Stiinta si religie

Opozitia fata de descoperirile stiintei este o obisnuita a religiilor abrahamice. Acest fapt este justificat de antagonismul metodelor de aflare a adevarului, stiinta folosind experimentul si observatia iar religiile abrahamice revelatia.

Mai jos este prezentarea lui Matthieu Ricard, un biochimist francez devenit calugar budist in care vorbeste despre fericire si antrenament mental.

<object width=”446″ height=”326″><param name=”movie” value=”http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true” /><param name=”wmode” value=”transparent”></param><param name=”bgColor” value=”#ffffff”></param> <param name=”flashvars” value=”vu=http://video.ted.com/talks/embed/MatthieuRicard_2004-embed_high.flv&su=http://images.ted.com/images/ted/tedindex/embed-posters/MatthieuRicard-2007.embed_thumbnail.jpg&vw=432&vh=240&ap=0&ti=191″ /><embed src=”http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf” pluginspace=”http://www.macromedia.com/go/getflashplayer” type=”application/x-shockwave-flash” wmode=”transparent” bgColor=”#ffffff” width=”446″ height=”326″ allowFullScreen=”true” flashvars=”vu=http://video.ted.com/talks/embed/MatthieuRicard_2004-embed_high.flv&su=http://images.ted.com/images/ted/tedindex/embed-posters/MatthieuRicard-2007.embed_thumbnail.jpg&vw=432&vh=240&ap=0&ti=191″></embed></object>

Indiferent de validitatea concluziilor prezentarii trebuie apreciata totusi metoda de abordare a problemei. Calugarul biochimist vorbeste despre senzatii (observatii), despre rezultatele unor practici repetate (experimente) fara a cita din Buddha. Cand ati vazut ultima oara un preot ortodoxa incercand sa rezolve o problema fara sa citeze din Biblie? Nici nu va putea face asta atat timp cat revelatia va fi considerata o metoda valida de cunoastere a adevarului. Nu vorbesc aici de momente de geniu gen „Evrika” caci acele momente duc in final la concluzii ce se valideaza prin observatii si experimente.

O „dogma” budhista spune „Daca-l vezi pe Buddha ucide-l”. Asta inseamna negarea revelatiei ca metoda de cunoastere a adevarului. Si in crestinism credinciosii sunt sfatuiti sa-si nege revelatii pentru ca pot fi tentatii ale Satanei. Dar imoralitatea crestinismului loveste din nou caci revelatiile „sfintilor parinti” sau ale papilor beneficiaza de un cec in alb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *