Mai infailibili decat Papa

Crestinismul este o credinta ca oricare alta. Ortodoxia la fel. Desi fiecare membru al unei religii crede despre propria credinta ca este mai adevarata decat celelalte cu aceeasi convingere cu care o fac adeptii celorlalte religii, nu despre asta e vorba. Ci despre faptul ca, in final, trebuie sa ai credinta.

Care este justificarea unui ortodox care contesta afirmatia „papa este infailibil”, in conditiile in care afirmatia respectiva este un crez al catolicismului? Justificarea este ca el crede in ce i-a spus altcineva, si anume ca ortodoxia e cea mai „corecta” religie. Dar aceasta „justificare” nu justifica vehementa cu care un ortodox neaga infailibilitatea papala. Un ortodox poate spune cel mult, cu jumatate de voce: „Eu cred ca Papa nu e infailibil”. Asta daca nu cumva il considera pe cel ce i-a spus ca infailibiltatea papala e o prostie ca este… infailibil. Sau ca el insusi, ca si credincios, este infailibil in alegerea persoanei care-l poate informa corect despre „credinta corecta”. Ipocrizia este evidenta. Crestinismul, ca orice credinta care se respecta solicita o doza ridicata de ipocrizie.

Este suficient sa critici cate un preot sau calugar ortodox mai cunoscut (gen Arsenie Boca sau Cleopa) si vei vedea cum se imbulzesc ortodocsii sa conteste ideea ca omu’ respectiv ar putea gresi. Da, acelasi om care crede ca seful (repet, seful) Bisericii Catolice nu poate fi infailibil va apara cu darzenie infailibilitatea a zeci de viermi in sutane din ierarhia inferioara a Bisericii Ortodoxe.

Chiar de curand, am avut „placerea” sa reascult una din ineptiile religioase regurgitate de persoanele religioase care n-au coloana vertebrala sa-si duca convingerile pana la capat, si anume ca nu poti spune despre un crestin ca nu crede in Allah pentru ca Allah este Dumnezeu. Da, un pulete „murdar pe picioare” care probabil ca n-a citit nici macar Biblia in intregime crede ca toti Papii care au pornit razboaie impotriva musulmanilor si care au decis uciderea celor de alta credinta pe motiv ca nu cred in Dumnezeu sunt pur si simplu in eroare. Asta e impresia generala a ortodoxului de rand: el e mai infailibil decat Papa.

Desigur eu cred ca ortodoxul (de rand sau de varf) este la fel de infailibil ca si Papa. Pentru ca infailibitatea este in ambele cazuri… zero. Pe de alta parte, daca citesti Biblia, si Dumnezeu este intr-adevar schizofrenicul Yehova, atunci si Papa Benedict si Preafericitul Daniel si Joseph Smith si Osama Bin Laden si Tom Cruise sunt toti infailibili.

2 comentarii la „Mai infailibili decat Papa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *