Psihopat roman la Muntele Athos

Via logec am aflat ca Vanity Fair a publicat recent un articol despre situatia Greciei (merita citit in intregime). Reporterul, pe feribotul ce-l ducea spre Muntele Athos, a intalnit un preot roman, fiul unui fost ofiter de securitate. La un moment dat exista urmatorul schimb de replici intre reporter si Cesar, psihopatul preot roman:

Preotul: Care e religia ta?

Reporterul: N-am nici una.

Preotul: Nu crezi in Dumnezeu?

Reporterul: Nu.

Preotul: Atunci nu te vor lasa sa intri.

Dupa o pauza, preotul spune chicotind: „Pe de alta parte, ce ti se poate intampla mai rau de atat?”

Psihopatul roman chicotea la gandul ca ateul de la Vanity Fair va ajunge in iad. A nu fi lasat sa intri la Muntele Athos chiar nu-i o problema, din punctul asta de vedere.

Cati atei chicotesc la gandul ca in lumea islamica femeile sunt ucise cu pietre spunandu-si „E religia lor, a fost alegerea lor sa creada in prostiile alea”? Cati sceptici chicotesc la gandul ca cineva a murit in urma unui tratament homeopat spunandu-si „Eh… sunt articole kklau care arata de ce homeopatia e o prostie. A fost alegerea lui sa urmeze tratamentul”?

5 comentarii la „Psihopat roman la Muntele Athos”

  1. Sunt 3 situații diferite, după mine.
    1. Cel care moare că a preferat prostiile pseudomedicale în locul unui tratament adevărat este, într-adevăr, responsabil. A fost alegerea lui și a plătit.
    2. Femeia islamică nu a avut vreo alegere religioasă. Oficial este interzis să fii orice altceva când părinții tăi sunt de religie islamică. Pedeapsa pentru apostazie este moartea.
    3. Spre deosebire de cazurile de mai sus, amenințarea cu iadul este doar imaginară. Nu dumnezeii și diavolii fac crime (pentru simplul motiv că nu există) … ci cei care cred în așa ceva le fac. Cam ca și povestea aia cu „guns don’t kill people, people with guns kill people”

  2. @LazyPawn. Situatiile sunt diferite… intr-o masura mai mare sau mai mica. Cineva care nu a citit articole impotriva homeopatiei si i s-au bagat pe gat pastilele de catre parinti sau cunoscuti este la fel ca situatia femeii musulmane care nu are alta optiune decat sa asculte de ceilalti.
    La fel… nu poti „condamna” in aceeasi masura un copil de 10 ani care crede in iad si se bucura ca altii vor arde la rotisor precum un preot care a terminat 2 semestre de istorie a religiilor si crede acelasi lucru.

  3. @zergu
    desi traducerea pe care am facut-o este aproximativa (nu am gasit o traducere fidela a textului din engleza) exista o nuanta in exprimare care ma face sa cred ca nu era. engleza e mult mai bogata decat romana in capacitatea de a reda nuante (pentru „credinta” au „belief” si „faith”). un ateu ar fi spus „that’s the worst thing they can do to you” (in sensul ca cel mai mare rau pe care-l pot face calugarii este sa nu-l lase pe insula) sau „that’s the worst it can happen”.
    „how much worse could it get for you?” cred ca contine viziunea unui rotisor celest pentru atei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *