Minunea de la Rasarit

Multi crestini incearca sa aduca drept dovada pentru adevarul credintei lor diverse minuni. Fie ca e vorba de http://mail.logosfera.ro/i-need-help-with-my-french-homework/ sau o biblie de fier din Iordania ideea e aceeasi: pentru ca TU nu esti in stare sa-mi oferi o explicatie acceptabila (de mine) pentru un anume fenomen, inseamna ca credinta mea e adevarata.

Desigur exista posibilitatea ca insusi Satana sa fi facut minunile alea pentru ca crestinii sa fie facuti sa adere la o credinta gresita dar nu conteaza. Iar faptul ca altii semeni de-ai lor, de alte religii, au propria lor parte de minuni fenomene cu explicatii neconvingatoare nu inseamna nimic.

Asa ca, daca esti crestin, te invit sa faci un exercitiu de imaginatie. Urmareste clipul de mai jos, gasit via do my homework or make my homework.

Acum ca ai terminat de vizionat clipul imagineaza-ti ca esti unul din discipolii maestrului Kiai. Nu, nu ai voie sa pufnesti in ras, nici sa spui „eu niciodata n-as putea crede asa ceva”. Pur si simplu imagineaza-ti ca esti, trup si suflet, discipolul maestrului Kiai. Acum, imagineaza-ti ce sentimente te-ar incerca atunci cand ti-ai vedea maestrul luptandu-se cu 100 de oameni. Ai fi impresionat? Ai vrea sa ajungi si tu acolo? Ai incearca sa-ti imaginezi cum ar fi lumea daca tu ai putea sa faci ce face maestrul tau? Sa fii un fel de cavaler Jedi care imparte dreptate? Eu asa as gandi. Si eu mi-as dori sa pot ridica masinile infractorilor pana la 100m altitudine si apoi sa le las sa cada liber. Sau sa dau un pumn unui politician aflat la 100 de metri distanta. Imagineaza-ti ce lume ai putea sa faci TU daca ai fi la fel de puternic precum pare a fi maestrul tau.

Acum imagineaza-ti ca, dupa antrenament, in drum spre casa te intalnesti cu un fost coleg de scoala caruia ii povestesti entuziasmat ce poate face maestrul tau, iar colegul tau e sceptic. Imagineaza-ti ce dialog ai purta cu el, ce argumente ai incerca sa-i aduci si ce replici ar putea sa-ti dea el. Poate discutia ar fi ceva de genul:

Tu: N-o sa-ti vina sa crezi ce poate face Sensei. Isi poate dobora adversarii fara sa-i atinga?
El: Cum adica?
Tu: Adica, se afla la 5 metri de un adversar, flutura mainile in aer si adversarul zici ca primeste pumni.
El: Pare a fi o chestie ce tine de hipnoza.
Tu: Nu, se lupta cu 100 de oameni o data. Doar nu crezi ca ATAT DE MULTI OAMENI pot fi pacaliti in halul asta.
El: E posibil, mai ales daca acei adversari ii sunt discipoli. In plus faptul ca sunt acolo deja le sugereaza modul „corect” in care ar trebui sa se comporte. Iar voi va asteptati ca ei sa se comporte intr-un anume fel asa incat mai sunt influentati si de „presiunea publicului”/
Tu: E vorba aici de oameni CINSTITI care vin acolo pentru a se dezvolta SPIRITUAL. Doar nu crezi ca acesti luptatori ce petrec ore intregi pentru calirea trupului si spiritului sunt atat de labili.
El: Deci tu crezi ca atunci cand maestrul tau da o palma in aer acea palma se transmite la cativa metri distanta catre corpul adversarului intr-un mod similar cu sunetele? Printr-un fel de vibratie?
Tu: Nu stiu modul de functionare exact.
El: Pai sunt 2 variante. Fie palma data prin aer produce efecte fizice care intr-un fel sau altul se transmit de la maestru la adversarul, fie palma nu produce efecte fizice si atunci pare inutila caci maestrul tau ar putea sa faca lovirea adversarului doar prin putere mintii. Maestrul tau ar putea sa tina mana intinsa precum Magneto din X-Men si-ar putea dobora pe adversarii. Dupa descrierea ta, miscarea mainilor in aer genereaza niste efecte fizice pe distanta dintre maestru si discipol.
Tu: Probabil ca ai dreptate.
El: Deci s-ar putea folosi un aparat pentru a masura influenta maestrului asupra mediului. Aparatul poate fi pus intre discipol si maestru si poate masura vibratia aerului, magnetismul etc.
Tu: Nu functioneaza asa.
El: Dar cum?
Tu: Trebuie sa existe o anumita comuniune intre discipol si maestru. Voi, scepticii, nu aveti acces la informatiile subtile care se transmit in planul in care qi-ul functioneaza.
El: Pai si cum facem diferenta intre hipnoza (in sensul cel mai larg al cuvantului) si actiunea unei forte nedectabile care actioneaza pe un plan inaccesibil.
Tu: Trebuie sa crezi in primul rand acea forta exista. Cu ajutorul credintei poti altera realitatea.

Dialogul poate continua la nesfarsit si, daca reusesti sa te imaginezi ca fiind un discipol loial al maestrului Kiai, nu vei fi convins ca totul e o sarlatanie. Din fericire, in acest caz, maestrul a fost dispus sa participe la un test empiric. Din pacate, in cazul religiei, aceste teste sunt privite de „maestrii crestini” drept incercari ale Satanei de a-l tenta pe Dumnezeu. Inca nu s-au pus camere de luat vederi in interiorul catacombei de unde apare Lumina Sfanta de la Ierusalim si, de fiecare data cand au fost puse dovezi la dispozitia scepticilor, au fost gasite explicatii naturaliste ale fenomenelor (atunci cand acestea n-au fost dovedite pur si simplu sarlatanii).

Iti propun acum un alt exercitiu de imaginatie. Acum inchipuie-ti ca esti tu, crestinul din viata reala, care merge langa cei 2 indivizi care discutau anterior. Asculta dialogul lor si analizeaza-ti gandurile ce-ti trec prin minte. Cum suna acestea? Nu-i asa ca ai incerca sentimente de dispret („Trezeste-te boule, maestrul ala va minte”), compasiune („Nu pot sa cred ca bietul karatist a putut fi prostit in halul asta”), frustrare („Incredibil ca de usor pot fi pacaliti oamenii”) si revolta („Maestrul pulii. Futu-l in gura de jigodie!”)?

Am fost candva discipolul unui astfel de maestru. Lucrurile nu erau atat de spectaculoase dar omul a „demonstrat” ca putea impinge un pian foarte greu cu forta qi-ului dupa ce „demonstrase” ca doar cu forta fizica nu poate face asta. Asa cum a „demonstrat” ca poate ridica sau cobori nivelul qi-ului (energia vitala) a oricaruia dintre noi. In decurs de cateva luni am acumulat suficiente experiente personale care sa-mi permita sa spun „Asta e adevarul”. Am ajuns la nivelul la care ceilalti se minunau ca am un nivel al qi-ului foarte mare (cu ochii inchisi simteau energia ce-mi vibra din palme desi palma mea se afla la vreo 30cm de corpul lor). Am reusit chiar sa preiau de la fratele meu o durere groaznica de cap (lui i-a trecut iar eu am suferit aproape 30 de minute dupa aceea incercand sa scap de durere). Asa cum am fost si discipolul crestinismului.

Cred ca toate asa-numitele minuni religioase au o explicatie naturala. Dar dincolo de aceste minuni, religia esueaza in a trece testul outsider-ului. Daca analizezi motivele pentru care respingi o alta religie decat cea crestina sau daca asterni pe hartie argumentele celor de alta credinta care le consideri puerile si incerci sa te pui in postura unuia care nu apartine religiei tale vei observa ca, la nivel fundamental, argumentele religiei tale sunt aceleasi.

Ai de partea ta o carte sfanta? La fel si au si cei de alte religii. A trimis Dumnezeu un mesager ca sa-ti spuna cum sa-ti traiesti viata? La fel a trimis si pentru ceilalti. Exista persoane sfinte care sunt infailibile? La fel e in cazul fiecarei religii. Gandeste-te doar la faptul ca reprezentantii religiei ortodoxe te-au convins ca, pe de o parte, catolicii sunt in eroare pentru ca-l considera pe Papa infailibil si, pe de alta parte ca interpretarea ortodoxa a scripturii este singura corecta (adica cei ortodocsii care au interpretat scriptura sunt infailibili). Tu, ca si crestin ortodox, esti in postura in care spui „Haha… prostii aia cred ca exista cineva infailibil” in timp ce tu, pentru a fi crede ca faci parte din religia corecta trebuie sa presupui ca cei ce te-au educat sunt infailibili. In fata unei astfel de acuzatii multi crestini spun ca nu cred ca exista infailibili in ortodoxie. Asta pana cand incep sa contest invataturile unor reprezentanti ai bisercii precum Cleopa, Arsenie Boca si altii. Chiar daca, printr-un accident, religia de care apartii este cea corecta, faptul ca tu nu indeplinesti standardele care le pretinzi celorlalti ar trebui sa-ti dea de gandit.

2 comentarii la „Minunea de la Rasarit”

  1. Religia ortodoxa se preda la scoala . Ar fi suficient sa studieze tinerii Istoria religiilor scrisa de cel mai mare expert in acest domeniu , Mircea Eliade. Altfel ar judeca „boborul” ajuns la maturitate . Da si multi ar ramine fara piinea cea de toate zilele . 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *