Tara tuturor posibilitatilor (1)

Cred ca stirile din Statele Unite trebuie urmarite ca sa stim ce ne asteapta si poate reusim sa schimbam ceva. Criza a pornit de acolo, inflatia o importam in buna parte de acolo, politicienii nostri asculta de sefii NATO si asa mai departe.

SUA sunt pe un drum aproape fara intoarcere: drumul spre sclavagism. Nu e vorba de sclavagismul medieval in care oamenii sunt obligati sa munceasca de frica unuia care sta cu biciul pe ei. Vorbesc de sclavagismul modern in care frica se manifesta fata de o institutie fantomatica si nu fata de o persoana care are biciul in mana. Cel putin pe vremea sclavagismului medieval stiai cine este cel pe pune biciul pe tine sau cine este boierul care i-a dat ordin sa faca asta. In sclavagismul modern cei ce tin biciu au cagule, iar boierii si-au angajat directori si consilieri cu care sa imparta responsabilitatea.

Recent FBI a inchis site-uri de pariuri online pentru ca… ei bine… pentru ca poate.

Pentru ca patronii cazinourilor din Las Vegas nu vor sa imparta banii cu nimeni au platit politicienii sa dea legi care sa interzica cetatenilor dreptul de a dispune de proprii bani dupa cum doresc. Cand si-au dat seama insa ca vor si ei sa detina cazinouri online i-au platit din nou pe politicieni sa dea legi prin care vor detine monopolul asupra cazinourilor online. Asta e pretul pe care oamenii trebuie sa-l plateasca oamenii care vor un guvern mare: amestecul guvernului in cele mai marunte treburi ale individului?

Vrei asistenta medicala „gratuita” din partea statului? Excelent, plateste 15% din veniturile tale. Si pentru ca ai incredere in stat, el iti va spune ca tratamentele homeopate sunt OK si ca e mai bine ca banii tai sa fie folositi pentru construirea de biserici noi decat pentru repararea spitalelor.

Vrei pensie „garantata” de stat? Excelent, mai pluseaza 25% din veniturile tale. Cand va veni vremea sa-ti primesti pensia statul va spune ca nu sunt suficienti oameni angajati care sa plateasca taxe pentru pensia pe care tu ai platit-o deja.

Vrei invatamant gratuit de la stat? Felicitari, mai platesti cateva procente din venit. Apoi statul va spune cat trebuie sa stea copilul tau in scoala, ce materii trebuie sa invete, ce meserie trebuie sa aiba.

Lectia e urmatoarea: noi ca indivizi am dat dreptul statului sa ne fure. Pe noi si pe altii. I-am dat dreptul sa bani de la unii pentru a oferi servicii la altii. Eu ca ateu platesc constructia de biserici, adultii fara copii platesc educatia copiilor de la tara care dupa 8 clase nu stiu sa citeasca (da, cunosc cazuri) iar oamenii cu sanatate de fier platesc ca gastile de tigani sa beneficieze de asistenta medicala gratuita dupa ce-si sparg capetele in timpul reglarilor de conturi.

Desigur cand esti sarac, bolnav, membru de clan sau crestin ortodox fundamentalist te bucuri ca ceilalti platesc pentru tine. Insa cine seamana vant culege furtuna. Mai devreme sau mai tarziu aceeasi bocanci care i-ai vazut calcand in picioare libertatea si dreptul de proprietate al altora, in beneficiul tau, vor veni si te vor calca pe tine in picioare spre beneficiul altora.

Statul nu trebuie sa apere decat dreptul de proprietate al indivizilor. Iar asta nu se va intampla decat atunci cand profesorii vor iesi in strada pentru privatizarea invatamantului, cand salariatii vor iesi in strada pentru a cere renuntarea la pensia de stat, cand pacientii vor iesi in strada pentru privatizarea spitalelor.

Un comentariu la „Tara tuturor posibilitatilor (1)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *