa fure, nu sa castige un salariu cinstit). Tentatia asta este mare si pentru ca bugetul Romaniei, chiar si cu o economie fragila este foarte mare. In conditiile in care 65% din ce castiga un salariat ajunge la stat sub forma de taxe nu e de mirare ca „borcanul cu miere” contine doar la capitolul TVA peste 11 miliarde de euro. In conditiile in care acest buget reprezinta o tentatie foarte mare pentru politicieni rau intentionati un partid care nu este hot ar trebui sa aiba drept prioritate reducerea dimensiunii acestuia. Chiar daca bugetul Romaniei este capusat masiv totusi el reprezinta sursa de finantare pentru diverse programe; o reducere a bugetului conduce obligatoriu la reducerea programelor finantate de stat. Un partid care nu este hot ar trebui sa fie cinstit si sa spuna ca va reduce taxele dar simultan cu reducerea implicarii statului in economie. Oricum cei care vor ca statul sa stea cu bocancul pe gatul economiei voteaza PSD asa ca o astfel de abordare nu poate sa faca rau. Teoretic o reducere a TVA la zero inseamna transferul celor 11 miliarde de euro in buzunarul romanilor. La 5 milioane de salariati asta inseamna cam 2000 euro/an/salariat. Daca sunt milioane care voteaza cu PSD-ul pentru 1 litru de ulei sunt convins ca tot atat de multi vor vota sa primeasca in plus 2000 de euro/an. Problema este ca partidul care doreste o astfel de masura trebuie sa renunte la posibilitatea de a fura din cele 11 miliarde.
Deci, dragi partide „de dreapta” sunteti pregatite sa treceti „testul hotului”?
1)Stai bre, ca taxele nu sunt furt/talharie, ci „civilizatie” (zic etatistii)! Si atunci, logic, cu cat mai multe taxe, cu atat mai multa civilizatie (zic socialisti-interventionistii de stanga). Ba nu, cu cat mai putine, cu atat mai bine zic socialist-interventionistii de dreapta. Minime zic minarhistii (care e minimul si cum se calculeaza acesta riguros, nu sunt in stare s-o spuna). Doar libertarienii staaaau si se minuneaza de cat de idioti si ticalosi sunt etatistii (de orice orientare).
2)Accederea democratica la putere nu e un drept, ci un privilegiu. Sau, dupa cum spuneam in alt loc, nu poate exista un „drept” de a accede intr-o functie din care sa-i talharesti (legal) pe altii. Nu exista un asa-zis „drept”.
Răspunde