Intrebari despre Judecata de Apoi

Intr-un post anterior despre http://mail.logosfera.ro/creative-writing-character-analysis/ aratam ca intrebarile de tip „Cum” ne dezvaluie mai multe despre o problema decat o pot face intrebarile de tip „De ce”.

Stim „de ce” va fi Judecata de Apoi si stim „de ce” unii vor fi trimisi in iad si altii in rai. Au avut grija teologii si preotii sa ne spuna, pentru ca ei se pricep cel mai bine la acest tip de intrebari. La alte intrebari legate de Judecata de Apoi au incercat sa raspunda pictori, scriitori, poeti, oameni care probabil au vrut si raspunsuri la intrebari de tip „Cum”.

Asa ca cer si eu ajutorul crestinilor in a raspunde la intrebari legate Judecata de Apoi. Toate pornesc de la singura intrebare: Cum se va desfasura Judecata de Apoi? Sa detaliez.

Se spune ca fiecare om va fi judecat pentru faptele sale. Imaginea unui sali de judecata in tribunal arata cam cum se desfasoara actul de justitie: se cheama inculpatul, i se citesc capetele de acuzare, avocatul acuzarii prezinta dovezile care sustin vinovatia, avocatul apararii prezinta dovezile care sustin nevinovatia acestuia, apoi judecatorul prezinta decizia si sentinta. Avand in vedere ca Dumnezeu e aproape omniscient si ca deciziile sunt doar de 2 feluri (rai sau iad) si ca decizia si judecata acestuia nu vor putea fi contestate (deci rolul avocatilor este nul) e evident ca procesul este foarte scurt. Si totusi, cum se va desfasura procesul? Oamenii stau la rand si sunt preluati unul cate unul sau se desfasoara in paralel? Spre exemplu vor fi 1000 de ingeri care preiau fiecare cate un om si primesc telepatic instructiunile de la Dumnezeu? In ce ordine vor fi asezati oamenii? Cel mai probabil in ordinea in care au murit (aia morti acum 5000 de ani au asteptat cel mai mult). Cum au „trait” pana acum cei care au murit acum 5000 de ani? Constiinta le-a fost pusa in „stand-by” sau acum hoinaresc pe undeva, intr-o zona de tranzit? Cum curge timpul acolo si ce au facut in ultimii 5000 de ani? Sau pur si simplu Dumnezeu indoie timpul si spatiul atat de mult incat acestia sar direct de la moarte la Judecata de Apoi? In acest caz, din moment ce toti ajung in acelasi timp la Judecata unii vor trebui sa astepte „la coada”? Vor auzi capetele de acuzare si deciziile acordate pentru cei din fata lor? Isi vor putea face o idee despre ce ii asteapta? Spre exemplu, daca Dumnezeu se dovedeste a fi de fapt Allah si inaintea ta un crestin este condamnat la Iad pentru ca a fost crestin, tu, ca si crestin cum vei reactiona? Te vei gandi sa strigi „Dar nu e corect!”? Ce-ai face daca, in aceste conditii, ai gasi langa tine calugarul care te-a convins ca crestinismul e religia adevarata? L-ai scuipa in ochi, ai plange cu el pentru ce va asteapta, ai incerca sa faci o pancarta pe care sa scrie „Iarta-ne Doamne ca nu am stiut”?

De la locul Judecatii de Apoi se ved Raiul si Iadul? Cum crezi ca te vei simti daca, in drum spre banca acuzatilor, iti vei vedea mama in iad pentru ca nu s-a spovedit si nu si-a cerut iertare pentru ca citea horoscopul? Sau daca l-ai vedea pe Hitler in rai? La cine ai putea sa depui o contestatie? Sau macar sa ridici o intrebare? Cum ai reactiona daca Dumnezeu ti-ar zice ca Hitler a fost mana lui dreapta pentru ca era suparat pe evrei ca l-au rastignit pe Isus?

Mai departe, sa zicem ca ajungi in Rai, cum va fi viata ta acolo? Avand in vedere ca acolo iti vei petrece eternitatea, indiferent cat de repede merge timpul el tot va fi infinit. Ce vei face acolo? Scrii poezii, inveti sa canti la pian sau pur si simplu stai. Dar daca ajungi in Iad si un drac trece pe langa tine si te pune sa stai capra? Trebuie sa te conformezi sau nu? Daca de frica te pui capra si apoi afli ca acel drac nu se ocupa de pedepsirea ta si era acolo doar in treacat, vei cere dracilor dovezi care sa ateste ca ei sunt responsabili cu pedepsirea ta?

Va las mai jos 2 filmulete cu oameni care au incercat sa raspunda in stil umoristic la intrebarile serioasa legate de Judecata de Apoi:

Rowan Atkinson

Louis CK (de la 9:20)

Un comentariu la „Intrebari despre Judecata de Apoi”

  1. oricum, singurul lucru care mentioneaza de felul cum aceasta judecata va avea loc este Sfanta Traditie, care, dupa parerea mea, nu e tocmai cea mai de incredere (caci precum stim, fiecare care aude schimba putin povestea). o idee care merita cercetata ar fi cea a raelienilor. parerea mea 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *