Sens si nonsens

„Ieri pedalam la noul meu Buggati Veiron de 4000 cai-putere pe Autostrada Soarelui spre Brasov, cand la 20 de metri in faţa mea asfaltul se deschide din el iese un şarpe care-şi ia zborul. O pasare se târăşte din altă gaură şi înghite un elefant de vreo 10 cm care distrugea un tir cu colţii săi de 20 metri lungime. Aveam aproape 10km pe oră când frânez brusc să evit o coliziune cu o sticlă de Cola. Impactul este inevitabil şi zbor prin parbrizul armat al Veironului cale de vreo 200 de metri. În aer o râmă mi se lipeşte pe ochi şi mă înţeapă cu un cui pe care-l avea în mână”

Are vreun sens povestea mea? Crede cineva că este adevărată? De ce nu?

Un Buggati Veiron de 4000 de cai putere la care trebuie să pedalezi e un nonsens, nu? Când utilizăm cuvântul Buggati Veiron ştim exact despre ce vorbim: o maşină puternică ce nu foloseşte pedalatul pentru deplasare. Când vorbim de Autostrada Soarelui ne referim la un drum cu direcţia Bucureşti-Contanţa. Toată povestea e plină de non-sensuri şi absurdităţi. O râmă care zboară şi dotată cu membre şi cuie? E atât de evident că povestea e o băşcălie ieftină.

Şi totuşi există o fiintă care există în afara timpului şi spaţiului deşi noi, oamenii, nu putem conceptualiza existenţa în afara timpului şi spaţiului. Aceeaşi fiinţă este omniscientă şi are deci gânduri fără să existe vreo posibilitate de a conceptualiza gândul fără ca acesta să nu ocupe timp (are început, mijloc şi sfârşit). Aceeaşi fiinţă este în acelaşi timp şi Iubire, Iubire care în câteva rânduri a îndemnat la ucidere de prunci.

Care e diferenţa între râma zburătoare şi gândul atemporal? Faptul ca nu exista o instituţie care să-ţi perceapă bani ca să-ţi explice cât de sus zboară râma? Faptul că nu ai nevoie de o râmă zburătoare ca să nu-ţi zbori creierii de frica unei lipse de scop a propriei existenţe? Faptul că nu există sute de cărţi de apologetică a râmei zburătoare? Faptul că nu te-ai născut într-o familie care crede în râme zburătoare.

Despre unele lucruri are sens să vorbim, despre altele nu. Chiar dacă există virtual o probabilitate de a înţelege cum funcţionează un gând atemporal, asta nu înseamnă că putem vorbi despre el când nici măcar nu ne putem imagina vreun mod funcţionare a unui astfel de gând.

PS: Pentru cine se întrebă, da, povestea de mai sus se poate raţionaliza. Se pot adăuga elemente noi care să sprijine ideile de acolo. Spre exemplu Veironul este exact o masină puternică dar criza petrolului ne-a împins să transformăm maşinile în biciclete. Ce rost ar avea o bicicletă de 2 tone? Poate mă antrenez pentru un concursul World Strongest Man. Şi tot aşa se poate umple o carte întreagă de apologetică a pedalatului la Veiron. Dar nimeni nu vrea s-o scrie pentru că nu e nimeni care s-o cumpere. Dar cine ştie poate un dictator, va instaura ca sport naţional pedalatul la Veiron şi atunci o să fie rentabil să fii instructor/antrenor de pedalat Veiroane.

2 comentarii la „Sens si nonsens”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *