Nici catolicii nu cred in Sfantul Duh

Pe BBC a avut loc o emisiune in care s-a dezbatut problema „Ar trebui sa li se permita preotilor catolici sa se casatoreasca?„. La emisiune a fost invitat si un preot catolic care era celibatar de 4 ani (cam putin pentru a emite o parere pertinenta, parerea mea).

Interesant e ca o crestina din public a pus urmatoarea intrebare: „Cum poate un preot celibatar sa dea sfaturi despre casatorie? Sunt multe persoane care vin cu probleme de cuplu in biserica si cauta sfaturi din partea preotilor”. Cred ca merita analizata aceasta abordare pentru ca nu cred ca este o chestiune ce apartiene exclusiv crestinismului catolic.

In primul rand, doamna respectiva presupune ca experienta este obligatorie pentru cunoastere. Daca ar fi fost adepta unei viziuni naturaliste asupra lumii as fi inteles-o. Dar in lumea crestina cunoasterea vine si de la Sfantul Duh. Crestinii incearca sa justifice operele muzicale, poezia si chiar si descoperirile stiintifice prin „inspiratii divine”. Ramane un mister motivul pentru care crestina noastra nici macar nu s-a gandit la aceasta optiune. Poate nu crede in Sfantul Duh. Caz in care nu vad de ce ar crede restul povestilor crestine care se fundamenteaza pe cunoasterea adevarului prin revelatie. Nu stiu cum s-a simtit preotul catolic dar macar el ar fi trebuit sa creada in Sfantul Duh. Nu stiu daca s-a gandit sau nu, dar raspunsul lui ar fi trebuit sa fie:

„Doamna, eu de 8 ani citesc Biblia, studiez Sfinti Parinti ca sa ajung intr-un plan al existentei de unde toata increngatura acestei lumi sa fie clara. Biblia ne spune ca Dumnezeu ne vrea binele si ca Sfantul Duh ne va ajuta caci catolicismul este credinta corecta. Am hotarat sa fiu celibat ca sa fiu mai pur in fata lui Dumnezeu si pentru ca Dumnezeu (Tatal, Fiul sau Sfantul Duh) sa comunice cu mine si sa ma faca intermediar intre voi si El. Toate acestea indica faptul ca veti avea parte de sfaturi bune. Asta daca chiar credeti ca Dumnezeu intervine, ca Sfantul Duh exista si ca apartineti religiei corecte. Daca nu credeti asta, va recomand sa apelati la serviciile unor psihologi sau consilieri maritali”

Dar cine stie, poata ca si preotii lor (ai catolicilor) ca si ai nostri nu cred in gogosile pe care le vand la colt de strada. Si religia nu e Adevarul ci doar un mijloc de a-si castiga existenta.

9 comentarii la „Nici catolicii nu cred in Sfantul Duh”

 1. Credinta nu are nici o legatura cu logica. In momentul in care se intalnesc fata in fata, logica este calcata in picioare. Frica (pardon, credinta) primeaza pentru ca vine de prea de jos ca s-o poata controla asa usor.

  1. Ai auzit de Toma d’Aquino? Ai fi surprins sa vezi cata logica foloseste pentru a-si argumenta credinta. Asta daca stii intr-adevar ce e logica.

 2. @claude
  Pai, tema concursului este gasirea Sfantului Duh in poza. Cred ca ar fi o rasplata suficienta pentru cine il gaseste. Cine nu-l gaseste… e deja castigat 🙂

 3. Pingback: I have one dream. Despre o natiune cu un ideal | Logosfera

 4. Mai degraba concursul consta in a gasi semi-analfabetul care a scris acest titlu sub forma de intrebare, cand el e un indemn sau un imperativ. Cand pui un titlu in halul acesta, ce pretentii sa ai din cuvintele de sub el?

   1. Sa nu exageram: aici e vorba despre cineva care pretinde ca face niste judecati (de valoare). Cand tu nu esti in stare sa distingi bine limba in care scrii, cum crezi ca vei distinge niste lucruri mult mai profunde si care reclama o mai mare atentie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *