Acum vreo doua saptamini urmaream un episod din serialul „Friends” in care Joey (idiotul grupului) si Rachel voiau sa decida cine trebuie sa faca o treaba neplacuta (sa faca curatenie sau ceva de genul asta, nu mai tin minte). Rachel propune sa dea cu banul regula fiind urmatoarea: „head I win, tail you lose” („pajura castig eu, ban pierzi tu”. Evident Joey pierdea de fiecare data, insa nu-si dadea seama.
Reguli similare sunt instituite in multe domenii de oameni care au puterea (reala sau inchipuita) de a-i desconsidera pe ceilalti. Pentru ca, spre deosebire de filmul respectiv in care situatia este prezentata in forma umoristica, in viata „impunerea” unei astfel de reguli exprima fie lipsa de respect, fie ignoranta. Ignoranta apare in situatii rare, in general cei care jongleaza in acest fel fiind pe deplin constienti de ceea ce fac.
Daca intr-o firma in urma unei sedinte directorul hotaraste aplicarea unei propuneri facute de tine si isi asuma meritele in caz de succes dar te invinovateste pe tine in caz de succes atunci acel director aplica regula „head I win, tail you loose” (denumita in continuare HIWTYL).
Regula este aplicata de multe ori de pseudo-stiinte (stiinte care nu au la baza teorii falsifiabile). Falsifiabilitatea stiintifica este o regula de bun simt care spune ca daca ai o teorie cu privire la modul de functionare al lumii, trebuie implicit sa ai si o metoda prin care acea teorie poate fi demonstrata gresita.
Una dintre pseudo-stiintele care folosesc regula HIWTYL este si astrologia. Daca Soarele in casa a 9 nu justifica esecul in cariera (pentru ca reprezinta semn de succes), atunci Mercur retrograd in opozitie cu Saturn in mod sigur o face. Daca esti nascut in zodia Leului, dar mai nimic nu se potriveste cu horoscopul atunci Ascendentul in Scorpion da tonul. Alte pseudo-stiinte care folosesc regula HIWTYL sunt homeopatia, feng-shui, ghicitul in carti sau cafea (desi aici functioneaza in paralel tehnica numita „cold reading„).
La fel functioneaza si teoriile conspiratiei. In acest caz adeptul teoriei conspiratiei va gasi dovezi in orice pentru a-si justifica teoria. Spre exemplu teoria conform careia exista un grup de cativa indivizi care conduc lumea este justificata de cresterea sistemului financiar (pentru ca ei detin controlul asupra sistemului financiar si astfel ajung la ei) dar si de prabusirea sistemlui financiar (pentru ca ei si-au tras deja banii si vor sa arunce lumea in haos). HIWTYL, corect?
Exact asa functioneaza si religia. Preotii recomanda rugaciunea pentru o mai buna comunicare cu Dumnezeu. Daca Dumnezeu raspunde la rugaciunea se dovedeste ca religia a avut dreptate, daca nu Dumnezeu are un plan cu tine si in el nu e inclusa acordarea acelui favor, deci religia are dreptate. HIWTYL. Dumnezeu ii da unei femei un barbat betiv drept pedeapsa pentru pacatele parintilor, sau ii da un barbat deosebit pentru a-si arata iubirea dumnezeiasca. In vremurile Greciei Antice, daca o corabie era scufundata de o furtuna de vina era mania lui Poseidon, iar daca avea parte de o calatorie fara peripetii atunci probabil ca Zeus, regele vremii, fusese bine dispus. HIWTYL.
Vreau sa mentionez totusi ca lipsa falsifiabilitatii unei teorii implica automat ca aceasta este gresita. In fond Mercur retrograd are o influenta (cum se masoara influenta asta?) mai puternica decat Soarele, iar Dumnezeu poate chiar este un individ cu toane care da femeilor barbati dupa cum s-a trezit dimineata (cu fata la cearceaf sau nu).
Este foarte usor sa creezi teorii nefalsifiabile. Omul o face de la inceputurile omenirii. Unele din cele mai recente sunt „Intelligent Design” si „Intelligent Falling„. Ce vreau sa spun este ca, in conditiile bombardamentului informational la care suntem supusi zi de zi, prezentarea unei teorii nefalsifiabile reprezinta din punctul meu de vedere o lipsa de respect fata de timpul interlocutorului.
Ne putem crea propriile teorii nefasfiabila si putem crede in ele pe timpul nostru si pe banii nostri. Atunci cand insa vrem sa le prezentam lumii trebuie, din respect pentru ceilalti, sa o facem doar dupa ce gasim si metoda de falsfiere a teoriei.
Pingback: Patriarhul Daniel va crede prosti? | Logosfera
Hello,
Foarte bun articol, pe partea cu astrologia. 🙂
si pe celelalte parti ce are? 😛
Pingback: Vaccinul anti-conspiratie | Logosfera