Lupii se organizeaza in haite

LaColtulStrazii face niste block websites for homework. definition of doing homework are un comentariu excelent… la prima vedere. Spun „la prima vedere” pentru ca, desi este adevarat ca cea mai buna solutie ar fi ca partidele sa fie in conflict permanent, in sensul ca fiecare partid sa tina in sah celelalte partide, acest lucrul nu se poate pune in practica pentru ca:

 1. Oamenii trebuie convinsi de utilitatea practica de a alege, spre exemplu, senatori PSD dupa ce cu un an in urma au votat cu Basescu. Oamenii sunt fiinte emotionale iar atasamentul fata de un candidat va face aproape imposibila o astfel de decizie rationala. Apoi, sa ne aducem aminte de campania „dati-mi un consiliu” in care primarul si-a indemnat sustinatorii sa voteze consilierii pe care si i-a dorit. Sistemul propus de Berenger aduce, pe langa costurile crescute, si blocarea procesului decizional; cand sunt alegeri prezidentiale senatorii vor face campanie pentru prezidentiabilul din propriul partid, iar cand sunt alegeri parlamentare presedintele va face campanie pentru senatorii din propriul partid.
 2. Berenger presupune in mod corect ca partidele sunt niste haite de lupi care trebuie, spre binele stanei, asmutite una impotriva alteia dar presupune in mod eronat ca acestea chiar se vor sfasia intre ele la nesfarsit. „Capitalistul” de serviciu al neamului, Dinu Patriciu, spunea ca „e mai bine sa ai un sfert dintr-un pepene decat o pruna intreaga”. Haitele de lupi ar intelege acest lucru in maxim 2 cicluri electorale si ar face pact spre propasirea proprie si in dauna mioarelor.

Ceea ce mi se pare uimitor in spatiul ideatic romanesc este faptul ca, desi toata lumea recunoaste incompetenta aparatului de stat in gestionarea banului public si iau drept certitudine ticalosia alesilor nimeni pare ca nu vrea sa inteleaga sau sa accepte ca http://mail.logosfera.ro/creative-writing-guildford/. Pentru ca, desi bugetul Romaniei este mic, in el sunt totusi miliarde de euro. Si cand nu mai sunt, un acord cu FMI sau Banca Mondiala aduce in vistieria statului, si deci pe mana politicienilor, alte cateva noi miliarde de euro.

Sunt foarte putini cei care candideaza pe listele de senatori din dorinta de a da legi drepte (dovada faptul ca aceste nu exista), majoritatea o fac pentru a putea sustine intiative prin care ei, sau prietenii lor, sa puna mana pe o felie din buget. Pentru ca bugetul sarac al Romaniei este inca suficient de mare. Si pentru ca ei pot face asta. In fata acestei evidente singura solutie viabila este limitarea borcanului cu miere la care are drept de acces ursul.

Limitarea nivelului de taxare prin Constitutie poate asigura indeplinirea acestui obiectiv. Poate pentru ca este o idee atat de simpla, scapa multora care-si imagineaza ca la jaful la care este supusa tara trebuie musai o solutie „bine gandita”.

Sa ne imaginam ce s-ar intampla daca Ministerul Transporturilor ar avea la dispozitie 20% din suma de care dispune acum. Cei ce o conduc si „regii asfaltului” ar avea doua optiuni: fie fura la fel de mult si construiesc de 5 ori mai putini kilometri de autostrazi, fie fura mai putin. Bani mai putini inseamna ca acestia pot fi urmariti mai usor. DNA-ul si Parchetul trebuie sa urmearsca de 5 ori mai putini bani, cheltuiti pe de 5 ori mai putine proiecte. Chiar daca ar alege sa fure la fel de mult, parlamentarii care au tinut in brate un anumit rege al asfaltului vor da socoteala in fata alegatorilor. Vor veni alti parlamentari care vor veni cu propriul lor rege al asfaltului dar acestia vor intelege ca trebuie sa fure mai putin. Si tot asa pana cand se va ajunge la un echilibru. Iar asta este scenariul pesimist, sunt convins ca nici un prim-ministru zdravan la cap nu se va multumi sa taie panglica la fiecare kilometru de autostrada asa ca echilibrul de care vorbesc va fi atins mai rapid.

Totusi, in acest caz trebuie sa explic de ce haitele de lupi care se afla in concurenta nu ar mai face pact in conditiile in care ar vedea ca la fiecare 4 ani bugetul incape pe mana altora. Pentru ca, in acest caz, nu mai au de impartit un pepene ci doar o pruna. Fiecare partid va incerca sa se asigure ca, vor avea acces la pruna si in mandatul urmator.

Acest plan are o singura problema; nu are sustinatori pe posturile de televiziune si in mass-media. Voiculescu, Patriciu, TVR-ul si toti ceilalti au nevoie ca pepenele sa fie pe masa in continuare. Ca uneori vor trebui sa-si scoata ochii pentru cocos sau ca vor primi o bucata cu samburi, e un risc pe care si-l asuma. Dar ei nu vor nici in ruptul capului ca, atunci cand se aseaza la masa, sa vada doar o pruna. Dovada? Nici macar acum, cand toti se dau de ceasul mortii ca e Basescu presedinte (care a furat need a business plan written) la posturile de stiri nu apare ipoteza ca, poate, bugetul pe care l-a avut Basescu pe mana a fost prea mare sau ca, poate, Basescu nu avea dreptul sa semneze de capul lui acele acorduri cu FMI.

Din produsul muncii sale un roman plateste la stat, sub o forma sau alta, intre 60 si 80%. Imagineaza-ti cum ar fi sa nu plateasca mai mult de 25%. Desigur, in aceasta situatie, idei precum „asistenta medicala gratuita”, „invatamant gratuit” nu-si gasesc rostul. Dar atat timp cat nu vom renunta la ele, politicienii ne vor lua bani ca sa finanteze aceste „gratuitati”. Pentru ca statul nu are bani. Iar pe drumul de la „impozite” pana la „spitale gratuite” o multime de bani vor dispare ca prin „minune”. O minune infaptuita de politicieni. Pentru ca pot.

4 comentarii la „Lupii se organizeaza in haite”

 1. In tara asta exista un dezechilibru, prinvind din perspectiva unui „eco-sistem”/chain-food. Avem o problema cu lupii pentru ca nu avem vanatori de lupi. Atat timp cat exista o reteta de mii de ani incoace (totul se naste si renaste din violenta) si noi ca popor nu o aplicam, nu vom schimba nimic. Atat timp cat se fura, material sau intelectual ( mr. Copy Paste) si noi inghitim acest cacat in loc sa punem mana pe ranga sa le rupem m#ia, ei o sa fure in continare. E un fel de accept tacit din partea poporului ca ei sa fure mai departe. Gandeste-te la analogia cu crescutul copilului: copilul invata ca o maimuta imitand parintii, el imita si greselile si lucrurile bune si va elimina greselile doar daca are un feedback de la parinti („NU E BINE” sau o mama de bataie). Feedback-ul majoritatii ca raspuns la mizeriile astea politice este indiferenta si vanzarea votului pe 2 bani, deci un accept aproape direct.

  Exista state care au luat nastere din violenta si continua sa existe datorita violentei. Toate legile si documentul constitutiv al unui stat implica faptul ca legile acelui stat deriva din principiile statului, deci indirect din violenta.
  Ipocrizia cronica pe care ne-o baga societatea pe gat cu ajutorul mass-media, ne sugereaza ca „violenta nu e buna”, desi ma uit in jur si o vad peste tot (razboaie, invazii, etc).
  So..are cineva o solutie mai fezabila?

  1. Si eu cred ca violenta este o solutie, doar din prisma faptului ca, atat timp cat politicienii au pe mana atatia bani, nu exista alta parghie la indemana poporului. Atat timp cat clasa politica are de partea ei Justitia si Politia (adica are monopolul violentei), iar oamenii sunt intrebati la vot daca vor „pensii mai mari” (de parca altcineva decat poporul va plati pentru ele) este clar ca exista o singura directie in care poate evolua societatea iar schimbarea directiei nu se poate face decat prin violenta.

   Intelectualii spun ca nu trebuie sa folosim violenta uitand ca, de-a lungul omenirii, fiecare drept s-a castigat cu sange si nu talk-showuri. Chiar si Grecia Antica a fost salvata de sacrificiul spartanilor in timp ce filozofii Atenei dezbateau oportunitatea razboiului.

   Exista un scriitor grec recent care are succes cu un roman in care personajul principal ucide politicienii. Eu cred ca este romanul este rezultatul ideii reprimate ca e nevoie de violenta; scriitorul incearca sa ne convinga, si sa se convinga, ca e vorba doar de fictiune, eu cred ca-i o sete de dreptate ce nu poate fi stavilita de partea „civilizata” a creierului.

 2. Si iluzionismul e un concept foarte vechi care prin formele lui mai noi, propapanga si marketing, transmite ideea ca mintea umana este maleabila si poate digera lucruri care se bat cap in cap. Marele paradox al societatii (pseudo)civilizate de astazi este ca violenta nu e buna, cu exceptia violentei in numele pacii si al democratiei..si culmea e ca majoritatea inghite asta. Parghia prin care reuseste asta este foarte simpla: starea de echilibru nu e buna dpdv economic fata de starea de dezechilibru/haos care produce oportunitati pentru putini si jale pentru multi.
  Si cu toate ca suntem in 2012, lumea inghite in continuare toate cacaturile, bazandu-se pe idei preconcepute si deformate.

  1. starea de echilibru nu e buna dpdv economic

   Era o vorba… „daca pe strazi curge sange, cumpara proprietati”. Pentru ca lor sa le mearga bine societatea trebuie tinuta in conflict, real sau inchipuit. In fata ni se arata amenintari teroriste, pierderea democratiei ca un cacat cu ochi e presedinte sau ca alti cacati cu ochi incalca Constitutia, in timp ce pe la spate, miliarde de euro sunt in mana unora care nu sunt interesati decat sa-si insuseasca o parte cat mai mare din ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *