Prin inghetarea preturilor la benzina Guvernul da muie saracilor (din nou)

Am vorbit intr-un articol anterior cum, prin programele de „stimulare” a economiei intitulate „Prima casa” si „Rabla”, Guvernul a dat muie taranilor.

Am sa prezint cateva scenarii prin care, sub pretextul grijei fata de oamenii amarati ai acestei tari, Guvernul va da din nou muie saracilor si-i va face pe bogati si mai bogati. In ultimii 20 de ani, Guvernul a avut grija sa-si futa pe cei saraci de fiecare data cand au avut ocazia. Si de fiecare data sub pretextul ca le vrea binele. Atunci cand guvernul plateste cu 2 milioane de euro in plus pe fiecare kilometrul de autostrada, atunci 2 milioane pleaca de la spitale, educatie, justitie spre „baietii destepti”. Si motivul e ca vor sa ne faca drumuri europene. De fiecare data cand intr-un sat uitat de lume se construieste o sala de sport, exact acei bani pleaca de la dispensarul si scoala locala. Si tot asa.

Scenariul 1: Negocierea cu benzinarii

Sa presupunem ca Guvernul negociaza cu benzinarii mentinerea preturilor la un anumit nivel. Asta e solutia cea mai „de bun simt”. Ca in orice negociere fiecare parte cedeaza la o parte din pretentii. Astfel guvernul va reduce putin accizele, iar benzinarii vor accepta profituri unitare mai mici (in speranta ca vor recupera la volum). Asta daca nu cumva benzinarii sunt chiar „baietii desteptii” atat de apropiati puterii, caz in care doar accizele se vor reduce. Ce inseamna asta? Mai putine venituri la buget. Mai putini bani la educatie, sanatate, drumuri etc. Sau taxe marite pentru restul populatiei. E clar cum, noi astia saraci, ne vom lua muie din nou? Din dragostea ce ne-o poarta guvernantii.

Scenariu 2: Impunerea pretului prin lege

Asta este scenariul prin care pur si simplu statul ameninta cu puscaria pe toti benzinarii care incearca sa vanda la un pret mai mare de cel impus prin lege. Lasam la o parte faptul ca asta e o incalcare a dreptului de proprietate si vedem ce vor face benzinarii? Vor vinde in Romania si mai mult la export. Mai putina benzina pe piata inseamna ca va apare specula cu benzina, vom incepe sa ne „imprietenim” cu angajatii de la benzinarii, sa ne „dea un SMS” cand se alimenteaza statia, vor incepe oamenii sa mearga in Bulgaria si Ungaria sa cumpere benzina, banii ies din tara. Intre timp, toata economia neagra ce va inflori ii va imbogati ce cei ce eludeaza legea. Ca pe vreame prohibitiei. Asta in cazul in care legea este pe termen lung. Altfel, pe termen scurt efectele vor fi neglijabile caci benzinarii vor refuza sa vanda pana cand trece termenul de aplicare a legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *