Patriciu nu e (suficient de) liberal

Dinu Patriciu a lansat in eter un plan cuprinzand „10 masuri anti-criza„. Ordinea in care sunt prezentate aceste masuri pare ca nu este aleatoare si arata ca principiile doctrinei liberare sunt afectate de interesele persoanei. Spre exemplu „Masura 7” prevede limitarea la 25% din PIB a cheltuililor bugetare (in acest sens exista o poveste de succes a Georgiei). Cred ca, daca ar fi nevoie de o singura masura anti-criza, aceasta ar trebui sa fie implementata. Ar rezolva problemele supra-dimensionarii aparatului de stat, al impozitelor extraordinar de mari, ar introduce concurenta reala in institutiile de stat.

Cu toate astea Dinu Patriciu a considerat ca Masura no.1 este reducerea impozitului unic de la 16% la 10%. De parca statul nu a dovedi niciodata ca este capabil de solutii creative in a colecta banii din alte surse atunci cand face o reducere de taxe. Ar fi extrem de simplu pentru stat sa faca impozitul unic de 10% si sa creasca contributia la fondul de sanatate cu 6% spre exemplu (partial acest lucru se va si intampla daca se introduce co-plata). Trebuie sa-l intelegem pe domnul Patriciu, cota unica de impozit il afecteaza foarte mult pentru ca dividendele sunt impozitate cu acest procent, si pe termen scurt o astfel de masura l-ar face foarte bucuros. Probabil, ca si reducerea TVA-ului i-ar aduce castiguri imediate. Nu spun ca nu ar fi bine. Sunt convins ca o parte din bani ar fi folositi pentru consumul personal, iar asta se traduce in locuri de munca. Vreau doar sa arat ca prioritatile personale si castigul pe termen scurt afecteaza gandirea celor mai liberali dintre noi.

Reducerea cheltuielilor bugetare la un nivel de 25% din PIB ar simplifica si procesul de colectare al taxelor. In functie de acest obiectiv s-ar putea stabili un procent unic pentru taxele pe venituri din salarii, sa zicem 30%, care ar putea fi colectat sub forma unei singure taxe si nu cel putin 6 cate sunt acum (asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate, somaj, fond de risc, comision camera de munca, fond de garantare). Avand in vedere ca pentru fiecare din aceste taxe exista o institutie a statului care se ocupa cu inregistrarea declaratiilor, urmarirea colectarii acestora etc, s-ar putea reduce foarte rapid aparatul birocratic prin desfiintarea unora dintre acestea. Daca acum exista 6 persoane care stau sa urmareasca situatia platilor firmelor catre diverse destinatii, dupa aplicarea acestei masuri ar putea fi doar 1. Daca acum nu exista suficient personal la institutii pentru controlarea firmelor, dupa aplicarea acestei masuri gradul de incarcare ar fi mai mic si activitatea statului mai eficienta.

In plus, daca s-ar stabili prin lege un astfel de plafon, coruptia la nivelul institutiilor ar fi mai mica. Sumele alocate vor fi mai mici, si deci, s-ar reduce disponibilitatea firmelor de a plati comisioane pentru contracte. E usor sa dai 10.000 de euro „comision” pentru ca instalezi o scena de lemn cu 70.000 de euro, si dar nu e tot asa de usor sa dai 10.000 de euro „comision” cand bugetul pentru scena de lemn este de 20.000 de euro.

Reducerea aparatului birocratic al statului va duce la reducerea sistemului clientelar, iar din domeniile din care statul se va retrage, daca exista nevoi reale, acestea vor fi satisfacute de sistemul privat.

Cred ca in jurul masurii 7 a planului anti-criza al domnului Patriciu se poate stabili o platforma excelenta pentru un partid care chiar doreste sa faca ceva in tara asta. Un astfel de partid ar putea elabora un plan cu masuri de guvernare foarte concrete si clar exprimate, care nu permit reinterpretarea acestora si eschivarea de la neindeplinirea obiectivelor. Si mai cred ca un astfel de plan, corect promovat, ar putea fi solutia castigatoare pentru partidul respectiv. La fel de bine, in bine-cunoscutul stil dambovitean, acest plan poate fi folosit de un partid doar pentru a castiga alegerile ca apoi sa nu-si respecte promisiunile facute in campania electorala si sa ne dovedeasca tuturor ca speranta poate muri inaintea noastra.

Daca un partid va stabili prioritatea numarul 1 reducerea cheltuielilor bugetare si va prezenta un plan concret pentru implementarea acestui obiectiv, promit sa fac voluntariat in campania electorala si sa merg la vot. Astfel, masura 7 a domnului Patriciu va putea duce si la inlaturarea de pe scena politica a celor care cumpara voturi cu malai, ulei si zahar.

PS: Domeniul masura-anticriza.ro este liber. Sa vedem daca-l cumpara vreun partid sau vom muri in tara lui alde Pogea, Udrea, Adriean, Marean, Boc, Geoana, Andronescu, Nastase etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *