Regatul Unit al Sclavilor Britanici

Au si ei falitii lor. De britanici vorbesc. La noi, deficitul bugetului de asigurari sociale este de 3 miliarde de euro iar cele mai drastice masuri ale guvernului aduc incasari suplimentare de 300 de milioane. La noi, in perioada in care cetatenilor li se cere solidaritate in austeritate, facem site-uri de 500 de milioane de euro.

In Marea Britanie, birocratii (persoane care castiga bani atunci cand dau legi prin care isi dau de lucru) lor au de asemenea idei crete. Desi deficitul bugetar a atins cifre astronomice (unii spun ca UK e in pragul falimentului) „desteptii” etatisti din Londra dupa ce s-au scremut de le-au iesit ochii din cap au venit cu o propunere mareata: business plan writers dubai. Mai simplu spus: tu muncesti la o firma dar firma nu-ti da tie banii, ii da la fisc, fiscul opreste cat spune legea (iar legea spune ca trebuie sa dai cat vor aceeasi birocrati) si-ti da restul inapoi. Economii la buget: 780 milioane de lire. Costuri de implementare: fara numar. Dar ce conteaza, cand scopul este de transformare a omului, in sclav „cetatean de nadejde al statului”.

Stapanii de sclavi, etatistii deghizati in hainele capitasmului, au invatat ceva de la comunisti: pasarea responsabilitatii asupra sistemului. Daca pe vremea sclavilor antici, iobagilor sau sclavilor moderni puteai sa arati cu degetul spre cine te-a nedreptatit (supervizorul care ti-a dat cu biciul, boierul care ti-a violat nevasta, directorul de firma care ti-a taiat din salariu) si mai puteai sa te razvratesti (sa dai foc conacului, o rascoala mica, o scatoalca directorului de resurse umane) acum s-a terminat smecheria. Daca sunt probleme cu salariul tau scuza va fi ca e o problema in sistem, software sau hardware, niciodata o persoana.

Comunistii au facut arta cu aparatul de opresiune, niciodata nu stiai cine este cel care te toarna, toti aveau coduri, astfel incat nu puteai arata cu degetul spre cel care te-a nedreptatit. Sistemul era de vina. Asta e mostenirea pe care „etatistii” noi au preluat-o si pe care o doresc implementata la nivel global. Stie cineva cum se numeste procurorul care l-a facut scapat pe Haisam? Nu. In schimb stim toti ca sistemul pe putred. „Sistemul” e o chestie vaga, fara cap si fara coada si pe care nu stii de unde sa-l apuci. Asta stiu si etatistii. D’aia vor sa arunce toate pisicile moarte in curtea sistemului. Cand stii cine sau ce e de vina pentru starea in care te afli stii ce sa faci, dar daca vinovat e „sistemul” tot ce poti face e sa business plan help desk.

Cei care vor un stat mare, cu o birocratie „bine pusa la punct”, ar trebui sa se mai gandeasca. Am avut sistem birocratic in comunism, avem sistem birocratic si in democratia pseudo-capitalista. Desi corelatia nu implica si cauzalitate, eu fac un salt de credinta si spun ca problema e statul cu sistemul lui birocratic.

5 comentarii la „Regatul Unit al Sclavilor Britanici”

  1. @Bezbojnicul
    Foarte tare. „Politicienilor trebuie sa li se permita sa fie panicati. Au nevoie de activitate. E substituentul lor pentru realizari.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *