In Romania nu exista proiecte din fonduri europene

Astazi citeam intr-un ziar un titlul care suna cam asa „Case de patrimoniu restaurate cu bani europeni”. Sintagma „bani europeni” e aruncata prin toate articolele si emisiunile TV. In conditiile in care Romania este un contributor net la bugetul Uniunii nu se poate vorbi de bani europeni. Sunt bani romanesti.

Este ca si cum cineva care face economii la banca pentru a-si cumpara o masina spune ca si-a luat masina cu „bani de la banca” doar pentru simplul motiv ca n-a platit cash ci cu ordin de plata. Intr-adevar articolul spune ca „exista riscul ca Romania sa devina contribuabil net” insa acest risc exista din 2004 si sunt convins ca au fost ani in care am fost contribuabili net. Singurul moment in care se poate vorbi de „proiecte pe bani europeni” este atunci cand, in decursul unui an, proiecte incepute depasesc contributia Romaniei la bugetul UE. La cum merg lucrurile in Romania probabil ca abia pe 15-20 decembrie presa din Romania ar fi indreptatita sa foloseasca sintagma „proiecte pe bani europeni”.

Trebuie sa dam cezarului ce-i al cezarului si Uniunii Europene ce-i al Uniunii Europene. In conditiile in care banii platiti de Romania catre bugetul Uniunii sunt din taxele noastre arata ca, in lipsa apartenentei noastre la UE, banii ar fi intrat direct in buzunarele apropriatilor puterii. Asa, de bine, de rau, se mai construieste un parc intr-un sat fara apa si drumuri. Fara UE, acel sat ar fi fost astazi fara apa, drumuri si… fara parc. In schimb nevasta lu’ Videanu si-ar mai fi cumparat niste posete Lois Voutton sau un ceas cu diamante.

Presa din Romania ar putea spune la fel de bine, „proiecte din banii lu’ nevasta lu’ Videanu” sau „proiecte din banii fiului lui Adrian Nastase”. Caci ar fi prea mult sa cer sa se foloseasca expresia „proiecte din bani furati de la populatie prin taxe, impozite si inflatie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *