Teologie „fecala”

Andrei Plesu rateaza din nou sa vorbeasca onest despre religie. Articolul http://mail.logosfera.ro/websites-that-help-with-college-homework/ din Adevarul de azi face referire la declaratiile psihopatului Irineu, patriarhul bisericii sarbe, care a afirmat recent ca femeia cu barba si homosexualii din Amsterdam sunt vinovati pentru inundatiile din Serbia.

Andrei Plesu incepe articolul incercand se ne explice logic ca Dumnezeu este dincolo de puterea noastra de intelegere. Indiferent cat de filozofic sau poetic exprimi ideea ca „incurcate sunt caile Domnului”, esecul demersului intelectual este evident; cinstit ar fi fost ca articolul sa se incheie dupa primul paragraf cu „bah, e posibil ca Irineu sa aiba dreptate”. Dar Andrei Plesu n-are obligatii filozofice ci doar obligatii contractuale, articolul trebuia sa contina minim 800 de cuvinte.

Andrei Plesu ne vorbeste cu nonsalanta despre „intunericul orbitor” al ortodoxiei dupa care ne explica ca e limpede ca lumina zilei ca nu exista o contabilitate geometrica a pedepselor pe care zeul crestin le imparte in stanga si in dreapta. Daca Plesu afirma mistic ca nu crede „că a încuraja confuzia dintre „mister” şi „arbitrar” e un mod înţelept de a-L sluji pe Dumnezeu”. Logic insa domnul Plesu ar trebui sa recunoasca si faptul ca nu exista diferenta palpabila intre „mister” şi „arbitrar” si ca, deci confuzia este inevitabila, iar sentimentul de „iritare” care-l incearca nu tine loc de argument.

Dupa ce ne-a convins de existenta unor „taine” ascunse adanc in esenta ortodoxiei, domnul Plesu incearca sa ne convinga cu citate biblice de logica divina, intocmai unui predicator protestant care are la baza doctrina numita „Sola scriptura”. Or fi 50 de nuante de gri dar in privinta asta lucrurile sunt clare: ori tot ce ne trebuie sa ajungem la zeul crestin se gaseste in Biblie, ori nu, ori sunt taine pastrate pentru indivizi cu atribute speciale, ori nu sunt. Domnul pseudo-filozof Plesu, e iritat de tampeniile ce ies din creierul ierarhilor bisericii, dar nu vrea sa si-i puna in cap spunand lucrurilor pe nume.

Dar toata religia crestina, ortodoxa, catolica si prostestanta se bazeaza pe presupozitia ca exista niste persoane care au acces la taine. Daca accepti aceasta presupozitie, iar domnul Plesu, pare ca o face, tot ce-ti ramane sa faci este sa speri ca ai ales corect pe care din cei ce pretind astfel de puteri si nu sa-i judeci, cum pretinde ipocrit domnul Plesu de la reprezentantii bisericii. Si mai mult decat atat trebuie sa taci, ca n-ai acces la taine si nu stii despre ce vorbesti. Adica daca tu, filozof monumental, iti permiti sa vorbesti cu nonsalanta despre „intunericul orbitor” de ce ditai patriarhul, nu are voie sa vorbeasca despre un „judecator milostiv care iti omoara copilul pentru ca o femeie cu barba”?

Dumnezeu nu poate fi arbitrar. Cînd decide să amendeze radical fărădelegile din Sodoma şi Gomora, El nu pîrjoleşte Sarmisegetuza, ci chiar Sodoma şi Gomora. Uciderea a 50 de drept-credincioşi sîrbi, din cauza derapajelor austriece, daneze, sau globale nu ilustrează, cred, ”stilul” dumenzeiesc. Ar mai fi, poate, de amintit şi episodul de după potopul biblic, cînd Creatorul pare să-şi regrete severitatea: ”Am socotit să nu mai blestem pământul pentru faptele omului, pentru că cugetul inimii omului se pleacă la rău din tinereţile lui şi nu voi mai pierde toate vietăţile, cum am făcut” (Facerea, 8, 21). Sau: ”…nu voi mai pierde tot trupul cu apele potopului şi nu va mai fi potop, ca să pustiiască pământul” (Facerea, 9, 11).

Daca tot argumentam literal cu biblia in mana pai atunci nu pot decat sa-i amintesc domnului Plesu cum chiar Isus a aruncat demonii dintr-un om intr-o cireada de porci care apoi „s-au aruncat” in mare. Adevarat ca n-a distrust TOATE vietatile, dar nici nu era vorba de pacatele intregii omeniri. Sau cand Yehova a facut pariu cu Satan ca sa-i arate ce credinta are Iov? Sau cand Yehova i-a impietrit inima faraonului ca sa-i iasa planul intocmai? Si acum vine Plesu sa ne spuna ca stie el sigur ca nu e in planul lui Yehova ca 50 de oameni sa moara in Serbia pentru ca o femeie cu barba. Zeul biblic e consistent? E pe dracu’.

Cineva spunea „Ceea ce e ordine pentru paianjan e haos pentru musca”. Daca haosul ii place domnul Plesu, il numeste „mister”, daca nu, ii spune „arbitrar”. As putea sa spun ca aceasta categorisire e arbitrara, dar pentru consistenta prefer sa spun ca in mintea domnului Plesu, cand vine vorba de teologie, e doar haos.

„Intotdeauna este cineva care stie mai multa teologie decat tine; cantitatea de nonsens pe care cineva o poate debita despre ceva ce nu exista este infinita” (Anonim).

Un comentariu la „Teologie „fecala””

  1. Geniala ultima fraza.
    La cat de bine cunosti biblia(si religia in genere) cred ca ai putea preda la orice seminar cu multa lejeritate. :))
    PS. IN definitiv este caricatura aia de homo sapiens o femeie la nivel fiziologic, functional cat si hormonal sau doar un rebut castrat cu barba si plete?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *