Stiinta in Biblie (partea 1)

Pe forumul crestinortodox.ro exista un topic intitulat „Stiinta in Biblie”. L-am gasit in incercarea de a gasi cele mai reprezentative pasaje despre care crestinii pretind ca ar fi „revelatii stiintifice” pe care urma sa le demontez. Insa modul in care decurge discutia pe acel topic este mai interesant. Acolo 2 crestini, „vsovi” si „florin-ionut”, isi etaleaza cunostiinte stiintifice. In timp ce „vsovi” crede ca soarele este de forma unei gogosi/lipii/pizza/clatita (ce sta cu fata spre Pamant), „florin-ionut” este cel mai „la curent” cu teoriile stiintifice, si totodata cel care pierdut discutia.

„vsovi” are tupeul fantastic sa afirme „nu sunt nihilist ci folosindu-ma shi eu de shtiintza imi dau seama ca abereaza”. Adica el foloseste stiinta si in felul acesta isi da seama unde stiinta abereaza. El este masura tuturor lucrurilor. El este cel care se pisa pe aproape toate explicatiile stiintifice, mai putin cele care-i convin lui. Asta e adevarata smerenie crestineasca. Un putzoi care care foloseste calculatorul pentru a publica pe net faptul ca Soarele e o gogoasa, contesta stiinta care a trimis Voyager in spatiu, aceeasi stiinta care i-a pus in brate calculatorul. Da, conform lui „vsovi” Biblia spune ca soarele are aceeasi forma ca ochiul lui Sauron care ne urmareste in permanenta.

Si totusi nu „vsovi” e problema ci „florin-ionut”. Stiinta este metoda din care se obtin teorii despre lume. Inca de la Aristotel incoace acestor teorii le lipseste „ipoteza Dumnezeu”. Sunt teorii care au aparut prin observarea lumii inconjuratoare si nu prin analiza unor pasaje scrise de triburi nomade. Adevarul vine prin ori revelatie si acceptare ori prin observatie si analiza critica. Florin-ionut crede ca poate sa impace si capra si varza. Fals. Daca adevarul este in Biblie oricate masuratori si observatii vor face oamenii de stiinta, „vsovi” va avea dreptul le respinga cu un citat bine ales din „cartea sfanta”.

Am mai spus-o si cu alte ocazii: la o discutie intre un ortodox fundamentalist si un crestin cu vederi liberale, acesta din urma este ala care pica de prost pentru ca, vorba englezului, „you can’t have your faith cake and eat it too”.

http://www.youtube.com/watch?v=SlaCq3dKvvI
Etichete:

Un comentariu la „Stiinta in Biblie (partea 1)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *