Sylar si gnosiofobia

Am urmarit serialul „Heroes” si cel mai fascinant personaj mi se pare Sylar. Cred ca multi sunt in situatia mea. Desi Peter (eroul care poate prelua telepatico-empatic orice alta abilitate) are potentialul de a avea aceleasi puteri cu Sylar, este departe de a fi atat de interesant pe cat Sylar.

Sylar este arhetipul omului care intelege CUM merg lucrurile. Suntem fascinati de oameni care stiu cum sa construiasca, sa dezasambleze si sa reconstruiasca. Asta faceam cand eram mici, desfaceam telefonul ca sa vedem cum functioneaza, sa intram putin in mintea celui care a stiut cum sa asambleze niste piese ciudate intr-un aparat care scoate sunete. Si parintele care incerca sa explice cum functioneaza lucrurile este fascinant pentru copil, chiar daca explicatia este neinteleasa sau chiar gresita. Cunoasterea este cea mai mare placere a omului spunea un filozof.

Dar cand o vedem la altii devine infricosatoare. Ne temem atat de mult de conspiratii ale unor conducatori ai lumii care ar sti cum sa ne manipuleze incat cadem prada manipularii celor de langa noi. Ne temem atat de mult de oamenii de stiinta care emit teorii ce contrazic Biblia incat uitam ca Biblia a fost scrisa de un oameni speriati de un simplu fulger. Ne temem atat de mult de cei care stiu ce vaccin ne trebuie ca sa nu contractam un virus incat preferam sa ne trimitem copii la moarte decat sa-i vaccinam. Scenaristii ar fi putut la fel de bine sa inlocuiasca personajele Peter cu Sylar din punct de vedere al abilitatii principale (aceea de a dobandi alte abilitati) dar cred ca o astfel de alegere nu ar fi fost in rezonanta cu mentalul colectiv. Un Sylar care doar dobandeste puteri peste puteri prin simpla sa prezenta intr-un anumit loc ar fi fost „neconvingator”.

Sylar intruchipeaza frica fata de cunoasterea celuilalt. Atunci cand cel de langa tine arata ca stie sa faca mai repede si mai bine ce stiai tu sa faci, te lasa cu un gust amar, iti arata cat de mic esti si-ti spune ca trebuie sa depui mai mult efort ca sa fii deosebit. Sau te poate motiva sa devii un dr. Suresh avid sa inteleaga macar cum functioneaza cel care stie cum functioneaza lucrurile.

Un comentariu la „Sylar si gnosiofobia”

  1. Felicitari pentru blog! Poate ar trebui comentata undeva declaratia lui Michael Shermer (care a tinut recent cateva conferinte in Romania) „Sa nu ne pacalim, nu exista educatie stiintifica in Romania, exista indoctrinare religioasa. Romania este eminamente o teocratie, la fel ca societatile din evul mediu, sau ca Iranul si Irak-ul”

    (v. http://science.hotnews.ro/stiri-stiintele_vietii-6129947-video-scepticul-michael-shermer-fost-socat-cat-multe-referiri-religie-sunt-manualele-scolare-din-romania.htm?cfadac=, http://science.hotnews.ro/stiri-stiintele_vietii-6121980-discutie-online-scepticul-michael-shermer-nicio-religie-nu-trebui-predata-scoli.htm?cfadac=).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *