Lipsa Justitiei: radacina tuturor relelor

Romania Obiectiva scrie despre http://mail.logosfera.ro/creative-writing-jobs-brooklyn/ in Romania de azi. Din pacate nu exista solutii. Sau nu exista solutii de bun simt.

Schimbarea poate să vină dintr-un singur loc, de la magistraţii curaţi pe care trebuie să-i susţinem necondiţionat, dacă aceştia există şi sunt sigur că există. De ei depinde viitorul României. Cum să-i sprijinim? Habar n-am! Trebuie întâi să se organizeze ei şi să-i vedem că nu eliberează pe bandă rulantă personaje dubioase.

Codul lui Hammurabi, primul cod de legi despre care avem cunostinta, continea si pedepse pentru judecatori. Cea care mi s-a parut cea mai importanta este aceea ca unui judecator care a dat o sentinta gresita i se retrage, pe viata, dreptul de a mai judeca. La noi inca nu exista aceasta regula, sistemul de justitie nu are mecanismele (nici macar la nivel principial) de auto-curatare.

In consecinta nu putem astepta de la institutiile Justitiei sa faca dreptate. Atat timp cat Justitia nu se poate curata singura nu va putea curata Politicul care decide cine face sau nu parte din Justitie. Iar ceea ce se intampla in Justitie se intampla si in Sanatate. Fiecare breasla isi apara membri, fiecare breasla a devenit, prin denuntarea principiului dreptatii in favoarea protectiei unora dintre membrii sai, o mica Mafie. Consiliul Medicilor a dat vreo pedeapsa majora? Nu. Atunci de ce Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui s-o faca? Judecatorii nu sunt din alta rasa, nu au urmat vreo academie spartana de modelare psihica, au aceleasi interese si nevoi ca oricare alt om. Politistul care te ridica din strada pentru ca i-a fotografiat masina parcata ilegal stie foarte bine ca are un „Colegiu al Politistilor” care il va pedepsi cu cel mult o „atentionare disciplinara”.

In opinia mea exista o singura solutie: revolutia. Nu ma refer la revolutia in masa care nu aduce decat varsare inutila de sange si o refulare gresit directionata a unor frustrari acumulate in timp ci la revolutie la nivel individual. Spuneam ca Justitia nu poate face dreptate. Cine vrea dreptate trebuie s-o faca singur. Cu riscul ca pedepsele sa fie mai mari decat cele meritate. O pedeapsa mai mare e mai buna decat lipsa pedepsei.

Situatia in care se afla Romania ma obliga sa recunosc geniul religiei care a realizat puterea pe care frica o are asupra omului. Cu mult inainte ca filozofii si oamenii de stiinta sa demonstreze acest adevar, religia se folosea de asta pentru a-si creste influenta si bogatiile. Nu cred ca membrii clasei „conducatoare” (politicieni, magistrati, politisti) mai pot fi motivati sa faca ceea ce trebuie altfel decat prin amenintarea acestora cu violenta. Repet, nu vorbesc de violente de strada.

RomaniaObiectiva are dreptate cand spune ca noi trebuie sa sprijinim Justitia. Daca se refera la conceptul de justitie sau la actul de justitie si nu la institutiile justitiei. Fiecare dintre noi trebuie sa se asigure ca daca actul de justitie nu este realizat de institutii trebuie realizat de cineva. Exista numeroase cazuri de afaceri falimentate de interesele baronilor locali. Exista numeroase cazuri in care parintii si-au pierdut copii pentru ca spitalele nu au fost dotate suficient din lipsa fondurilor in timp ce ministrii isi petrec vacantele prin strainatate iar parlamentarii isi reinoiesc parcul de masini in fiecare an. Daca noi, cei afectati direct de aceste nedreptati nu facem nimic pentru a face dreptate, de ce ne asteptam de la un judecator care nu ne cunoaste personal sa-si riste siguranta personala pentru a ne face noua dreptate?

Acum ceva timp am vazut la televizor povestea unui detinut care fusese condamnat la un moment dat pe nedrept pentru furt. Judecatorul era corupt/incompetent/whatever. Cand a primit sentinta condamnatul i-a spus judecatorului ca, atunci cand va fi eliberat se va razbuna. Si-a ispasit pedeapsa pentru furt iar apoi si-a indeplinit promisiunea. Acum ispaseste pedeapsa pentru crima. Intrebat daca este impacat cu sine, cu faptele sale detinutul a spus „Da”. In inchisoare acel om este mai liber decat multi dintre noi, frustrati de nedreptatile pe care trebuie sa le induram pentru iluzia libertatii. Stiu insa ca nu orice nou nascut din Sparta avea potentialul de a deveni un luptator de elita si sunt convins ca sunt putini cei care vor avea curajul sa ia balanta din mana Justitiei din Romania care nu este oarba ci paralizata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *