Scrisoare catre bunici

Din ciclul exercitiilor de futilitate, si ca „raspuns” la scrisoarea catre liceeni a lui Tudor Chirila public mai jos o scrisoare catre bunici:

Scrisoare catre bunici

Felicitari, ne-ati invins! Ati reusit sa distrugeti viata copiilor si nepotilor vostri. Sper ca sunteti multumiti. Dupa ce o parte din copii vostri au fost ucisi de gloantele teroristilor din ’89 sau sub batele minerilor din ’90 pentru libertatea pe care nu ati fost in stare sa le-o asigurati ati gasit de cuviinta sa-i votati tot pe comunisti. Votul pe care l-ati dat lui „tatuca Iliescu” l-a facut pe Petre Tutea sa-i fie putin rusine ca e roman. Iar dupa ce comunistii pe care i-ati votat au furat tot ce putea in tara asta expropriind din inflatie sau prin jocuri de intrajutorare bruma de avere pe care ati agonisit-o pentru copii vostrii, o parte din ei au renuntat la tara asta si au plecat sa-si gaseasca sansa la fericire la mii de kilometri distanta de casa parinteasca. Nedumeriti, ati privit cum va pleaca copii, si v-ati consumat energia plangand si nu luptand. Sau macar intrebandu-va „De ce trebuie sa plece copilul meu?”, „De ce trebuie sa plece lasandu-mi in grija nepotii?”. Ati fi realizat ca tara asta de care incearca sa fuga cu disperare este creatia voastra. Singura mostenire pe care ati lasat-o este o punga cu gunoi si puroi.

Zeci de mii dintre voi v-ati pierdut banii la SAFI sau Caritas. Manipulati sau ignoranti, nici unul din voi nu a gasit resursele sa se revolte, sa ridice un topor sau o coasa impotriva hotilor. V-ati pierdut nepotii prin spitale insalubre si nici unul dintre voi nu a gasit puterea sa dea o palma directorului spitalului sau ministrului sub conducerea caruia s-a petrecut nenorocirea.

Dupa ce ati muncit la plata datoriei Romaniei, pe vremea impuscatului tatuc, au urmat 20 de ani in care toata munca voastra si a copiilor vostri se traduce intr-o datorie de 70 de miliarde de euro pe care o veti lasa mostenire nepotilor vostri. Fie nu ati muncit suficient ca sa lasati ceva in urma, fie asta e amploarea furtului celor pe care i-ati votat in schimbul unui kilogram de orez sau de ulei. 12.000 de euro este pretul pe care fiecare din nepotii vostri trebuie sa-l plateasca pentru ca v-au avut de bunici. E adevarat, vor putea sa plateasca aceasta datorie din garsoniera, apartamentul sau casa pe care le veti lasa in urma. Daca nu va vor imita, lasand aceasta datorie stranepotilor vostri.

Ati avut un moment de luciditate cand ati scos de pe scena politica Partidul National Taranesc atunci cand acesta v-a inselat asteptarile. Ati adormit la loc, caci nici tatuca Nastase, nici tatuca Basescu 1 nu v-au facut sa aruncati la cosul de gunoi al istoriei celelalte partide de mafioti. Sau poate tocmai faptul ca PNT-ul n-a avut un tatuc la care sa va uitati ca la o icoana v-a facut sa-l transformati intr-un partid de cartier.

Totul arata ca aveti nevoie de un „tatuc” care sa va arate calea. De la tatucul de parohie, preotul, si pana la tatucul din fruntea tarii. Cand v-ati uitat la proprii copii pentru a gasi calea? La ultimele alegeri copii vostri au votat cu al treilea candidat, care multumita voua n-a putut ajunge in turul 2. S-ar putea spune ca ati votat contra copiilor vostri. Mare parte dintre voi credeti ca sunteti mai competenti in ceea ce priveste politica decat copii vostri. Desi ati trait 40 de ani in comunism iar sursele voastre de informare sunt OTV si jurnalul TVR. Atat de increzatori sunteti in educatia pe care ati dat-o copiilor vostri sau in calitatile propriilor copii?

Acum, sub conducerea noului carmaci, „tatuca Basescu” pe care l-ati votat a doua oara, veti pierde si pensiile, banii care i-ati dat spre pastrare statului, ca sa va asigure o batranete linistita. Noi, copii care suntem prea prosti ca sa stim cu cine trebuie sa votam, vom incerca sa va asiguram o batranete linistita, infruntand dezastrul pe care l-ati lasat in urma. E o vorba celebra: „Cine nu are batrani sa-si cumpere”. As fi vrut sa imi doresc asta.

PS: ca stil scrisoarea lui Tudor Chirila e superioara dar ca si demers, ambele sunt la fel de penibile. Nu reprezinta decat lipsa de curaj a unei generatii de sclavi care nu poate sa-si spanzure stapanii in piata publica. Rascoalele medievale au fost expresia vointei oamenilor de a schimba ei ceva si de a nu lasa aceasta povara pe umerii copiilor sau parintilor. Miscarea din ’89 a fost o incercare timida din acelasi registru.

2 comentarii la „Scrisoare catre bunici”

  1. In principiu, ai dreptate; doar ca si lasitatea sinistra a generatiilor trecute are cauze cat se poate de explicabile. Dupa ce au fost spalati pe creier sa astepte de la stat totul iar responsabilitatea individuala a fost inhibata, nu te poti astepta de la ei la altceva. E un trist determinism istoric… Acum asteapta de la Dumnezeu ce nu le poate oferi statul sau devin nostalgici si apatici, dar prea putini fac ceva ca sa-si schimbe viata.

    Si cel mai trist e ca si in generatia noastra, majoritatea gandesc destul de asemanator sau – mai rau – sunt adeptii ideii ca doar prin furt si smecherie poti realiza ceva in tara asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *