Nu toate victimele Covid19 sunt egale

Acum 2 saptamani, cand intrebam cand se vor pune in genunchi politicienii, lansam ipoteza ca starea de urgenta impusa de guvernul Iohannis nu este ceruta de agresivitatea virusului cat de incapacitatea sistemului de a face fata unei cresteri relativ minore a numarului de persoane care necesita ingrijire medicala intr-un anumit interval de timp (2-3 saptamani).

Cele mai recente studii (neplatite de Organizatia Chinezeasca a Sanatatii) plaseaza mortalitatea Covid undeva intre 0,13% si 0,36%. Asta inseamna maxim de 3 ori cat gripa obisnuita. Un sistem medical bine normal ar trebui sa aibe ceva capacitate in exces pentru a face fata situatiilor de urgenta. O crestere de 3 ori pare foarte mare dar sistemul nu se ocupa doar de cazurile de gripa. Asta inseamna ca o crestere de 3 ori a bolnavilor de gripa nu necesita un necesar de 3 ori mai mare de paturi de spital. Astfel, daca 20% din sistemul medical se ocupa de cazurile de gripa, o crestere de 30% a acestora inseamna o crestere cu 40% a persoanelor care necesita asistenta (20% * 3 + 80% = 140%). Mai mult decat atat, pentru ca acest virus afecteaza cu predilectie persoanele in varsta si cu comorbiditati, aceste persoane ar fi oricum ar fi folosit resurse din sistem. Astfel, daca din cresterea de 40%, jumatate o reprezinta persoane cu comorbiditati aflate deja sub asistenta medicala intensiva, cresterea reala a nevoilor sistemului de sanatate este de 20%.

Nu cred ca este exagerat sa pretinzi unui sistem de sanatate sa aibe un exces de capacitate de 20%. Dar acest exces de capacitate nu exista pentru ca in ultimii 30 de ani tot sistemul a fost pus pe praduiala: investitii in echipamente care fie zac nefolosite, fie nu e nevoie de ele dar aveau adaos comercial mare, lipsa de proceduri, spitale construite dar nedeschise etc. Hotia din ultimii 30 de ani, si nu agresivitatea virusului, a fost cea care a obligat guvernul Iohannis sa ia masura de a inchide toata tara. Asta era cel putin teoria mea.

Si nu sunt singurul care gandeste asa. Eric Weinstein din SUA, o tara mult mai „organizata” decat Romania, afirma cam acelasi lucru in cel mai recent interviu. El spune ca sistemul a intrat in lockdown nu pentru a preveni victimele acestui virus ci pentru a preveni o categorie speciala de victime: tineri in special. Desi printre tineri rata mortalitatii este foarte redusa, tot din lipsa excesului de capacitate al sistemului, numarul victimelor in randul populatiei tinere ar fi fost suficient de mai mare incat sa zguduie sistemul. In conditiile in care sistemul de sanatate nu dispune de exces de capacitate (in SUA se stia de ani buni ca exista un deficit masiv de sisteme de respiratie artificiala), acesta ar fi fost ocupat imediat de persoanele in varsta, astfel incat, pe masura ce tinerii incepeau sa contacteze virusul acestia n-ar mai fi putut beneficia de asistenta medicala. Pe cale de consecinta, s-ar fi inmultit stirile cu persoane tinere care ar fi putut fi salvate dar au murit pentru ca sistemul era la 110%. „Barbat, 75 de ani, diabetic a murit de Covid” este un tip de stire care nu va starni aceeasi reactie ca „Fata, 16 ani, in echipa de baschet a liceului, moare de Covid pentru ca spitalele sunt pline”.

Sistemul politico-securist, de la noi si de aiurea, nu isi permite luxul de a avea mii sau zeci de mii de familii indurerate pentru ca incompetenta, coruptie si rea-vointa. Ca o paranteza, China isi permite pentru ca acolo e dictatura si o societate mai putin individualista ca in Vest. Daca in Romania, Sistemului i-a tremurat chilotii cu cele cateva zeci de victime de la Colectiv, ne putem imagina ce s-ar fi intamplat cu 3-4 mii de tineri morti (la Revolutie au fost aproape 1.200).

Sistemul a inchis economia ca sa se salveze pe sine. Si sa se imbogateasca pe parcurs. Dovezi? Zero, masuri de corectare a erorilor care au dus la aceasta situatie. Nu lucreaza nimeni la proceduri noi de numire a directorilor de spitale sau DSP-uri. Nu lucreaza nimeni la proceduri corect de atribuire a contractelor de renovare a spitalelor. Nu lucreaza nimeni la proceduri de eficientizare a activitatii spitalelor. Avem in schimb spitale temporare cu separatoare din carton in care te asteapta roboti cu paine, sare si, deja obisnuitul, stafilococ auriu. Si niste arahati care cer imunitate pentru investitile facute in achizitia de separatoare din carton in timp ce reprezentantul Sistemului urmareste cu in-gri-jo-ra-re evolutia panicdemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *