Moartea presei economice romanesti

Scriam acum ceva timp despre una din erorile de logica economica realizata de Gabriela Vranceanu Firea si intrebam care mai este rostul presei economice in conditiile in care aceste erori sunt repetate ca niste mantre? Cum ne poate lumina presa economica asupra realitatilor romanesti cand ea insasi este in bezna?

Am gasit pe internet evolutia preturilor la apartamente in Bucuresti dupa 1996. Apoi am incercat sa gasesc articole din 2003 care sa anunte balonul imobiliar. Nu am gasit.

Nu am trait in Japonia din anii 80-90, nu am invatat la scoala de crizele imobiliare din alte state astfel incat nu aveam de unde sa stiu de balonul imobiliar. Cred ca presa economica era cea mai in masura sa se ocupe avertizarea populatiei cu privire la evolutii nenaturale ale economiei. Pentru informatii si analize economice corecte vor sa primeasca bani, nu-i asa? Nu contest ca rationalizarile si dezbaterile interminabile post-factum isi au rostul dar mai importante sunt previziunile. Exista semnale care indica aparitia unor crize. Faptul ca tara noastra nu este suficient de dezvoltata din punct de vedere economic prezinta avantajul ca putem invata din greselile tarilor din avangarda si putem evita sa repetam aceleasi erori. Dar nici in momentele dinaintea crizei nu am vazut semnale in presa romaneasca cu privire la criza ce se prefigura destul de clar.

Presa economica din Romania trebuie sa moara. Ce ne mai poate spune presa de specialitate despre economia Romaniei cand am cazut prada aceleasi crize care a lovit Japonia acum 20 de ani? Nimic. Totusi presei economice trebuie sa-i multumim pentru ca ne-a invatat sa nu avem incredere in presa economica.

2 comentarii la „Moartea presei economice romanesti”

  1. Din pacate, presa economica romaneasca e plina de GVF.
    Proverbul „cei ce stiu fac, cei ce nu stiu ii invata pe altii” se aplica mult prea mult in acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *