Imagineaza-ti ca traiesti intr-un bloc, intr-un apartament de 3 camere, ai frigider, aragaz, masina de spalat si televizor LCD. Intr-o zi, administratorul intra in casa ta, se duce unde tii portofelul, ia 10 Lei si pleaca. Il intrebi de ce a facut asta si zice ca, s-a decis sa se stranga bani astfel incat cei care n-au televizor LCD sa-si ia. Ai fi revoltat, nu?
Acum imagineaza-ti ca esti in aceeasi situatie, mai putin televizorul LCD, iar la una din sedintele de bloc cineva spune ca nu e normal ca doar 30% din locatari sa aiba televizor LCD. Probabil ai fi de acord; probabil chiar ai spune „Da” la propunerea ca fiecare detinator de LCD sa fie taxat cu 10 lei/luna pana cand, din banii astfel colectati, sa se cumpere televizoare LCD pentru toti locatarii.
Si totusi asta este modul dupa care functioneaza societatea contemporana in zone „civilizate”, din care cica facem si noi parte. De fapt e chiar mai rau, pentru ca in „blocul” nostru sunt oameni care platesc LCD-ul altora, fara sa ajunga sa devina vreodata posesorii unui LCD. Gandeste-te doar la un individ care, dupa ce contribuie o viata sa sistemul de pensii, care datorita modalitatii de colectare a banilor plateste de fapt pensia altora, moare cu 1 an inainte de pensionare. Gandeste-te la un individid care, dupa ce contribuie la sistemul de invatamant descopera ca este infertil sau decide ca nu vrea sa aiba copii. Mai mult decat atat, avem in „blocul” nostru oameni care, dupa ce primesc LCD-ul, il vind si se plang apoi ca nu au LCD. Gandeste-te la acei indivizi care fac copii doar ca sa traiasca din ajutoarele de la stat.
De ce am ajuns in situatia asta? Pentru ca suntem foarte, foarte, foarte prosti (cine stie, cunoaste). Pentru ca nu intelegem un fapt simplu: Statul nu are bani. De fapt are, dar mult mult mult mult mai putini decat am vrea noi. Daca Statul ar avea fabrici profitabile ar avea bani. Daca Statul ar avea mine profitabile ar avea bani. Dar nu e cazul. Deci, Statul nu are bani. Atunci, cum se explica faptul ca merge cu jalba in protap la Stat sa cerem lucruri precum „invatamant gratuit” sau „asistenta medicala gratuita”? Altfel decat prin faptul ca suntem foarte, foarte, foarte prosti? Ma uitam acum cateva zile la demonstratiile studentilor spanioli, despre care ai presupune ca nu-s chiar retarzi, care cereau invatamant gratuit, pentru ca ei sunt viitorul tarii printre altele. In limbajul realitatii, cererea lor suna asa: „Rugam statul sa ia bani de la parintii nostri, sa-si opreasca un comision, iar apoi sa ne ofere invatamant fara sa ne ceara bani”. Sunt convins ca s-ar supara daca le-as spune ca sunt foarte, foarte, foarte prosti.
Vrem autostrazi pe care vrem sa circulam liber, vrem satele asfaltate si electrificate, vrem ca toti oamenii sa faca cel putin liceul si vreo 80% sa termine o facultate, vrem ca, in cazul in care ne imbolnavim, statul sa ne aduca in casa un medic bine pregatit care sa ne faca o injectie vindecatoare. Si vrem toate astea gratis. Asa ca statul, neavand bani, se intoarce la popor si ia bani ca sa duca la bun sfarsit misiunea pentru care a fost mandatat, aceea de a oferi poporului ce a cerut. Iar cand spun „Stat” ma refer la politicieni. Politicienii au primit mandat, de la noi, sa fure de la noi, ca sa ne dea noua ce vrem.
Voi fi acuzat de multi ca sunt anarhist asa ca sunt nevoit sa fac precizarea ca nu sustin desfiintarea statului si anularea impozitelor. In primul rand nu putem folosi alt cuvant decat „furt” atunci cand statul, sub o forma sau alta, „colecteaza” intre 60 si 80% din cat produce un individ. In al doilea rand, cu exceptia Justitiei si Apararii, nu vad motive pentru care statul sa se implice in economie, mai ales avand in vedere imcompetenta crasa de care este capabil. Hidroelectrica, Tarom, Loteria Nationala si alte sute de exemple ar trebui sa fie suficiente ca sa intelegem ca pana cand Statul nu ne convinge ca e in stare sa fie eficient in domeniile care-i justifica ratiunea de a exista (Justitia si Apararea) nu merita sa primeasca noi responsabilitati.
Intrebarea care se impune este: Daca noi mandatam politicienii sa fure pentru noi, de ce ne miram cand mai fura si pentru ei?