Olimpiada Nationala de Non-sens

Via Asociatia Umanista Romana am aflat ca in Romania Ministerul Educatiei organizeaza olimpiada nationala de ortodoxie. Un anonim de pe net spunea despre teologie:

Intotdeauna este cineva mai multa teologie decat tine. Cantitatea de nonsens pe care un om o poate debita despre ceva ce nu exista este potential infinita.

Ce se urmareste cu aceasta olimpiada? Gasirea unor noi interpretari a unor pasaje biblice? Altele decat cele propuse de cele 34.000 de secte crestine? Dar o interpretare noua nu inseamna de fapt ca cea veche e gresita? Ca Sfantul Duh facea misto cand a transmis prima interpretare (ca doar toata dogma ortodoxa se bazeaza pe revelatie? Sau se urmareste cat de bine pot elevii sa reproduca ineptiile spalatorilor de creiere in sutana? Cine stie mot-a-mot lucrarile Sfantului Ioan Gura de Aur (numai crestinii nu vad paradoxul unei guri care este simultan si de aur si plina de rahat)?

Totusi daca stau sa ma gandesc din anul 300 i.e.n. exista un test international pentru cei ce cred intr-un zeu omnipotent si omnibenevolent: paradoxul lui Epicur.

Daca Dumnezeu vrea sa previna Raul, dar nu poate atunci nu este omnipotent

Daca poate, dar nu vrea, atunci este rau

Daca poate si vrea atunci de unde vine raul

Daca nici nu poate si nici nu vrea, de ce-l numim Dumnezeu

Nici cei dinaintea crestinismului si nici crestinii n-au fost in stare sa dea un raspuns satisfacator (unul care sa nu sfideze bunul simt si tot ce observam in mediul inconjurator). Cred ca toti participantii la olimpiada ar trebui sa primeasca nota 2 din oficiu. Faptul ca s-au apucat sa studieze teologia ortodoxa inainte sa raspunda la raspunda la problema lui Epicur (care priveste un zeu mult mai vag definit) arata ca sunt elevi de nota 2 pe linie. Sau ca cineva i-a spalat bine de tot pe creier. Probabil cei care si doresc o natie de prosti, inculti, bolvani si ingenunchiati.

6 comentarii la „Olimpiada Nationala de Non-sens”

  1. „..Sau se urmareste cat de bine pot elevii sa reproduca ineptiile spalatorilor de creiere in sutana?..” Am o banuiala ca asta este varianta corecta. La disciplina „Limba si literatura romana”, in probele de examen, concurs, etc., se punctau cel mai mult lucrarile reproduse cat mai fidel dupa diverse carti de comentarii „aprobate”; in aceste conditii, sa fie gandirea si interpretarea proprie incurajate tocmai la disciplina… religie?!? Imi pare improbabil.

  2. Pingback: Olimpiada internaţională de religie - Black Dog Blog

  3. @Cris
    Perfect de acord. Am o experiență cu olimpiada națională, unde am observat că gândirea, interpretarea proprie și a trece dincolo de dogmatismul manualului nu sunt încurajate.

    Păcat că asemenea inițiativă care e la limita legalității e finanțată din bani publici.

  4. Sau poate nu e decat o alta incercare de a scoate ortodoxia in fata pentru ca, nu-i asa, sa fii roman inseamna sa fii ortodox. Ne-a obisnuit deja distinsa dna ministru al educatiei cu astfel de indeletniciri penibile.

    Btw, si metodologia de bac la romana merge pe acelasi principiu de cacat. La subiectul doi, unde se cere un eseu argumentativ, am gasit foarte multe despre suflet, credinta &co, (una pornea chiar de la un citat de Andrei Plesu) in care nu se incurajeaza nimic altceva decat betia de cuvinte fara rost pe teme secate de orice interes intelectual. Asta ca sa nu mai spun ca la subiectul al III-lea opinia noastra despre opera valoreaza fix 2 (doua) puncte din 30.

  5. Pt. „logosfera”:
    Cata prostie din partea ta… sincer, rar mi-a fost dat sa vad!
    Mustesti de ura si nestiinta, cea din urma relativ „mascata” de o asa-zisa problema data spre rezolvare, ma refer la „paradoxul lui Epicur” (de unde atata paradox, cand orice crestin adevarat intelege ceea ce Epicur n-a vrut s-au n-a putut pricepe!)
    Dar o sa intelegi si tu, doar ca o sa fie cam tarziu !

  6. @Marius
    Cata prostie din partea ta… sincer, rar mi-a fost sa vad. Stie mintea ta ce e aia o argumentatie? Care sunt argumentele care demonstreaza prostia mea in afara unui „ipse dixit” retard? Oare nu era mai simplu sa-mi spui rezolvarea crestina a paradoxului lui Epicur?
    Oricum daca doar crestinii inteleg ce Epicur n-a inteles inseamna ca informatiile necesare intelegerii au venit o data cu crestinismul. Epicur n-avea cum sa nu vrea sa priceapa. Faptul ca tu-l suspectezi pe Epicur de rea vointa este, prietene, dovada ca esti prost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *