Lumea ca o holograma

Acum ceva timp am incercat sa urmaresc un curs de fizica oferit online in mod gratuit de M.I.T. (de fapt MIT ofera gratuit course in creative writing delhi). Nu am reusit sa rezist pana la final pentru ca, desi cursul era destul de accesibil, am uitat multe din notiunile invatate in timpul scolii. Dar o fraza mi-a ramas intiparita in minte (daca nu ma insel era chiar titlul lecturii): Lumea ca o holograma.

De la Decartes stim ca exista un singur lucru pe care il stim cu certitudine: faptul ca existam. Cum existam, unde existam, cand incepem sa existam, cand incetam sa existam sunt cunostinte pe care le dobandim pornind de la niste credinte epistemice si urmand (sau nu) rationamente deductive. Nu stim ca nu suntem personaje intr-un joc pe calculator, nu stim ca nu suntem niste creiere in borcane, nu stim ca nu suntem baterii ce alimenteaza o matrice. Dar credem ca existam asa cum ne percepem, cu cap, trunchi si membre. Iar acestea exista cu adevarat asa cum le percepem.

Noi nu cunoastem lumea cu adevarat ci avem doar o reprezentare a ei. O holograma. Cat de corect reprezinta realitatea aceasta holograma constituie o problema care a provocat si provoaca insomnii filozofilor si oamenilor de stiinta. Tot nopti albe au produs si intrebari ca „Cum putem imbunatati sansele ca holograma lumii sa reprezinte cat mai corect lumea?” „Pana unde putem merge in detalierea hologramei?”.

Asa au aparut „briciul lui Occam”, „principiul incertitudinii”, falsiabilitatea, experimentul, observatia ca instrumente de slefuire, imbunatatire a hologramei lumii inconjuratoare. Unii au uitat ca tot acest proces a pornit de la ideea ca lumea inconjuratoare nu creaza o holograma pe care ne-o livreaza „telepatic” ci noi insine cream holograma si este in sarcina noastra, daca vrem, sa facem aceasta holograma sa corespunda realitatii. Acest proces a pornit de la ideea ca natura sta si asteapta sa fie descoperita. Fara sa fie nerabdatoare, fara speranta c-o vom descoperi in totalitate. Indiferenta, rece, dar sincera. Nu e nici un Matrix care ne livreaza holograma lumii in format binar. Nu e nici un Visator Universal ce ne livreaza holograma lumii in timpul Comei Eterne. Si nici un zeu care ne livreaza o holograma mincinoasa doar pentru a ne testa credinta.

Pamantul nu este plat pentru ca holograma lumii arata ca nu este plat. Creationismul biblic este fals pentru holograma lumii arata ca evolutia e adevarata. Rugaciunile nu functioneaza pentru ca holograma lumii ne arata ca nu functioneaza. Cine vrea sa creada ca holograma lumii este falsa pentru ca asa ne este transmisa de catre Rugaciunofagul Infinit e liber s-o faca. Dar sa nu pretinda aceasta holograma isi are sursa in Adevarul-cel-Adevarat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *