OTV-izarea Romaniei a inceput in biserica

Dan Diaconescu este considerat pe nedrept initiatorul OTV-izarii Romaniei. Este adevarat ca mai toate televiziunile din Romania i-au preluat modelul de emisiune de dragul ratingului dar formatul de emisiune nu este creatia lui Dan Diaconescu.

De fapt ce face Dan Diaconescu in celebrele sale emisiuni? Ce fel de invitati are? Ce subiecte se discuta si cum se discuta? Intrebarile la aceste intrebari determina scheletul emisiunii. Si vom vedea ca scheletul emisiunilor OTV nu este creatia lui Dan Diaconescu.

Invitatii lui Dan Diaconescu sunt profeti, astrologi, clarvazatori, telepati care prezinta informatii pe care le primesc din cer. Astrologii se uita pe cer sa vada daca Elodia e moarta sau nu, clarvazatorii pot determina locul in care e ingropata, iar telepatii intra in mintea lui Cioaca sa afle daca el a omorat-o sau nu pe Elodia. Difera asta la nivel epistemic de „emisiunile” pe care preotii le fac la biserica duminica de duminica? Magari si serpi vorbitori, oameni care traiesc in burti de balena, profeti care merg pe ape si blesteama smochini atunci cand li se face foame. Totul e supranatural. Odata puse lucrurile in gradina supranaturalului nu exista absolut nici o baza rationala de a diferentia intre 2 variante. Asta e motivul pentru care multi credinciosi studiaza astrologia, yoga, ghicesc in carti si cafea, merg la clarvazatori si vrajitoare. Creierul pur si simplu nu poate gasi vreo diferenta intre magia din biserica si magia din afara ei. Iar Biserica stie asta si infiereaza de cate ori are ocazia, dar nu foarte vehement, magia „profana” (vezi problema zodiac-biserica). De fapt toate tipurile de magie sunt forme de iluzionism si prestidigitatie.

Discutiile de la OTV nu prezinta absolut nici o urma de scepticism. La fel ca si emisiunea lui Oreste, invitatii vin, isi prezinta teoriile, dovezile la care doar ei au acces si publicul este lasat sa-si mai chinuie mintea cu vreo noua disonanta cognitiva. E vreo diferenta in ceea ce priveste modul de abordare a dialogului intre metoda OTV-ist si cea religioasa? Nu. Si la OTV si in biserica diversi „infailibili” isi prezinta teoriile iar poporul are dreptul doar sa fie ascultator. Fie ca-i cheama Iustin Parvu, Dan Puric sau Hancu acesti indivizi au acelasi lucru in comun: vorbesc mult, prost si nu pot fi criticati. Nu conteaza ca s-au sapat 10 gropi unde cineva „stia” ca se afla Elodia, vom mai sapa 100. Credinta se intareste de fiecare data cand teoria pica testul practic. Asa cum nu conteaza ca 16 oameni au murit in timp ce se intoarceau de la slujba. Vom considera in continuare ca Dumnezeu e bun si ne are de grija.

Modul de gandire magic care atrage atat popor in fata OTV-ului este acelasi care atrage poporul in biserica. Eforturile recente ale Bisericii de a scoate logica din programa de liceu si introducerea creationismului la orele de biologie au ca scop asigurarea unui numar constant de enoriasi, actuali sau viitori contribuabili la bunastarea purtatorilor de sutana. Ca efect advers, va creste si audienta OTV-ului, show-urilor capatoase sau revistelor can-can-but-wont-wont.

Nu trebuie sa uitam ca OTV-ul (ca si concept) are si un public mai „rafinat”. Acesta urmareste si uneori chiar este invitat la Trinitas TV. Elemente de identificare: gandire magica, sperante in lucruri nedemonstrate, forme fara fond. Singurele diferente sunt date de volumul si calitatea vocabularului folosit.

Cum scapam de OTV? Simplu. Ii invatam pe copii sa fie sceptici. Sa foloseasca logica pentru aflarea adevarului si nu sa-l accepte spasit de la diverse autoritati. Fie ca acestea sunt vedete TV, politicieni sau preoti. Dar asta nu se va intampla prea curand pentru ca tara ne vrea prosti, inculti, bolnavi si in genunchi.

2 comentarii la „OTV-izarea Romaniei a inceput in biserica”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *