Acum ceva timp la televiziunea B1TV, Radu Morar a organizat un fel de dezbatere cu public despre „razboiul” dintre stiinta si religie. In afara publicului majoritar crestin-indoctrinat invitatii au fost alesi corespunzator pentru a prezenta toate punctele de vedere: un om de stiinta „hardcore”, un crestin liberal si un calugar ortodox.
Crestinul liberal a fost de-a dreptul penibil in incercarea lui de a impaca religia cu stiinta. In conceptia lui doctorii sunt mana dreapta a lui Dumnezeu cand salveaza vieti, descoperirile stiintifice se fac prin revelatie divina. Asa cum spunea si Christopher Hitchins acest tip de crestin, considera ca acest Dumnezeu care se da de ceasul mortii sa ne ajute a stat cu mainile in san vreo 200.000 de ani lansad miliarde sa moara ucisi de gripa sau de banale dureri de dinti pentru ca, in secolul 21, sa-si ocupe timpul cu ghidarea bisturiului chirurgilor sau cu indreptarea microscopului biologilor in directia corecta. Marea majoritate a publicului insa parea a fi de acord cu aceasta conceptie.
Calugarul ortodox mi s-a parut insa foarte consistent in propria filozofie de viata. Cum, epistemologia pe care si-a asumat-o era supranaturalista (adevarul vine din afara naturii) si autoritariva (adevarul se afla doar prin revelatie) era normal sa considere ca adevarul este doar in Biblie. Iar daca Dumnezeu s-a straduit sa ne transmita instructiuni pentru ingrijirea spiritului atunci ar trebui sa gasim in Biblie si instructiuni pentru ingrijirea trupului. Acel calugar chiar prezenta citate din Biblie drept instructiuni pentru vindecarea anumitor boli. Acel calugar afirma ca nu avem nevoie de medici, Biblia este suficienta pentru a ne duce „crucea” (viata cu bune si rele in conceptie crestina). Singura „problema” cu acest calugar era ca nu avea dinti in gura. De fapt avea, dar doar cativa. Nu stiu cum isi justifica interior discrepanta intre ideea ca Biblia iti spune cum sa ai grija de corp si imaginea pe care o vedea zi de zi in oglinda, dar nici nu ma intereseaza.
Lansand la o parte inconsistenta dintre realitatea pe care o vedeam eu (lipsa dintilor) si ce spunea calugarul respectiv (Biblia il tine sanatos) ascultandu-l pe acel calugar nu am putut decat sa spun: „uite un crestin care crede cu adevarat”. Aducandu-mi aminte ca un Sfantul Socrate care a murit pentru convingerile sale am realizat ca acest calugar isi pune la bataie viata pentru convingerile sale. Omul a inteles implicatiile convingerilor sale si nu s-a sfiit sa le urmeze acolo unde acestea duc. Spre deosebire de crestinii de circumstanta care cred ca Dumnezeu te vindeca de cancer daca te rogi sincer dar pentru gripa e musai sa folosesti aspirina.
Crestinii ar trebui sa ia aminte la lectia data de calugarul fara dinti: fie Biblia este mesajul lui Dumnezeu, fie este produsul mintii umane; nu exista cale de mijloc.
Adeca, care cum ar veni, ca ori esti crestin habotnic ori ateu …. Io asta asa am inteles!!!
Auzi … nu mai bine si cu crestini mai liberali ??? Ca astia nu injura cand aud de ateism. Replica lor: fiecare cu ale lui !!!
Io parca cred ca e mai bine.
Depinde… de la un crestin habotnic stii ce sa te astepti (in mod sigur este dispus s-o vanda si ma-sa pentru locul ala din rai), de la unul liberal mai putin. De obicei, sub masca „fiecare cu ale lui” sta tot dorinta de a primi cadouri divine si nu conteaza ca nu le primesc altii.
O analogie ar putea sa fie urmatoarea: ce preferi la un caine maidanez? Sa latre inainte sa muste (si sa fii sigur ca daca latra vrea sa muste) sau sa fie calm si sa nu stii ca vrea sa te muste sau sa se joace? (argumentul paranoicului)
Nu stii ce vor ?? OK, dar macar ma lasa in pace si nu freaca la cap cu tot felul de idiotenii !!
Eşti absolut convins că adevărul nu e undeva la mijloc?… 😉
So care ar fi ma rog adevarul ala de la mijoc? Ca Biblia e jumate hartie igienica si jumate dactilografiata de Dumnezeu? Sau ca Isus a inviat din morti, dar nu a mers pe apa? Ca profetiile sunt adevarate cand se adeveresc si minciuni cand nu se adeveresc?
Ah, ce-mi place relativismul asta super-tolerant.
Pai de fapt, Mos Craciun parcurge jumate din distanta dinspre polul Nord dupa care vin parintii si preiau toate cadourile de acolo. Nu putem fi atat de extremisti sa credem ca detinem adevarul absolut iar Mos Craciun nu exista.
Pingback: Nici calugarii nu cred in Dumnezeu | Logosfera