Pretul vietii

Tudor Barbu spune pe blog ca „Viaţa umană e nepreţuită!” intr-un comentariu la articolul despre drepturile animalelor. Desi sunt de acord cu idea ca Politia Animalelor e o aberatie, dar nu sunt de acord cu afirmatia respectiva.

Viata umana are un „pret” si „costuri”. E pagubos sa gandesti viata (chiar si cea umana) in termenii booleeni: exista = good / nu exista = bad. Eutanasierea animalelor de casa atunci cand sunt foarte bolnave sau batrane se face pentru curmarea suferintei. Costul vietii acelui animal este mai mare decat pretul. La oameni inca nu e o idee general acceptata, dar cred ca asta se datoreaza faptului ca suntem o populatie majoritar religioasa. Cantitatea primeaza in fata calitatii la virusi si bacterii. Omul inca nu constientizeaza importanta calitatii vietii probabil pentru ca scopul genelor este supravietuirea cu orice pret. Avem eroi in istorie care au murit pentru idei si pe care ii respectam si veneram. Socrate a murit pentru ca nu a renuntat la propriile convingeri. Regele Leonida a murit pentru a proteja democratia greceasca. Sute au fost pedepsiti de Biserica pentru a produce acele avansari ale gandirii si stintei care ne permit astazi o anume CALITATE a vietii.

„Viata umana e nepretuita” este acelasi moto sub care actioneaza si cei care sunt impotriva avorturilor si accepta cu seninatate ca unii din viitorii copii vor ajunge in familii de alcoolici sau pe strazi. „Viata umana e nepretuita” este moto-ul sub care bisericacatolica „interzice” folosirea prezervativelor in Africa desi numarul celor infectati cu HIV creste de la an la an.

Nu stiu altii cum sunt, dar pentru mine valoarea vietii celui care si-a ucis calul cu drujba este ZERO.

Un comentariu la „Pretul vietii”

  1. Viaţa umană are o valoare intrisecă ce depăseşte oarecum consecinţele faptelor acelui om, excepţie făcând cazurile în care este afectată viaţa altor oameni. De exemplu, sunt de acord cu pedeapsa capitală pentru ucigaşii în serie, criminalii de război samd., dar nu aş accepta niciodată ca un om să fie poftit să ia loc pe scaunul electric pentru că şi-a omorât calul cu drujba.

    Revenind la problema avorturilor, Declaraţia universală a drepturilor omului începe cu

    All human beings are born free and equal in dignity and rights.They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood.

    Embrionii nu îndeplinesc această condiţie, pentru că ei încă nu s-au născut. Sunt de acord cu avorturile, nu am nici o problemă cu ele.
    Eu susţineam acolo – şi încă susţin – că drepturile fundamentale ale oamenilor – chiar şi ale specimenelor mai ratate care îşi omoară calul cu drujba – primează în faţa drepturilor animalelor. E okay să fie eutanasiaţi câinii comunitari cât timp prezenţa lor reprezintă pericol pentru oameni!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *