Pretul credintei

Laurentiu Dumitru isi intreaba fratii intru credinta ce parere au despre mersul pe apa al lui Criss Angel. Panica maxima printre credinciosi: Criss Angel lucreaza cu Satana. Ptiu drace! Fereasca crucea sa puna ortodoxul nostru mana pe google si sa caute o explicatie logica. Nu, in nici un caz. Inghit galusca produsa de camera de luat vederi si considera mersul pe apa un eveniment supranatural. Normal, cartile cu folclor bisericesc (da, inclusiv Biblia) sunt atit de pline de supranatural incat nimic nu mai e natural. Si cum Isus a mers pe apa, orice epigon este semn ca Satan si-a bagat coada.

Un sceptic intr-ale supranaturalului ar fi cautat o explicatie. Ar fi stiut probabil de mult timp ca magicienii de la TV sunt de fapt iluzionisti si asta e treaba iluzionistilor… sa creeze iluzii. Un sceptic ar fi gasit explicatia mersului pe apa si s-ar fi bucurat ca a mai aflat ceva despre lumea in care traieste. Credinciosul insa trebuie sa se lase prada paranoiei si sa-l vada pe dracu oriunde nu vede sigiliul de aprobare al bisericii ortodoxe (sau catolice dupa caz).

Panica e cu atit mai ilara cu cat acesti credinciosi cred ca Isus ii apara de Satan si ca credinta poate muta muntii din loc. Cand eram credincios visam ca ma lupt cu Satan si de fiecare data il invingeam rugandu-ma la Isus. La fel a facut cica si parintele Cleopa. Dar pretul cerut de credinta este sa-ti lasi creierul la intrarea in biserica. Iar unii chiar uita sa si-l puna la loc cand pleaca de la slujba.

La fel de interesant este ca multi credinciosi s-au grabit sa ofere explicatii naturale la miracolul lui Criss Angel. Aceleasi persoane care accepta ca o carte scrisa acum 2000 de ani contine adevarul despre un individ care a mers pe apa, a transformat apa in vin si a inviat din morti devin brusc sceptici cu privire la prezenta supranaturalului chiar daca li se arata in fata. Sunt convins ca aceiasi pseudo-sceptici imi vor nega mie dreptul de a fi sceptic cu privire la pretentia ca reprezentantii religiei din care fac parte il au pe Dumnezeu pe speed-dial. Aceeasi pseudo-sceptici care au dat buzna sa caute explicatii la mersul pe apa a lui Criss Angel vor refuza orice explicatie naturala privind presupusul miracol al focului sfant de la Ierusalim. Traiasca disonanta cognitiva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *