8 responses

 1. ioana
  5 octombrie 2010

  „dar sa NU uite atunci cand “i se scoate un ochi” si sa raspunda cu aceeasi moneda…”

  Nu am fost niciodata prea mare fan al ideii de „dreptate”…Si nici al ideii de „ochi pentru ochi.” Cand spui ca maximizeaza rezultatele jocului social, te referi la faptul ca strategia „ochi pentru ochi” da rezultate bune in dilema prizonierului?…Nu stiu daca are mare legatura cu porunca biblica si cu jocurile sociale reale…

  Răspunde

 2. logosfera
  5 octombrie 2010

  Da, la nivel social strategia „ochi pentru ochi” da cele mai bune rezultate (nu la nivel individual). http://video.google.com/videoplay?docid=-3966434788109805830# De la minutul 29.

  Răspunde

 3. ionut
  5 octombrie 2010

  La nivel social si mai bune rezultate da strategia „doi ochi pentru unul”!

  Răspunde

 4. logosfera
  5 octombrie 2010

  Da, din pacate noi suntem la nivelul „intoarce si celalalt obraz”. Moralitatea a fost confiscata de religie, violata, batuta si abandonata.

  Răspunde

 5. gelu
  8 octombrie 2010

  indiferent daca gandhi a vrut sa faca o revolutie sau nu, cred ca problema e privita superficial, la fel ca si conceputl de pacifism.
  bazandu-ma pe alte informatii, in afara doctrinei oficiale, cred ca si gandhi si isus si alti oameni de genul lor au promovat pacifismul ca un mod de a evita vendetta. scopul final era pocainta, ca si cale spre adevar. ce sens mai are sa-i scot ochiul unuia care si el mi-a scos ochiul, cand acela se declara de partea mea (prin pocainta). oare nu cumva, scotandu-i si eu ochiul, ajung in situatia sa ma lipsesc de un ajutor, ca plata pt. ochiul pe care celalalt mi l-a scos din greseala? desigur, daca celalalt continua sa atace, si nu pot sa-l opresc decat distrugandu-l, o voi face; nice and quiet, nu ca razbunare ci ca ultima solutie. si din ce am citit eu, isus a apelat la un moment dat la o astfel de solutie. repet, nu e din biblie, dar aceste scrieri nu contrazic mesajul pacifist al bibliei.
  isus a spus: „intoarce si celalalt obraz”. dar a spus si „nu da margaritarele la porci ca ti le calca in picioare”.
  si pe langa sloganuri pacifiste, ganhi a mai spus si: „menirea noastra este sa provocam guvernul (englez) si o reactie a lui. si o vom face”.
  deci, pacifismul/crestinismul/altruismul nu inseamna a sta ca boul astfel ca ceilalti sa te calce in picioare.
  inca ceva: gasesti vreo asemanare intre gandhi si codreanu?

  Răspunde

 6. logosfera
  8 octombrie 2010

  @gelu
  Nu stiu cati ani ai dar, daca ai mai mult de 14 ani cred ca traiesti in alt Univers. „Cineva care se declara de partea ta prin pocainta” arata ca in universul tau pocainta nu poate fi mimata, sau, daca poate fi mimata, voi, locuitorii acelui Univers, sunteti dotati cu un detector special pentru pocainta falsa.
  Problema care am ridicat-o aici, se refera la locuitorii acestei planete si nu are rost s-o decontextualizam.

  Cat despre Isus, stiu ca aveam probleme de consistenta in gandire si, ca orice om, ipocrizia nu-i era straina. Ca orice fals lider moral care se respecta vorbele sale se bat cap in cap, in functie de cum o cere situatia, lansandu-ne pe noi sa ne scoatem ochii pentru ce a vrut sa spuna luminatia sa.

  Asemanarea dintre Gandhi si Codreanu are acelasi rost ca si intrebarea: „care e asemanarea dintre un tramvai si un telefon mobil?”.

  Răspunde

 7. gelu
  11 octombrie 2010

  @logosfera,
  cu prima propozitie tind sa-ti dau dreptate. da, am peste 14 ani, si citind comment-ul tau imi dau seama ca nu prea exista nicio punte de legatura intre perceptia ta si a mea; s-ar putea ca in mare parte sa traim in dimensiuni diferite *sic!*.
  ca sa fiu mai clar…sa luam o fiinta care traieste in 2D si pe care o notam cu alfa. e imposibil de inteles/perceput/imaginat/conceput pt. alfa, existenta desenatorului care vine si adauga un punct in planul limitat 2D in care alfa traieste. de unde a aparut punctul? asa, din neant?…dupa ce-si bate capul o vreme, alfa, ajunge la una din concluzii: miracol sau iluzie. pt. varianta a 2-a va gasi intotdeauna o explicatie „rationala” iar cercetarea ia final. in prima varianta in schimb, posibilitatile sunt nelimitate. cu putin noroc si multa perseverenta, la un moment dat, alfa va intelege mecanismul, va vedea ca se supune altor legitati decat universului 2D in care a trait pana acum, iar miracolul se va vadi a fi doar un fapt banal, care apartine unei alte dimeniuni. va incerca sa explice celorlalte fiinte din 2D acest punct de vedere, care vor face misto de alfa si ii vor spune sa mai creasca.
  faptul ca locuitorii acestei panete, pamant, mimeaza pocainta in proportie covarsitoare nu schimba cu nimic ce am spus; mai mult chiar, se pare ca cei ce vin din acel univers despre care vorbesti tu, pot sa distinga o falsa pocainta de una adevarata, chiar si aici pe pamant.
  si daca iti vorbesc de existenta desenatorului, o fac din proprie experienta, nu din carti.
  pe de alta parte, mi-a placut postul cu „atentie la banci”. din punctul meu de vedere, ce ai facut tu, este ceea ce ar fi facut gandhi, isus, codreanu sau buddha. si ceea ce am facut si eu (nu numai cu bancile), si voi mai face. pana acum nu mi-a iesit de nicio culoare cu primaria. dar mai incercam.
  toate bune.

  Răspunde

 8. logosfera
  11 octombrie 2010

  @gelu
  Comentariul tau, desi il inteleg, nu are nici o legatura nici cu articolul nici cu critica care ti-am adus-o in privinta primul tau comentariu.

  PS: probabil ca ai vazut asta: http://www.youtube.com/watch?v=BWyTxCsIXE4

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top
mobile desktop