Obama, un politician elocvent

Ma surprinde entuziasmul publicului si mass-media cu privire la alegerea lui Obama. Chiar inainte de a fi ales am fost surprins de faptul ca multi sceptici vorbeau despre Obama ca si cand ar fi fost hipnotizati. Poate ca perspectiva victoriei tandemului McCain-Palin era atat de respingatoare incat lumea, mai mult de teama, s-a aruncat cu capul inainte in tabara lui Obama. Faptul ca e primul presedinte american de culoare nu arata neaparat ca Obama este deosebit. Poate ca Bush a fost atit de dobitoc in politicile sale incat oamenilor li s-a facut lehamite de republicani. Aplicarea a 3 reduceri de taxe din primul mandat cand deficitul SUA era de 4,3 trialiarde de dolari este un bun indicator pentru incompetenta lui Bush.

Recunosc, nu am urmarit decat cateva discursuri ale lui Obama, dar chiar si acelea mi s-au parut neconvingatoare. Intr-un articol recent al blogului „The Millions” Obama este „divinizat” din nou cu ocazia analizarii unei fraze din discursul acestuia.

De asemenea consider ca nimeni nu e deasupra legii, si, daca sunt indicii clare de ilegalitati, acei oameni trebuie judecati ca oricare cetatean obisnuit, dar ca, in general vorbind, sunt interesat mai mult sa privesc inainte decat sa ma uit inapoi.

Suna bine dar… vor fi sau nu judecati cei ce au facut ilegalitati? E bine sa privim spre viitor dar „cine uita istoria risca s-o repete” nu-i asa?

Una din caracteristicile politicienilor de succes este capacitatea de a comunica folosind „vorbirea magica”. Politicienii damboviteni folosesc „limba de lemn”. Frazele rostite folosind aceasta tehnica desi suna normal nu comunica nimic. „Vorbirea magica” in schimb comunica orice. Fiecare persoana poate trage orice concluzii doreste la auzul unei propozitii „magice”. Un fan al lui Obama va putea intelege ca justitia isi va face treaba si ca noul presedinte al SUA este un vizionar. Un oponent va putea intelege la fel de simplu ca Obama nu considera actul de justitie o prioritate.

Dupa cum spun unii acesta este stilul lui Obama; fiecare fraza contine o mentiune, o idee care se adreseaza unui anume public tinta. Recunosc… Obama can talk the talk, but… can he walk the walk?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *