Matrix, stiinta si religie

Ai vazut fimul Matrix? Iti aduci aminte de scena in care Neo se intalneste cu Morpheus si alege pastila rosie, care-l va elibera din matrice?

http://www.youtube.com/watch?v=te6qG4yn-Ps

Cred ca este o parabola excelenta a modului in care percepem lumea, a modului in care functioneaza cunoasterea umana. Secventa prezinta intalnirea dintre 2 persoane care au conceptii diferite despre ce reprezinta realitatea, Morpheus fiind cel care crede (!!!) ca stie adevarul. Matricea reprezinta conceptia pe care o are Neo despre lume , conceptie livrata prin intermediul traditiilor, sistemului de invatamant, parintilor, mass-media, inchisoarea preconceptiilor care incarcereaza mintea. Iar Morpheus este pregatit sa-i arate adevarul daca Neo chiar isi doreste asta. Ceea ce este important de remarcat este ca Morpheus ii ofera lui Neo dovezi care sa sustina „noul adevar”. Morpheus nu ii spune ca Matricea este o conceptie falsa si ca va afla adevarul dupa moarte. Nici nu-i cere supunere si incredere oarba pentru a avea acces la noul adevar. Il pune sa aleaga daca accepta sau nu dovezile pe care i le va prezenta. Iar realitatea trebuie s-o vada singur. Neo trebuie sa iasa din Matrice pentru a o putea vedea, trebuie sa gandeasca „outside-the-box”, sa fie sceptic cu privire la informatiile pe care le primeste din exterior.

Acesta este modul in care functioneaza stiinta. Iti poate schimba perceptia pe care o ai asupra lumii. Daca vrei. Si iti ofera in schimb dovezi. Si iti arata cum poti influenta lumea, cum o poti modela folosindu-te de legile ei. Astfel au aparut computerele, internetul, vaccinurile. Pentru ca dovezile care demonstreaza cum functioneaza lumea fac predictii si te pot ajuta sa influentezi rezultatele daca actionezi acolo unde trebuie.

Dar nu asa functioneaza religia. Religia nu-ti ofera dovezi ca lumea de dincolo exista dar iti pretinde sa crezi ca exista si ca, desi este ceva ce nu poate fi descris in cuvinte, in mod sigur este ceva placut. Religia nu-ti ofera dovezi ca rugaciunile functioneaza dar iti cere sa crezi ca acelasi zeu care se uita cu mainile in san la razboaie te va vindeca de cancer pentru ca TU il rogi frumos. Religia nu-ti ofera dovezi ca betivul in sutana care citeste din Biblie are acceptul Sfantului Duh dar iti cere sa crezi ca Cuvantul Domnului este ascuns intre aburii de alcool. Religia ta nu-ti ofera dovezi atunci cand pretinde ca este superioara celorlalte religii dar iti cere sa crezi ca celelalte sunt tentatia Satanei.

Daca Morpheus ar fi fost un preot discursul ar fi fost urmatorul:

Neo, Matricea este tot ce vezi in jurul tau. O minciuna temporara care se va evapora cand Adevarul Etern se va releva. Cladirile, computerele, strazile, masinile sunt creatia unor oameni care vor sa te faca sclavul indoielii. Acestia sunt oamenii de stiinta. Iti fac imbracaminte, iti dau de mancare, te vindeca de boli, exploreaza spatiul si adancul oceanelor. Dar toate astea sunt o iluzie. Vrei sa vezi adevarul Neo? Citeste Biblia, nu chestiona interpretarea Bisericii asupra intelesului acesteia, cotizeaza la bugetul Armatei Sutanelor si, cand vei muri, vei afla adevarul.

6 comentarii la „Matrix, stiinta si religie”

 1. Incercam mai deunazi sa arunc intrebarea in eter: de ce in nestiinta noastra inca punem semnul egal intre „crede si nu cerceta” si „bate si ti se va deschide”??? Poate ca avem capetele mult prea netede sau poate ca timpul ne mananca prea repede in efortul nostru de a incerca sa intelegem de trebuie sa si despicam firul in patru… Te-am descoperit recent si inca sap… Salutari…

 2. Salutari si tie. Poate semnul egal apare pentru ca cei din spatele portavocii care au debitat-o pe prima o rostesc si pe a doua. Au otravit fantana.

 3. Logos , iti voi demonstra unde gresesti . Matrix nu este un exemplu anti-religios , chiar din contra .

  1. Doctrinele religioase fac parte din realitate , nu sunt realitatea insasi . Astfel ca desi un fundamentalist este afectat cognitiv de religie , perceptiile sale asupra realitatii sunt aceleasi (deci in mintea lui aveam realitate + religie)

  2. Matrix-ul este perceptibil , deci real . Zici ca realitatea aia postapocaliptica e mai „veridica” pentru ca o include pe cealalta „falsa” – Matrix-ul . Acesta este un cerc vicios : filmul ar putea fi la fel de bine sideways , Neo sa fie un Zeonan (sau cum dracu’) , iar Morfeuas asta sa-l ia la o bere in care sa-i ofere doua bombonele asortate , una care ii va trezi ochii (insa fara a fi foarte specific , deci alegerea nu este una rationala , chiar din contra , multi ar numi-o leap of faith). Cunoasterea celeilalte lumi , ca e din Matrix -> in Zeon sau din Zeon -> Matrix aduce oh , aceasta iluminare binecuvantata , nicidecum ridicarea din mociorla minciunii si saltarea in adevar . Ca sa fiu cat mai clar , cunostintele extra („ca exista alta realitate”) situeaza posesorul pe o treapta superioara , si nu trecerea dintr-o realitate in alta , deoarece nici una dintre ele nu este mai buna (aici s-ar putea sa ne conflictam semantic)

  3. De Neo nu ma leg , ca nici tu nu te-ai legat prea mult . De ajuns de zis ca este modelul clasic mesianic : tamp (sau mediocru daca e doar un biet accident) , dar cu puteri supranaturale .

  4. Morph este un preot : faptul ca o nimereste nu inseamna c-o si stie . Toate eforturile sale se bazeaza pe credinta si speranta . In film , Morph este o anomalie minora menita s-o controleze (si s-o ghideze) pe cea mare – Neo . Daca asta-l disculpa…

  5. Arhitectul , angagonistul seriei – este Ratiunea intruchipata . Alesul mamei lui nu face alegerea rationala spre finalul filmului , toate vorbili alea ii dau dureri di cap prea maretului nostru , asa ca o ia pe calea Pul.. scuzati , pe calea dragostei .

  Ma irita rau de tot cand vad pe cineva care se foloseste in mod eronat de analogia Matrix – iluminare , avand in vedere caracterul profund crestin al seriei . Acum vezi tu , ma cam bat in cap , pentru ca de nu se observa ca Matrix este un film crestin atunci tot ce-am scris mai sus e complet inutil .

 4. Nici nu am vrut sa spun ca filmul Matrix este anti-religios ci doar ca secventa cu pastilele din Matrix prezinta singurul mod acceptabil in care trebuie prezentate dovezi: practic. Cel ce are pretentia ca detine adevarul trebuie sa prezinte dovezi si nu sa-si lase interlocutorul sa astepte moartea ca sa-l afle.
  In rest, sunt de acord, Matrix este religios. Adevarul nu se dezvaluie niciodata de unul singur si in mod clar ci doar prin „revelatie criptica” (Morpheus, Oracolul).

 5. pastila aia roșie reprezintă chiar esența credinței și religiei iraționale

  cum a subliniat și @logosfera e vorba de o simplă problemă de ALEGERE dintre mai multe variante în conditiile în care nu ai destule argumente raționale pentru a alege nici una din ele

  și atunci alegi sărind în gol … unii vor spune că la nimereală … alții vor spune că de vei lăsa dus de propriul nas, de intuiție … când iei pastila roșie cum face neo acela e primul pas al oricărui credincios spre o nouă religie … falsă sau adevărată nu contează esențial e faptul că alegi fără să știi dacă pastila roșie e bună sau rea … e un act de credință nicidecum știință cum ai vrut să spui aici

  pentru că prima dată trebuie să crezi în adevărul pastilei roșii și numai după aia poți crede în adevărul/realitatea dovezilor pe care le vei descoperi după ce iei pastila

  altfel de unde știi că pastila roșie nu are efectul invers!? ai luat pastila roșie, ai căzut instant într-un somn adânc … într-un nou matrix …

  nu e deloc trivială problema pastilei roșii, e una adâncă și profund dpdv filozofic! are și un corespondent matematic:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Axiom_of_choice

  chiar și axioma o poți include sau nu în sistemul de axiome … tot o alegere, la fel ca înghitirea pastilei roșii …

  iar axiomele după cum cred că bine știi sunt prin definiție adevărate … știința cu toată puterea ratiunii nu poate sări peste aceste minuscule acte de credință numite axiome

  axiomele = pastilele roșii ale științei

  morala? știința nu se poate ridica deasupra credinței și nici nu poate să descopere vreun adevăr de una singură fără ajutorul credinței adevărate …

  de-aia e o singură religie și credință adevărată și toate celelalte false …

 6. Si singura religie adevarata e… Islamul… corect? 🙂
  Diferenta dintre alegerea numita „religie” si alegerea lui Neo este ca dupa „saltul initial de credinta” Neo a putut vedea cu ochii lui ca Morpheus avea dreptate iar in cazul religiei dupa ce iei pastila rosie trebuie in continuare sa crezi ce spun viermii in sutana.

  Asa ca analogia matale nu e valida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *