Taxa pe cola

Guvernul vrea sa introduca taxa pe alimentele nesanatoase. Ar trebui sa se numeasca „taxa pe incompetenta guvernului de a stimula economia altfel decat prin furt”. Asta numai un libertarian nenorocit putea s-o spuna.

Masura ar putea aduce la buget 1 miliard de euro. Se pare ca geniile de la Ministerul Sanatatii, cred ca aducerea unui miliard de euro la bugetul statului e o mare realizare. Daca n-as fi ateu as propune slujbe speciale sa ne rugam la Dumnezeu sa nu afle guvernantii ca impozitarea cu 90% a veniturilor populatiei ar aduce multe miliarde de euro la buget. Efectul masurii este unul singur: guvernul fura 1 miliard de euro de la populatie. Nici nu vreau sa ma gandesc cum au ajuns la aceasta suma? Au luat cifra de afaceri a Coca Cola si au inmultit-o cu un procent? Au luat in considerare si scaderea vanzarilor la alte produse cu tot ce inseamna asta (TVA, salariile angajatilor care le produc) sau chiar la produsele pe care vor sa le impoziteze (populatia s-ar putea sa nu fie dispusa sa plateasca mai mult de 3RON pe o sticla de cola)?

Dar sa lasam la o parte problema banilor, ochii dracilor, si sa incercam sa vedem imaginea de ansamblu, „za big picciar” vorba englezului. Masura are in vedere bunastarea pe termen lung a poporului roman.

„Intenţionăm introducerea unei taxe pe fast food, dulcuri, băuturi carbogazoase pentru susţinerea unor programe naţionale de sănătate” (Attila Cseke)

Multumim din inima Guvernului pentru grija deosebita pe care ne-o poarta. Ce nu inteleg eu este urmatorul lucru? De ce un mafiot manelist mancator de saorma trebuie mentinut in stare de sanatate? N-ar fi mai bine sa crape (sa zicem o criza de ficat produse de excesul de maioneza), pentru bunastarea pe termen lung a poporului roman? Eu zic ca ar fi mult mai bine daca guvernul ar oferi gratuit saorma si cola mafiotilor. Dar lasand la o parte mafiotii? Sa luam toata populatia Romaniei. Ne plangem ca somajul e prea mare. Daca o parte din someri ar muri atunci rata somajului ar scadea, nu? N-ar fi mai bine sa se ofere gratuit cartofi prajiti pentru someri? De ce nu se ofera cola gratuit pentru pensionari? Pe termen lung ar fi o masura extrem de benefica avand in vedere ca imbatranirea populatiei genereaza probleme tot mai mari pentru guvern in a gasi fonduri pentru pensii (ne-am imprumutat cateva zeci de miliarde de euro ca sa supravietuim cateva luni). Veti spune ca vreau sa moara somerii si batranii. Nici pe departe. Doar ca justificarea „binele general pe termen lung” nu exista. „Binele general pe termen lung” a fost dezideratul comunistilor si nazistilor.

Acum cativa ani Ministerul Sanatatii a facut un recensamant medical prin care a diagnosticat probleme de sanatate ale romanilor. Spitalele ar trebui sa stie ce sa asteapte in urmatorii ani. Ministerul Sanatatii are un buget pe care-l poate aloca. Pentru ce e nevoie de masura asta? Pentru cresterea sanatatii populatiei? Ministerul Sanatatii ar trebui sa stie ca, biologic vorbind, oamenii sunt foarte diferiti. Aveti mai jos inceputul unei prelegeri facut de Craig Venter care explica de ce unii oameni pot consuma cantitati impresionante de substante „nesanatoase”.

http://www.youtube.com/watch?v=hHL7Drfj0B0

Sunt convins ca fiecare are printre cunostinte persoane care maninca aproape orice fara sa se ingrase si persoane carora li se dubleaza volumul abdominal dupa 1 pahar de cola. O vedeta TV prezenta pe copertile revistelor de barbati spunea ca bea 2 litri de cola pe zi. Nici din punct de vedere medical masura nu se justifica.

Nici din punct de vedere moral. O persoana care poate manca 3 saorma pe zi fara probleme trebuie sa plateasca plateasca o taxa pentru ca altii se ingrasa de la una pe saptamana? Sa presupunem ca este moral si ca persoana respectiva are alergie la peste (aliment sanatos, nu?). Nu este atunci la fel de moral ca cei ce pot manca peste fara probleme sa plateasca taxe pentru ca unii pestele este „nesanatos”?
2 kilograme de friptura de rata facuta cu mult unt dauneaza mai mult decat un hamburger de la Mac. E suficient sa ne aducem aminte cum s-au umplut camerele de garda ale spitalelor de sarbatori ca sa intelegem ca sarmalele, piftia, friptura, salata boeuf, vinul, palinca. Le impozitam si pe ele? Macar de sarbatori? Vara se va introduce o taxa de weekend pentru mici, pastrama si carnati? Daca vrem sa stimulam o alimentatie sanatoasa trebuie sa prevenim consumul excesiv de carne preparata la gratar prin paduri si la iarba verde. Mai ales ca se produce mult fum. Si asta dauneaza.

De ce exista aceasta masura? Pentru intarirea aparatului birocratic al statului evident. Pentru ca va fi nevoie de foarte multi oameni sa puna in aplicare masura. Cineva trebuie sa „gandeasca” ce alimente sunt „nesanatoase”. Lista acestora se va extinde in timp pentru ca, pe de o parte, cel care e platit s-o intretina trebuie sa-si asigure securitatea locului de munca si va gasi mereu justificare sa adauge alte alimente pe lista si, pe de alta parte, starea de sanatate medie a populatie va determina ce este si ce nu este sanatos (pentru americanii mancatori de hamburgeri o friptura in sange e „sanatate curata”, dar nu si pentru francezul ce consuma fromage cu vin). Altii soldati in aparatul birocratic al statului se vor ocupa cu aplicarea legii. Controale, amenzi, teroare (daca esti prins ca ai lipii, maioneza si cartofi prajti faci contrabanda cu saorma si evaziune fiscala). Doar pentru simplul fapt ca oferi un produs care este cerut de piata, dar statul considera ca n-ar trebui comercializat.

Cine mai crede ca avem economie de piata sa ridice mana sus. Nimeni?

3 comentarii la „Taxa pe cola”

  1. Sunt curios dacǎ pe viitor autoritǎţile vor mai organiza sǎrbǎtori câmpeneşti cu mici şi bere. Şi cârnaţi şi aripioare şi alte prǎjeli. Şi dupǎ ce stimuleazǎ cetǎţenii sǎ consume prǎjeli şi alcool, sǎ vinǎ şi sǎ ne spunǎ cǎ le pasǎ de sǎnǎtatea cetǎţenilor.

    Btw, mie o şaormǎ/kebab în care jumate din conţinut e legumǎ (salatǎ, varzǎ, ceapǎ, roşii, castraveţie, etc) şi care în în loc de maionezǎ conţine sos ţaţichi, nu mi se pare de loc un aliment diabolic de nesǎnǎtos.

    Oricum mǎsura mi se pare în acelaşi timp o hoţie pt a umple bugetul şi un fascism de tip „sǎnǎtate prin metoda pumnului în ficat”. Puritanismul ǎsta pro sǎnǎtate începe sǎ mǎ enerveze.

  2. Ii doare pe ei in pix de sanatatea noastra!Asa cum il durea pe Ceausescu de poporul roman,de ne punea sa facem copii pe banda rulanta si nici lapte praf nu se gasea.

  3. Pai deja ma fura la greu cu accizele pe tutun si alcool. Altceva decat sa te adaptezi n-ai ce face. Ca urmare imi cumpar tuica de la producatoru’ rural. Iar de tutun o sa ma las. Nu exista motivatie mai mare pentru asta afara de faptul ca ma fura nesimtitii pe care ii platesc ca sa aiba grija sa nu se fure de la mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *