Serafim Rose – adevar si eroare

In postul „Evolutionismul este fundamental ateu” de pe blogul lui Seraphim Rose (un celebru marturisitor ortodox de pe meleaguri americane) este prezentat foarte clar rationamentul care sta la baza concluziei din titlul articolului. Teoria evolutionista este un produs al unei pozitii naturaliste si materialiste, o pozitie care nu ia in calcul „ipoteza Dumnezeu”.

Este adevarat ca este o presupozitie metafizica neverificabila stiintific sa afirmi ca nu este nimic in afara naturii. La fel ca si afirmatia contrara. Este adevarat ca este o presupozitie metafizica neverificabila stiintific sa afirmi ca nu exista nimic in afara materiei. La fel ca si afirmatia contrara. Insa pozitiile metafizice opuse naturalismului si materialismului sunt folosite doar pe post de speritoare, in special de gasca de pseudo-filozofi religiosi. Cuviosul Serafim Rose a scris o carte folosind hartie si pix, obiecte produse de altii si nu de propriile capacitati de materializare a gandurilor. Cuviosul Seraphim Rose a cedat presupozitiei naturalistico-materialiste cand a pus pixul in mana si a inceput sa scrie o carte care urma sa ajunga la cititori prin intermediul unor camioane imense produse de alti oameni care au cedat si ei tentatiei naturalismului. Ceea ce nu-i convine lui Seraphim Rose e ca materialismul inseamna moarte, ca el nu va trai o vesnicie. Seraphim Rose vrea sa aiba tortul dar si sa-l manince.

Citatul lui Seraphim Rose de la sfarsitul articolului este genial cu adevarat:

Evoluţia nu le-ar fi trecut niciodată prin gând unor oameni care cred în Dumnezeul la care se închină creştinii ortodocşi

Si chiar asa este. Evolutia a trecut prin gand prima oara unui om profund afectat de suferintele sclavilor; este vorba evident de Charles Darwin. Un crestin care isi petrece ziua fabuland despre gustul laptelui care va curge prin Rai si la mirosul de carne arsa al pacatosilor din Iad n-ar fi avut timp de asa ceva. E nevoie sa te uiti la suferinta celui de langa tine, sa intri putin in pielea lui si sa te intrebi „Cum ar fi sa fiu eu aceasta bucata de carne? Cum ar fi ca eu sa fiu acel grup de atomi si molecule? Cum de exista aceasta diferenta?”. Un crestin ar fi deschis Biblia la pasajul care-i confirma propriile prejudecati si-ar fi zambit multumit ca a mai rezolvat un mister al vietii. Este obligatoriu sa incetezi sa te intrebi ce vrea zeul dintr-o carte sfanta ca sa ai timp sa te apleci asupra problemelor semenilor tai.

2 comentarii la „Serafim Rose – adevar si eroare”

  1. So what? Vorba lui Laplace: nu avem nevoie de ipoteza Dumnezeu.

    Cât despre ultima parte… întrezăresc o idee care mi-a mai trecut şi mie prin cap. Creştinoizilor convinşi (religioşii în general) convinşi le lipseşte o calitate umană fundamentală, empatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *