Reductio ad Hitlerum: Fii tu insuti!

Cartile de self-help (sau dezvoltare personala, mai nou) sau de filozofie mistico-religioasa (cele care spun ca Dumnezeu = Love) abunda cu sfaturi care nu spun nimic. Precum celebrul „Fii tu insuti”. De parca, in absolut toate fiintele umane exista un diamant (ne)slefuit pe care oamenii incearca cu disperare sa-l acopere cu cacat.

La auzul (sau cititul) frazei „Fii tu insuti” multora li se umfla pipota de fericire si incep sa-si imagineze ca viata lor va merge intr-o directie mai buna daca vor scoate mai mult „eu” la suprafata. Dar adevarul este ca e suficient sa arunci o privire in jur si sa-ti dai seama cat de multi oameni cunosti care ai vrea sa nu fie „ei insisi”. Ti-ai fi dorit (probabil) ca Hitler sa nu fie el insusi cand a decis invazia Poloniei. Iar Ceausescu sa-si reprime pornirile interioare megalomane. Sau crezi cumva ca Hitler era, in esenta, un om bun, painea lui Dumnezeu, care a incercat din rasputeri (si a reusit) sa nu fie el insusi? A fost Basescu el insusi cand l-a pus pe Boc prim-ministru sau nu? Sunt preotii catolici ei insisi cand molesteaza copii sau nu? Este un om abuzat de parinti el insusi cand isi abuzeaza proprii copii sau nu? Eu zic ca da.

Si apoi cum falsifiezi aceasta afirmatie? Cum poti sti cand nu esti tu insuti? Un filozof antic spunea ca ne defineste ceea ce facem cu regularitate. Dar Hitler nu invadase nici o tara pana la Polonia. Inseamna ca pana la invazia Poloniei nu fusese el insusi sau dupa invazia Poloniei n-a fost el insusi? E Basescu el insusi cand hahaie sau cand nu hahaie?

Poezie, poezie,
Mintea mea de hartie
„Fii tu insuti”-mi zice unul
Si eu brusc cred ca e guru

5 comentarii la „Reductio ad Hitlerum: Fii tu insuti!”

  1. „Sfatul de fapt se referă la abandonarea măştilor pe care le purtăm în societate.”

    De parca-ar fi posibil asa ceva ! Nu suntem altceva decat o suma de masti.
    Idealizari stupide !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *