Intrebare despre putere si responsabilitate

E o vorba care spune cam asa: „Odata cu puterea vine si responsabilitatea” (in engleza „With great power comes great responsibility”).  Nu vreau sa dezbat legitimitatea acestei ziceri si nici incarcatura morala si doar constat ca este una din regulile nescrise dupa care ne comportam in societate.

Nu ne asteptam ca un pusti de 18 ani sa nu piarda noptile prin discoteci dar cerem asta de la parintii unui nou-nascut. Ne uitam mai urat la o femeie gravida care fumeaza decat la una care nu e insarcinata. Nu avem prententia ca mafiotii sa construiasca autostrazi, dar vrem ca guvernul s-o faca (sau sa-i stimuleze pe altii s-o faca). Ne dorim sa nu fim mintiti de politicieni dar ne asteptam ca ziaristii sa fie deasupra politicienilor cand e vorba de adevar. Nu ne asteptam ca Macedonia sa lupte impotriva teroristilor, dar ne asteptam s-o faca NATO.

Aceste asteptari sunt motivate de pragmatism. Nu avem nici un drept natural de a-i pretinde unui parinte sa se comporte intr-un anume fel fata de propriul copil, dar stim ca acel copil va deveni un membru al societatii care va influenta intr-o masura mai mare sau mai mica ceilalti indivizi si vrem ca impactul acelui copil sa fie unul pozitiv. Nu avem pretentia ca albinele ucigase din Africa sa ne apere de teroristi si sa-i fugareasca prin pesteri pe talibani pentru ca nu le oferim nimic in schimbul acestei prestatii (presupunand ca ar putea s-o faca). Insa atat timp cat dam o parte din bani catre armata ne asteptam ca aceasta sa-si respecte parte ei de intelegere. In cele din urma, acordarea unei puteri sporite unei persoane sau unui grup de persoane care formeaza o organizatie se face in schimbul prestarii unui serviciu. Aceasta intelegere nu este initiata intotdeauna de cel care doreste ca cel puternic sa-i furnizeze un serviciu. Guvernul poate cere mai multa putere pentru a face mai multe intr-un anumit domeniu (vezi cresterea supravegherii pentru prevenirea atacurilor). Toate datele indica faptul ca, asa cum spuneam la inceput, cu mari puteri vin si mari responsabilitati.

Intrebarea care o arunc in eter e urmatoarea: Cu ce responsabilitati vine omnipotenta? Nu, nu ma refer la o entitate omnipotenta inactiva (un zeu de tip deist) ci la o entitate care are pretentii de la noi, care vrea obedienta, credinta oarba in oamenii cu patrafir, sau in oamenii care tin in mana o carte cu coperti negre. De ce omnipotenta este indreptatita sa fie iresponsabila? De frica iadului? Pentru promisiunea raiului?

3 comentarii la „Intrebare despre putere si responsabilitate”

  1. Mda, odată cu puterea ar trebui să vină și responsabilitatea, dar arareori se întâmplă așa în realitate. Din cauza asta, eu aș prefera ca puterea să nu se acumuleze prea mult în mâinile a prea puțini oameni.

  2. @leviatan
    Omnipotenta vine cu iresponsabilitate din punctul de vedere al apologetilor. Toti incearca sa-l disculpe pe posesorul omnipotentei de asumarea vreunei responsabilitati in ceea ce priveste problema suferintei in lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *