Jurnal de forum

Intre 18 si 22 mai a avut loc la Bucuresti Forumul Financiar pentru Europa Centrala si de Sud Est. Am fost prezent la 2 zile de conferinta, pe 20 si 21.

Mircea Geoana – arta de a nu spune nimic

Asa cum ne-a obisnuit de mult Mircea Geoana reuseste sa vorbeasca mult fara sa spuna nimic. Pe gura ii ies cuvinte, propozitii si fraze dar nici o idee. Ultimele fraze au fost legate de reintoarcerea la munca si valorizarea corecta a acesteia. Sa ma anunte si pe mine cineva daca, in spiritul acestei idei, a propus parlamentarilor si guvernantilor sa lucreze fara salarii. Ca munca lor oricum nu face nici un ban.

Emil Boc – prostia in esenta tare

Dupa Emil Boc Romania detine in acest moment avantaj competitiv in domeniile: turism, agricultura, constructii. Si cu asta am spus tot.

Florin Georgescu – death by PowerPoint

A fost prima prezentare in care slide-urile PowerPoint contineau mai mult text decat ce spunea prezentatorul. Iar unele erau afisate atat de putin timp incat nici nu aveai timp sa le citesti. Si in timp ce toate graficele aratau curbe abrupt descendente cuvintele prezentatorului erau „solid”, „sound”, „recover”.

Televiziunile din Romania – inutile

Am ajuns la conferinta in timp ce vorbea Mircea Geoana . Aproape toate televiziunile erau fost prezente dar au plecat odata cu Emil Boc (care a vorbit dupa Mircea Geoana).

Joseph Stiglitz – omul care a facut totul sa merite

Joseph Stiglitz, laureatului premiului Nobel pentru economie, fostul sef al comitetului de consilieri economici al lui Clinton, fost VicePresedinte al Bancii Mondiale si consilier economic al lui Obama a fost impecabil. Cateva idei:

  • Criza actuala este generata de modelul economic care nu mai corespunde celui existent la inceputurile capitalismului. Atunci patronul era si manager iar scopul lui era profitul pe termen lung. Acum managerul este un simplu angajat care este stimulat de castigurile imediate.
  • Redresarea economica va incepe in 2011-2012 si va fi in forma de L (nu V sau U cum spera unii si altii)
  • Tiparirea banilor de catre Trezoria SUA si aruncarea acestora in visteriile institutiilor financiare a fost prost implementata (sistemul financiar trebuia reglementat inainte sa primeasca banii astfel incat managerii sa nu-i foloseasca pentru a incasa bonusuri)
  • In criza actuala problema sociala va fi mult mai grava decat cea economica
  • Se va propune crearea unui organism de control economico-financiar la nivel global (!!!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *