Am urmarit acum ceva timp emisiunea „Vorbe grele” a lui Victor Ciutacu in care era intervievat fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu. Inregistrarea emisiunii o gasiti aici. Despre „performantele” intelectuale ale acestuia am scris aici. Spuneam acolo:
Se pare insa ca Adrian Cioroianu este un fan al secretelor de orice fel. Ori dumnealui, din cate stiu, este istoric. Iar istoria se ocupa tocmai cu dezvaluirea necunoscutului din trecutul nostru ca specie.
Interviul cu Ciutacu mi-a confirmat mai cateva din ideile pe care le aveam fata de liderii nostri si formatorii de opiniei in general (cu toate Adrian Cioroianu nu este important cred ca este reprezentativ) si fata de Adrian Cioroianu in special. La emisiunea cu pricina, Victor Ciutacu povestea cum discuta despre istorie cu un amic turc ce citise istoria romanilor si care l-a intrebat: „Auzi Victor, daca al vostru Stefan cel Mare ne-a batut de ne-a gasit dracii, de ce ne mai plateati voi tribut?” (parafrazez evident). Asa ca Victor Ciutacu il intreaba pe istoricul Adrian Cioroianu daca istoria care ne-o invata scoala nu cumva e o minciuna (pe la minutul 18 in clip). Istoricul Adrian Cioroianu admite ca istoria oficiala a fiecarei tari „e mai glorioasa decat adevarul” pe care il poti afla daca te intereseaza. Cred ca cel ce isi alege o meserie ca cea de istoric o face pentru a afla adevarul si ca este de parere ca e ceva virtuos in a cunoaste adevarul. Asa ca istoricii au drept obiectiv (sau ar trebui sa aibe) transmiterea adevarului catre public. Faptul ca acest lucru nu se intampla este justificat fie de interventia conducatorilor care si doresc o populatie ignoranta sau usor de manipulat fie de autocenzura istoricului care crede ca necunoasterea adevarului este unul din acele mijloace scuzate de scopul numit „coeziune sociala”, „patriotism” sau altul similar.
Spune Adrian Cioroianu: „Ar fi pacat ca un om obisnuit sa creada ca Stefan cel Mare n-a fost Mare. Si asta v-o spune cineva care a luptat pentru demitologizarea istoriei. Dar demitologizarea trebuie facuta la nivelul profesionistilor”. Adica doar clasa conducatoare trebuie sa stie ce este cu adevarat maret in istoria acestei natii. Restul, pulimea, trebuie sa lasat (sau facut) sa creada ca ne tragem direct din extrateresti coloniatori, zei sau cel putin ca suntem alesi de Dumnezeu. „Pe zugravul oricarei natii, il ajuta sa stie ca domnitorii si liderii lui au fost bravi” spune Adrian Cioroianu. Si aici sunt de acord. Il ajuta sa traiasca cu iluzii, sa asculte de conducere, sa nu-si puna intrebari. Pentru ca, tot Cioroianu spune, „cine este interesat afla adevarul”.
Un istoric si politician, admite ca e spre binele poporului sa minti in legatura cu istoria natiunii. Eusebiu, parintele istoriei religiei crestine, spunea acelasi lucru. Aceste conceptii sunt profetii auto-implinite insa. Caci daca nu spui adevarul oamenilor, ei nu-l vor cunoaste, iar ignoranta acestora te va deranja, intarindu-ti ideea ca idiotul cu care vorbesti nici nu merita sa stie adevarul. Acum ceva timp am avut o polemica cu cei de la inliniedreapta.net in care spuneam ca Stefan cel Mare era „degraba varsatoriu de sange” iar unul din ei credea ca aceasta expresie se refera la modul in care Stefan cel Mare ii trata pe turci.
E bine ca zugravul unei natii sa fie ignorant in ale istoriei. Am stabilit ca asta e conceptia conducatorilor despre cei condusi. Dar ce ar mai trebui sa NU stie un zugrav? Logica? Evident. Viata zugravului ar fi mult mai usoara daca n-ar sti ca discursurile conducatorilor sunt pline de contradictii. Iata de ce in 12 ani de scoala, in Romania, elevii apuca sa faca doar un an de logica. Iar faptul ca scoala romaneasca produce zugravi prosti are un dublu avantaj. De pe bancile scolii vor iesi si ziaristi prosti. Care, chiar daca vor fi capabili sa formuleze propozitii mai frumoase si mai lungi decat zugravii vor fi la fel de nepregatiti in a detecta erorile logice si manipularile conducatorilor. Iar daca nu vor detecta minciunile politicienilor nici nu vor putea pune intrebari care sa puna pe ganduri zugravii tarii. Care, am stabilit deja, trebuie sa fie prosti.
Politicienii si preotii, adica cei ce ne conduc, ne vor prosti si ignoranti. Cica e spre binele nostru. Preotii si politicienii acestei natii sunt crestini. Desi scrie undeva prin Biblie ca „adevarul te va elibera” (de sub jugul conducatorilor si preotilor in mod categoric).
Chiar astazi pe „Sclavii lui Dumnezeu” a aparut un articol care spune, legat de dezbaterile aprinse teism-ateism:
A atenţiona un om că greşeste atunci când greşeşte şi că este iraţional atunci când este, nu reprezintă nicidecum un act antisocial chiar dacă aşa dă impresia, ci un act de cultură menit să îmbunătăţească prestaţia intelectuală a acelui individ. Este ceva ce trebuie să se întâmple şi este prin excelenţă un act de solidaritate. Lipsa lui constituie decizia informată a unuia de-a-şi lăsa colegul de specie să persiste în eroare şi iraţionalism. Aş spune că cei care fac asta sunt egoişti, antisociali şi pe termen lung îşi produc lor înşişi un deserviciu prin acea preferinţa a lor – materializată în decizia de-a trăi într-un mediu plin de oameni dezinformaţi sau slabi informaţi.
Un ateu care-ti spune adevarul dureros ca gresesti sa crezi in zeul din Biblie o face pentru ca spera ca adevarul te va elibera si ca astfel, vei deveni un cetatean mai bun. Un crestin (ca Cioroianu sau Eusebiu) care-ti spune o dulce minciuna cu privire la trecutul natiei sau omenirii o face pentru ca este convins sa nu poti face fata adevarului si ca astfel, nu devii un cetatean mai rau.
„Can you handle the truth?”
E drept si e adevarat ca ma enervez prea mult pe masele de idioti si prea putin pe elitistii care incearca sa le manipuleze. Tara de vrea prost sau prost-cu-specializare (ca trebuie sa lucreze cineva si treburile mai grele).
Atitudinea de „nu e capabil sa priceapa adevarul” este, practic, cea patriarhala… „statucu” si „copiii patriei” (sau in varianta religioasa: Pastorul si oile sale). Atat timp cat un om e tratat ca un copil, va ramane un copil, o persoana imatura.
@Dumnezero
Si eu uit cateodata (poate de prea multe ori) ca cei indoctrinati gandesc asa cum au fost invatati si ca nu e alegerea lor sa duduie de prostie.
Poate criza asta va fi un dus rece si multi vor incepe sa-si puna intrebari cu privire la sursele pe care le considerau „de incredere”
Un articol fantastic.Sincere felicitari.
Hmmm. E si o linie de gindire, elitista si nesuferita, evident, care spune ca daca adevarul te doare atit de tare si te cocoseaza si te baga in depresie, mai bine traiesti in iluzie. Sweet illusion. E ca si cu folosirea cutitului: stii sa umbli cu cutitul? Iti asumi riscul si responsabilitatea sa te tai la dest? Iti asumi cunoasterea istoriei fara sa cazi in depresie, in bicisnicie, sa mergi mai departe desi esti urmasul unei istorii nu atit de glorioase? Esti in stare sa stai pe picioarele tale?
Ai dracu elitisti. Cum amagesc ei copiii astia si le pun desene animate in care Batman zboara si Stefan cel Mare a fost sfint si necesar.
🙂 😉
@turambar
Cred ca presupunerea elitistilor ca omul nu suporta adevarul nu e atat de fundamentata pe cat isi imagineaza. Mai in ceea ce priveste istoria. Cand eram in clasa a 2-a eram interesat de istorie pentru ca pe peretii scolii erau tablouri cu fosti domnitori. Eram unul dintre putinii elevi interesati.
Conform lui Cioroianu, chiar si asa, as fi pus in situatia de a citi minciuni cu toata intentia mea de a afla adevarul. Caci daca voiam sa citesc fantasme as fi fost mai interesat de colectia „Povesti nemuritoare”.
Si aceleasi elite, daca ar fi sa fie consecvente, ar putea reduce studierea istoriei (aia falsa) la 1-2 ani.
Şi totuşi, Ştefan a fost mare. În rest, de acord cu articolul.