Orice activitate riscanta devine tentanta pentru oameni doar in masura in care beneficiile probabile depasesc riscurile probabile. Desigur e o problema de perceptie insa nu despre asta e vorba in articol.
Activitatile ilegale sunt activitati cu un grad ridicat de risc. Spre exemplu furtul. Nu stiu daca exista hoti care fura pungi de pufuleti stiindu-se filmati de o camera de supraveghere. Dar exista hoti care la adapostul intunericului fura masini de lux. Totul tine de raportul dintre beneficiul virtual si pierderea virtuala.
Fa cunostinta cu Statul. Prin introducerea accizelor la tigari (si alte produse) statul creste beneficiul virtual al persoanelor cu inclinatii spre ilegalitati. Contrabanda cu tigari devine tot mai tentanta. Daca un pachet de tigari poate fi fabricat cu 20 de centi dar el ajunge la 2 euro datorita taxelor si impozitelor stabilite de stat, atunci poate fi rentabil pentru un „intreprinzator” sa vanda pachetul de tigari cu 1euro si daca face in asa fel incat nu plateste accize, taxe sau alte impozite. La un cartus poate castiga 8 euro, la 1000 de cartuse 8000. Cifrele sunt cu titlu de exemplu, nu am reusit sa aflu cifrele reale.
Si pentru ca statul tocmai a facut contrabanda mai profitabila este nevoie sa impuna masuri si mai drastice de urmarire. Mai multi politisti care sa urmareasca contrabanda. Mai multe mijloace de protectie a produselor (vezi celebrele timbre). O mare parte din impozitele si accizele instituite in aceste scopuri nu ajung la destinatia initiala (vezi domeniul sanatatii in cazul accizelor la tigari) ci la combaterea fenomenului infractional generat de noile masuri.
Iar asta se intampla pe banii cumparatorilor. Nu e vorba doar de cumparatorii de tigari ci de orice fel de produse supra-taxate. In cazul tigarilor aceste accize poarta numele de „taxa pe viciu”. Cu toate astea, asigurarea medicala la o clinica privata este mai mare pentru fumatori. Statul n-a ridicat un deget sa oblige clinicile private sa asigure servicii medicale la acelasi pret pentru fumatori pe motiv ca platesc taxe mai mari. Nici n-ar trebui. Dar cu banii pe care un fumator ii plateste drept accize si-ar putea asigura servicii medicale mai bune. Daca statul n-ar interveni.
Asta nu se intampla doar in Romania ci si prin alte tari cu pretentii. Perioada Prohibitiei din SUA ar fi trebuit sa fie un motiv suficient de puternic pentru Stat sa nu intervina in mecanismele pietei. Din pacate statul este un manager incompetent si are nevoie de tot mai multi bani pentru a se „intretine”. Motiv pentru care inventeaza tot felul motive pentru a introduce noi taxe si impozite.
Nu te-ai convins? Mai jos poti vedea cum statul italian a ajutat mafia italiana sa se doteze cu cele mai peformante ambarcatiuni. Prin finantarea contrabandei cu tigari:
Intr-un articol viitor voi scrie si despre prietena Mafiei, Biserica.
Aştept să văd ce o să spui despre „prietena mafiei biserica”,avînd în vedere faptul că statul este compus „din biserică” altfel spus sunt creştini practicanţi GUVERNANŢII,iar „practica creştină” iartă hoţia ,ba mai mult cere BINECUVÎNTAREA HOŢILOR.
TATĂL HOŢILOR,cere doar ca hoţii să se ierte între ei dar să nu fie anihilată hoţia prin pedepsirea HOŢILOR,vezi atitudinea lui ŢEPEŞ care a anihilat „hoţia” prin PEDEPSIRE nu prin iertare. Succes la elaborarea subiectului.
Pingback: Biserica, prietena mafiei | Logosfera