Scrisoarea lui Adrian Politicianu catre fiul sau Andrei

Draga Andrei,

ti-am scris aceste randuri acum caci imi este rusine sa-ti spun ce cred. Cred ca esti un idiot. Am sperat sa ma fi inselat dar se pare ca este vorba de o profetie auto-implinita. Este clar ca traim intr-o lume plina de prazi si pradatori si, din acest motiv, am luptat toata viata ca tu sa ai toate cele necesare pentru o viata fara probleme. Am furat, am luat mita, am strans avere pentru ca tu sa nu ai nicicand grija banilor. Iar pentru ca sa fiu motivat sa fac toate asta a trebuit sa fac o presupunere despre tine inca din momentul nasterii. A trebuit sa presupun ca vei fi incapabil sa te descurci in viata, ca vei fi incapabil sa gestionezi o avere mica si ca vei fi atit de idiot incat vei avea nevoie de o avere imensa ca sa nu ajungi fara bani. Iar pentru ca un idiot cu bani sa aiba un trai asigurat toata viata a trebuit sa indrept societatea romaneasca intr-o directie in care idiotii cu bani sa aiba cea mai mare sansa de castig.

Am luptat ca banul sa fie scopul final iar bunurile materiale masura virtutii unui om. Am sustinut posturi de televiziune cu programe de indobitocire a natiunii romane, am participat activ la distrugerea sistemului de invatamant prin eliminarea din programa a teoriilor stiintifice si prin alegerea unei programe scolare devastatoare. Am sustinut persoane dubioase in activitatea economica, astfel incat capacitatile profesionale ale unei persoane sa nu joace un rol deciziv in succesul profesional si material. Am incercat sa fac din Romania o idiocratie in care tu, indiferent de nivelul intelectual la care vei ajunge, sa ai succes.

Te-am trimis la scoli particulare unde ai avut sansa sa studiezi altceva decat „pulimea”, ai absolvit facultatea in Anglia unde ai fost elevul celor mai buni profesori. Cu toate astea nu ai venit nicicand la mine sa-mi spui „Ajunge tata! Ajunge cu furtul, ajunge cu indobitocirea poporului! Sunt suficient de inteligent sa inmultesc cei 1 milion de euro pe care mi i-ai pus in cont. Sunt suficient de destept incat sa nu cad prada mafiotilor. Sunt suficient de inteligent sa-mi aleg oameni alaturi de care sa prosper si eu. Sunt suficient de inteligent sa accept concurenta altora drept un factor motivator. Sunt suficient de inteligent sa inteleg ca un popor educat imi va asigura o siguranta pe care banii nu o pot cumpara. Si, mai mult decat atit, sunt suficient de inteligent incat sa realizez, ca la scara Universului, placerea sau durerea mea sunt insignifiante.”

Dar tu, fiule, niciodata nu mi-ai spus nimic din toate astea. As fi inteles aceste vorbe si le-as fi inteles daca ar fi venit sub forma unei priviri dispretuitoare sau a unei intrebari care incepe cu „de ce” . Te-ai multumit sa fii un masinarie care primeste inghite bani si produce doar orgasme pentru cele 5 simturi. Nu am avut pretentia sa fii un sfant, sau sa mori pentru „patrie si neam”. Doar sa nu fii ignorant in ceea ce priveste modul in care sunt facuti banii care-ti vin pe masa in cantitati industriale. Si nici indiferent cu privire la suferinta celor care sunt lipsiti de acei bani pentru ca tu sa fii asigurat impotriva riscului de a fi idiot.

La inceputul scrisorii te-am acuzat ca esti idiot. De fapt cred ca as vrea sa fii idiot pentru ca alternativa este mult mai sumbra. Ai studiat la scoli mai bune decat mine, ai trait in conditii mai bune decat mine si nu ai inca proprii tai copii care sa justifice comportamentul tau. Nici al meu nu este scuzabil, dar frica legata de calitatea propiilor gene si modul in care se vor transmite copiilor mei mi-a intunecat vederea. Tu insa nu ai copii, si ai putea gandi limpede. Dar ca nu esti idiot fiule, atunci ce esti? Mi-e frica sa raspund la aceasta intrebare dar sper ca ea sa nu-si fi gasit inca raspunsul. Esti inca in situatia de a lua decizia care sa arate ca am gresit. Ca eu am fost idiotul. Nimic nu m-ar face mai mandru.

Un comentariu la „Scrisoarea lui Adrian Politicianu catre fiul sau Andrei”

  1. Pingback: Videanu crede ca Basescu e prost | Logosfera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *