Intalnire cu birocratia

Zilele astea trebuie sa-mi reinnoiesc pasaportul asa ca am fost nevoit sa particip la un rendez-vous cu birocratia romaneasca.

In primul rand actele se depun intr-un loc, iar plata taxelor se face in alt loc. Iar taxele se platesc musai la CEC, ale caror sucursale nu mai sunt asa de multe ca pe vremea Impuscatului. Asa ca am pierdut 40 de minute doar ca sa platesc 2 taxe. Da, se platesc 2 taxe la CEC, pentru ca birocratia statului a considerat, probabil, ca se creaza mai multe locuri de munca daca un casier trebuie sa tipareasca 2 chitante in loc de una, iar firmele care produc hartie fac 2 foi in loc de una. Daca satisfactia mea ar fi fost prioritatea atunci probabil ca as fi platit taxele in locul in care depun actele pentru pasaport, sau mai rau… online.

Din pacate, am nevoie ca pasaportul sa-mi fie eliberat in regim de urgenta asa ca trebuie sa platesc o a treia taxa, care se plateste doar la Trezoreria de sector. Inca o ora din viata cu drumul, gasitul unui loc de parcare (ca Bucurestiul n-a avut nicicand primar interesat de locurile de parcare) si statul la coada. O singura angajata a statului tiparea chitantele pentru taxe consulare si de cazier in timp ce alte 2 se vorbeau putin mai incolo… probabil despre nedreptatea deciziei privind reducerea a numarului de bugetari. Sa va explic nitzel cum functioneaza Trezoreria. O tanti de la calculator iti cere buletinul si te intreaba ce taxa vrei sa platesti. Tipareste la imprimanta chitanta si apoi te trimite la casierie. La casierie o alta tanti te intreaba daca ai fost la colega ei si se duce sa ia chitanta. Verifica daca chitanta corespunde cu datele din buletin si incaseaza banii. Nici dracu nu stie de ce nu pot eu sa duc chitanta la casierita sau mai rau… sa platesc la aceeasi persoana care emite chitanta. Cu dracului pot bancile private sa incaseze facturi la telefonia mobila direct la casierie fara sa fie nevoie de emiterea unui ordin de plata de catre o alta persoana? Probabil ca e ceva legat de eficienta costurilor, concurenta cu alte institutii ca alta explicatie nu-mi vine in minte.

1 ora si 40 de minute, bani pe benzina si nervi pentru ca statul nu este in stare sa puna pe un site un cont pentru taxa asta, iar cetateanul sa plateasca online (sau la orice banca) o singura suma pe care statul s-o distribuie dupa cum stie el mai bine.

Cand aud pe cate unul ca acelasi stat care n-a fost in stare sa simplifice aceasta banala operatie ne va scoate din criza, ca poate produce bunastare pentru toti imi vine sa dau in judecata Spitalul de Nebuni ca lasa astfel de oameni liberi pe strada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *