O mare parte din comentariile lasate de credinciosi pe diverse bloguri si forumuri rationaliste, exista o acuza foarte frecventa: logica este limitata. Formularile sunt cele mai diverse. Spre exemplu, radu ne spune ca:
Ratiunea, insotita doar de ratiune si atat, da gres. Scurtcircuiteaza, cade, staruie, reinventeaza sisteme, pe baza carora judeca, poate da si rezultate pro si contra. Judecata fara credinta este prea putin.
Logica este „studiul sistematic al principiilor gandirii corecte si deductiei valide”. Logica nu este un instrument care-ti arata Adevarul ci doar te ajuta sa ajungi in mod corect de la premise la concluzii. Spre exemplu, daca pornesc de la premisa ca toate pasarile sunt negre pot concluziona ca berzele sunt negre. Rationamentul este perfect valid. Dar pentru ca premisa este gresita, la fel va fi si concluzia.
De fapt, rationamentele logice nu impun ca premisele de la care pornesc sa-si aiba corespondenta in realitate. Premisele trebuie doar sa fie acceptate. Exemplul de mai sus este elocvent in acest sens.
Logica stabileste care sunt metodele corecte care asigura ca, pornind de la premise, ajungem la concluzie valida. Cu ocazia studierii acestor metode, ganditorii si filozofii au determinat si erorile de logica (versiunea in romana aici). Exemplele prezentate acolo sunt foarte evidente (pentru scop pedagogic) insa, in timpul unei argumentatii reale, acestea pot capata forme mai subtile.
„Regula de aur” („Trateaza-i pe altii asa cum vor ei sa te trateze pe tine”, „Ce tie nu-ti place altuia nu face” etc) este un principiu moral universal acceptat. Din acest motiv respectarea regulilor logicii este un demers moral. O persoana care pretinde altora ca argumentele prezentate sa fie logice, nu este „fara suflet” sau „fara imaginatie” ci este o persoana care ii trateaza pe altii asa cum vrea sa fie tratat la randu-i. Spre exemplu, asa cum eu nu-i spun unui crestin „uite, in Coran la pagina X scrie ca Isus nu a fost fiul lui Dumnezeu” (apel la autoritatea unei carti „sacre”) nu voi accepta sa-mi spuna „uite, in Biblie la pagina Y scrie ca Isus este fiul lui Dumnezeu”. Desigur, „pretentiile” mele, nu implica faptul ca o persoana nu are voie sa creada in Biblie ci doar ca, odata ce si-a asumat intentia de a intra in discutie, sa prezinte argumente logice. Daca vreau ceva care sa ma miste „spiritual” ascult Beethoven sau citesc poezii, dar daca particip la o discutie doresc argumente logice. Pentru ca eu, asta incerc sa ofer la randul meu. Iar acolo unde comit o eroare logica, prezentarea acesteia va aduce beneficii tuturor participantilor la discutie (daca consideram ca o mai buna intelegere a lumii in care traim reprezinta un beneficiu).
Multi din cei care participa la astfel de discutii manifesta un comportament imoral, pentru ca, in timp ce citeaza Biblia pentru a-si sustine punctul de vedere, desconsidera citate din alte carti sfinte (si chiar din Biblie) care le infirma punctul de vedere (vezi si Imorala moralitate absoluta).
Iar altii, desi infiereaza logica pentru ca nu le place concluzia unui argument, de fapt nu sunt de acord cu premisele. Spre exemplu, eu nu cred ca revelatia este o metoda valida de cunoastere a adevarului (premisa) si deci afirm ca Biblia nu valoreaza mai mult decat hartia pe care este scrisa (concluzia) pe motiv ca Biblia se bazeaza pe revelatie (rationament). Un credincios se va arata iritat de concluzie si va pune asta pe seama „ariditatii” sau „limitarilor” logicii, desi nu are o problema cu rationamentul logic ci cu premisa.
Respectarea legilor logicii (sau incercarea sincera de a le respecta) inseamna respect fata de partenerul de discutie. Ii spui acestuia ca nu-i vei pierde timpul cu argumente false, sau ca vei accepta ca ai gresit in cazul in care ti se arata asta. Iar la randul tau ii poti cere acestuia sa-ti raspunda cu aceeasi moneda. Ca asa e moral. In particular, fiecare e liber sa creada ce vrea si sa gandesca cum vrea. In societate insa…
@logosfera
Poti sa-mi faci o favoare si sa-mi spui daca „In particular,….In societate insa…” isi are rostul la finalul unui articol atit de frumos argumentat?
Scuze de deranj =)
🙂 nu e nici un deranj.
Imi lipsesc cateva studii care m-ar fi oprit sa nu stric articolul cu fraza de la sfarsit:
1. studii demografice de audienta
2. studii de literatura
3. studii de filozofie
stiu ca site-ul este citit de persoane din cele mai diverse si in principal de persoane cu aversiune la gandirea/vorbirea magica insa as scriu mai mult pentru… ceilalti. din acest motiv uneori „simt” ca poate ideea articolului nu e suficient de clar exprimata si ca „trebuie” s-o exprim si sub o forma mai… „clara”
felicitări Logosfera.
Am toată stima Logosfera faţă de atitudinea ta realistă,nu am reuşit să parcurg toate comm şi articolele tale,dar se pare că arunci *mărgăritarele tale* tale în gura porcilor cea ce potrivit creştinismului este interzis,măcar că „mărgăritarele lor” nu le mănîncă nici porci şi totuşi „turma” de oi,berbeci le socotesc o delicatesă, asta pînă le vine „idea” să le serveasă ei „mărgăritarele” celor ce ţin ca acestea să fie servite doar de turmă în timp ce CIOBANUL şi ciobănaşi nu se ating de ele.Atitudinea ta este merituosă şi pt. simplu fapt că faci o aducere aminte la imnul NAŢIONAL nimic mai mult, care nu este deloc întîmplător aşa că oricum nu pot să zică că nu l-au auzit.Şi eu am cîteodată tendinţe de astea „extremiste”dar se vede treaba că: nimeni nu poate crede afară de ce îi este dat să creadă,şi iarşi zic,dacă este o stare de hipnoză în masă?cine are putere să ridice aceeastă stare?,masculul zeu are putera dar nu are voinţa deoarce el zice:dacă dracul ar fi desbinat înpotriva lui însuşi cum iar dăinui guvernarea şi astfel înpărăţia,altfel spus dacă ar cere ca LOGICA şi astfel DREPTATEA să fie respectată,ADIO SISTEM PATRIARHAL şi masculul zeu ar pierde „obiectul munci”.Atunci cine atestă istoria că are puterea aceasta şi de ce nu o foloseşte totuşi?
Venind vorba de studii, Logosfera, sper ca nu te superi daca te intreb ce studii superioare ai.
@eva
Facultatea de Management, ASE – Bucuresti. Dar, ca multi din colegii mei, nu lucrez ce am studiat 🙂 Meseria actuala: web developer.